Domů Věda a rozhovory Bitcoin: jak ho vlastnit

Bitcoin: jak ho vlastnit

Od Vladimír Kutálek

Bitcoin jsou peníze budoucnosti. Nicméně i u dlouholetých uživatelů vidím nedostatečnou znalost toho, jak je bitcoin rozdílný oproti měnám jako česká koruna, euro nebo dolar. V předchozích dílech jsme probrali hrozby a také možnosti, jak se možným rizikům bránit. Ale jak to vše dát dohromady do praktického návodu pro obvyklou rodinu, která z nějakého důvodu chce pro něco používat bitcoin? O tom bude tento díl.

Mnohá řešení byla už v různých zdrojích popsána, ale obvykle tam chybí praktické odpovědi a jasný postup, jak vše propojit, aby celek dával smysl a jeho části si navzájem neodporovaly. Co dělat, když chci zajistit oprávněný přístup, znemožnit neoprávněný přístup a mít možnost reagovat i na násilí? Řešení bude víc, jsou různé situace, různé rodiny, různé důvěry. Pokud čekáte obecnou radu, pak mám jedinou: Buďte paranoidní…

Jediné správné řešení neexistuje i z důvodu, že máme různé, i protichůdné požadavky. Bývalý alkoholik bude chtít, aby jeho důvěryhodní blízcí měli možnost mu odstřihnout přístup k bitcoinu, když u něj uvidí relaps. Homosexuál, kterého rodiče kvůli jeho sexuální orientaci vyhnali na ulici, jim takové možnosti nedá, ačkoliv možná stále bude chtít, aby po něm případně i přesto dědili – i kdyby jen v době, kdy kolem sebe nebude mít nikoho vhodnějšího.

Pokud se netrefím do vaší situace, nezbývá, než si přečíst druhý díl (který vyšel v únorovém čísle časopisu), kde jsou zmíněny jednotlivé metody i rizika, a pokusit se vymyslet si řešení vlastní.

Obecné požadavky

Shrňme si nejprve, co vše by mělo řešení splňovat, bez ohledu na individuální specifika:

– minimální počet slov pro obnovu by neměl být na jednom místě (a to ani ve vašem bytě, a když už, tak aspoň ne pohromadě)
– ke slovům byste měli mít přístup, i když bude celý váš byt zničen i s geograficky či topologicky blízkým okolím,
– vaši příbuzní by se za vašeho života k celé sadě slov neměli dostat,
– po vaší smrti nebo během vaší dočasné indispozice by se příbuzní k celé sadě slov naopak dostat měli,
– i vy po ztrátě paměti byste měli být schopni zjistit, kde, co a jak spojit (a přitom náhodný zloděj ne),
– měli byste mít, podobně jako ještěrka, možnost obětovat část peněz a uspokojit tak útočníka při vydírání,
– řešení by mělo být co nejjednodušší, aby šlo co nejsnáze udržovat aktuální.

Potřebujete zdravou obezřetnost a pečlivost, kterou postupně všemožnými státními regulacemi ztrácíme. Proto existují hardwarové peněženky, které vám vřele doporučuji. Některé postupy vám nástroje neumožní udělat pohodlně elektronicky, ale nutí vás např. do ručního opisování slov. Proto Shamir slova. Proto masivní používání QR kódů adres, aby nedocházelo k obdobným častým omylům jako při opisování bankovních účtů. Proto skryté peněženky v Trezoru T.

Držení a zabezpečení bitcoinů

Na internetu je plno návodů, zde je můj stručný návod, jak začít: Kupte si hardwarový trezor, dává mi smysl český Trezor model T. Zvláště pokud chcete vyřešit celou rodinu pomocí skrytých peněženek nebo chcete využívat Shamir seed (bez kterého se nicméně lze obejít).

Přes služby typu Coinbase jen nakupujte bitcoiny, držte tam jen menší množství bitcoinů a optimalizujte tak poplatky. Nicméně větší množství bitcoinů přesouvejte k sobě do peněženky. Tam jsou skutečně vaše, podobně jako je zlato skutečně vaše, až když k němu máte fyzický přístup.

