Domů Inteligence a vzdělávání Více myslet znamená více pít?

Více myslet znamená více pít?

Od Petr Psutka

Podle říjnového čísla American Journal of Public Health (AJPH) z roku 2008 „vyšší mentální schopnosti v dětství souvisejí s problémy s alkoholem a vyšším příjmem alkoholu v dospělém věku.“ Přestože výzkum v oblasti dětského IQ a pití alkoholu bude dále pokračovat, ty, kteří s mimořádně nadanými studenty pracují, by měly výsledky zveřejněné v AJPH zajímat.

Výsledky studie

Výzkumní pracovníci G. David Batty, Ian J. Deary, Ingrid Schoonová, Carol Emslieová, Kate Huntová a Catharine R. Galeová použili britskou statistickou studii z roku 1970, která měla za cíl vysledovat užívání alkoholu u 8 170 desetiletých Britů. Tyto děti narozené v roce 1970 byly otestovány na IQ v 10 letech a zúčastnily se následných výzkumů v letech 2004 a 2008. Studie byla zveřejněna pod názvem „Mentální schopnosti v dětství a příjem alkoholu v dospělosti a problémy s ním: britská statistická studie 1970“ (Childhood Mental Ability and Adult Alcohol Intake and Alcohol Problems: The 1970 British Cohort Study) a autoři vysvětlují, jak se dopracovali ke statistické souvislosti mezi IQ v dětství a zvýšeným pitím alkoholu. Na každých 15 bodů nárůstu měřeného IQ připadal průměrně 1,27násobný nárůst spotřeby alkoholu, přičemž u žen byl nárůst výraznější než u mužů.

Včera a dnes

Děti ze zmiňované studie se od dnešních nadaných studentů v lecčems liší. Není třeba pravděpodobné, že by tehdy byly tolik poučené o prevenci drogové závislosti, a vzdělávací programy pro ty mimořádně nadané byly méně běžné nežli dnes. Avšak vysoký počet sledovaných jedinců, jimiž se studie zabývala, podobnost mezi přírůstky 15 bodů pro obě pohlaví a reakce na výsledky studie naznačují, že by rodiče i učitelé, kteří s nadanými dětmi pracují, měli být připraveni s jejich přechodem do dospělosti řešit některé vážné problémy.

Možné ovlivňující faktory

Studie byla přizpůsobena pro socio-ekonomické faktory, proto je v ní silně zvýrazněna rozdílnost podle pohlaví. U žen je vyšší pravděpodobnost, že se u nich projeví problémy s alkoholem než u mužů. Je možné, že lidé s vyšším IQ končí v profesích, které jsou více stresující, a že stres často vede k pití alkoholu. Je také možné, že lidé s vysokým IQ končívají v profesích, které vyžadují časté pití při společenských příležitostech, a že takovéto pití se může vymknout kontrole. Studie podotýká, že „podíl žen se zjištěnými problémy s alkoholem byl nejvyšší u žen vysokoškolaček a z manažerských kruhů.“

Od myšlení k pití?

V roce 2003 Journal of Secondary Education zkoumal „depresivní poruchu u vysoce nadaných dospívajících jedinců“ a vyslovil názor, že „vysoce nadaní teenageři zažívají deprese a že jsou schopni tajit i ty nejvážnější symptomy“. Jiným potenciálním faktorem, který někdy vede k pití, může být nekontrolovaná deprese, jelikož alkohol se obvykle používá jako samoléčebný nebo únikový prostředek. Vytvoření svých osobních zásad a postojů k hodnotám může studentům pomoci se soustředit na pozitivní smysl věcí a vyhnout se pádu do pasti deprese.

Důsledky a souvislosti

Na mnoha školách běží kurzy, které se zabývají zdravotními riziky, jaká představuje nadměrné užívání drog a alkoholu. Budou-li mít učitelé nadaných studentů jistotu, že se jejich studentům dostane takovéhoto poučení a ti se přizpůsobí zdravému životnímu stylu, může být pro učitele prospěšné, zaměří-li se na ty možné ovlivňující faktory, které k nadměrné konzumaci alkoholu vedou. Nadaní studenti i jejich rodiče by měli být poučeni o projevech a symptomech depresí, zvládání stresu a výběru vhodné profesní dráhy.

Ne všechna nová zjištění obsažená v článku AJPH jsou negativní. Dr. G. David Batty, vědecký pracovník Univerzity v Glasgowě a spoluautor většiny těchto výzkumů, provedl i jiné studie vzájemných souvislostí IQ a zdravotních aspektů. V září 2004 byl jedním z autorů článku v BMJ (British Medical Journal), který přišel s domněnkou, že lidé s vyšším IQ žijí déle než lidé s IQ nižším, možná proto, že jsou schopni se lépe rozhodovat v záležitostech zdravotní péče o svou vlastní osobu. 


Přeloženo z TableAus, časopisu australské Mensy, č. 384.

Pokud máte zájem zjistit výši svého IQ, přihlaste se na testování IQ pořádané spolčeností Mensa. Společnost Mensa provádí testování prostřednictvím mezinárodně uznávaného standardizovaného testu.

Zanechat komentář

9 + 1 =

Mohlo by se vám líbit