Za umožnění exkurze bychom rádi poděkovali panu řediteli prof. Pierre-Manuel Boelsovi, který nám prohlídku svého podniku umožnil. Dále naše poděkování patří pánům ze společnosti Makro, panu dr. Stanislavu Sekyrovi a Drahoslavu Vochozkovi, kteří nás nejprve společně seznámili s lovem a chovem ryb (tzv. farmováním) ve světě, ale zejména u nás v Evropě a poté nás doprovázeli na jednotlivá pracoviště, kde nám demonstrovali způsoby rychlého dovozu ryb a korýšů.
Co možná nevíte o lovu, produkci a distribuci ryb
V roce 2010 se ve světě vyprodukovalo asi 140 milionů tun ryb oproti 20 tunám v roce 1950.
Nejvíce se produkuje kapr (Cyprinus), jehož největším producentem je Čína.
Průměrná roční spotřeba ryb v České republice je 5 – 6 kg na osobu.
Nejvíce ryb se konzumuje v Portugalsku, a to 45 kg na osobu ročně.
Z Portugalska také pochází sušená treska, z této země vyšla tradice konzervace rybího masa.
Jak se na náš stůl dostávají mořské ryby a „mořské plody“?
Velmi rychle, přímými cestami do hlavní centrály podniku Fjord Bohemia, odkud jsou poté rozváženy do různých míst Evropy, např. na Slovensko, do Maďarska, do Bulharska a na sever do Polska. Ryby se převážejí v kamionech v krabicích s ledem ochlazené na teplotu 2 až 4 °C. Jsou opatřeny štítkem se jménem dodavatele a s názvem produktu, konkrétního druhu ryby. Některé druhy se přivážejí zaledované vcelku, jako jsou např. lososi (Salmo salar), mořští ďasi (Lophius piscatorius) a další. Naopak tuňák obecný (Thunnus thynnus) se vozí již ve filetách.
Odkud pocházejí mořské ryby a mořské plody na našem stole?
Lososi jsou chytáni v Norsku. Z Dánska jsou k nám dováženy např. tresky, halibuti, mořští ďasi. Naopak ústřice a mušle se vozí z Holandska. Francie nám dodává hejky, mořské ďasy, mořské vlky a sardinky. Z města Vigo v severním Španělsku jsou kambaly velké (Psetta maximus). Z Itálie pak mnohé další mušle, ančovičky, sardinky, cípal hlavatý (Mugil cephalus). Hlavonožci z Itálie jsou zastoupeni sépiemi obecnými (Sepia officinalis), chobotnicemi obecnými (Octopus vulgaris) a kalamary. Humr americký se dováží z Bostonu. Z Afriky se na náš trh dostávají velmi chutní okouni nilští (Lates niloticus).
Věděli jste, že …
- se živí humři američtí (Homarus americanus) ještě předtím, než se dostanou k zákazníkovi, uchovávají ve stále tekoucí mořské vodě?
- mají při převozu svázána klepeta, aby se mezi sebou nepožrali, protože jsou kanibalové?
- jsou převáženi živí v papírových krabicích, ale mírně podchlazení a při vybalování z krabic se začínají „probouzet“? Tak je zajištěna jejich kvalita.
- se ústřice jedlé (Ostrea edulis) převážejí živé, uložené v úhledných dřevěných bedničkách?
(redakčně upraveno)
Humr americký (Homarus americanus) procitá z „hibernace“, foto: autoři
Nahoře: Účastníci exkurze za rybami a mořskými plody v podniku Fjord Bohemia, foto: autoři