Pro rodinu mi dává smysl založit jednu společnou peněženku, klidně s obyčejnými slovy. A ta slova mít zálohována na více místech tak, aby k nim měla přístup celá rodina. Za mě stačí dvě sady/části slov. Jednu mít třeba v hrnku vzadu v kuchyni. Druhou mít třeba v nějaké knize. (Silně doporučuji nepoužívat naprosto stejný způsob, jaký uvedu kdekoliv v článku, jen se inspirujte.) Zálohu obou (všech) sad umístěte třeba do vaší chaty, nebo ještě lépe jednu sadu umístěte do domu rodičů z jedné strany a druhou sadu do domu rodičů z druhé strany, pokud jsou geograficky dostatečně vzdáleny a současně pokud jsou vzdáleny topograficky (v jiném údolí, vzdálenější kopec apod.). Současně bych se nebál říct oběma rodinám, jak slova spojit, aby se po vaší smrti k penězům dostali. Pro případ rizika společné smrti s vašimi rodiči, pokud např. jezdíte na společné dovolené, zvažte další/jiné osoby, kterým danou sadu slov předáte (bratranci, sestřenice z dané strany). Jednu kopii bych uschoval, třeba zakopal, pro případ zničení bytu.

Jako jednu z prvních věcí po úmrtí jakékoliv důvěryhodné osoby předejte slova někomu jinému. Protože je ale toto společensky nepříjemné, raději mějte víc kopií, aby to nebylo třeba řešit okamžitě po tom, co se dozvíte, že někdo zemřel.

Je partner sirotek nebo nedůvěřujete jeho rodině opilců? Hledejte mezi přáteli nebo použijte notáře.

Rozdělení prostředků

Ve společné peněžence mějte společné peníze, doporučuji spíše menší část na běžné nakupování, popř. částku, kterou obětujete při vydírání nebo pro zloděje, který nalezne slova.  I tuto společnou peněženku chraňte PINem, který budete znát vy a váš partner. 

Kromě společné peněženky založte pro každého člena rodiny jeho vlastní skrytou peněženku, ke které bude mít přístup jen on, a to na základě společných slov a hesla, které bude jen jeho vlastní. V těchto tajných peněženkách bych umístil hlavní částky. Paranoici mohou vytvořit ještě jednu skrytou peněženku pro případ znalých vydíračů, kteří by se nespokojili s neskrytou peněženkou. Nicméně čím víc skrytých peněženek, tím víc hesel, které budete muset zálohovat a současně chránit proti útokům. Tato hesla zálohujte i rozdělte podobně jako slova k hlavní společné peněžence. A naučte své děti, aby si je také zálohovaly a rozdělily.

Pro běžné nákupy doporučuji mimo jiné kvůli poplatkům založit Lightning Network. Bohužel Trezor nepodporuje Lightning network a ani se k tomu nechystají. Zbývá používat jedině softwarovou peněženku, zkuste třeba open source Blue Wallet (bluewallet.io). Oproti návodům na internetu doporučuji zachovat vyšší obezřetnost i v případě peněženky Lightning network, neukládal bych privátní klíč do mobilu (ani ve formě QR kódu, ani řetězce znaků), ale raději doporučuji pracně opsat řetězec znaků ručně, popř. vytisknout QR kód přímo na tiskárně. Paranoici si samozřejmě pohlídají vše kolem, ukládání na tiskárnu, zvláště pokud tisknou nepřímo přes wifi. V každém případě softwarová peněženka bude vždy rizikovější než hardwarová peněženka, takže opatření s mírou. Opět zálohovat, rozdělit (i QR kód lze rozstřihnout), zalisovat, předat na vhodná místa.

Ztráta paměti vs. zloději

Riziko ztráty paměti a riziko náhodného zloděje jsou dost proti sobě. Nemá to podle mě bezpečné řešení. Proti náhodnému zloději se lze bránit tím, že budete potřebovat nějaký údaj, ke kterému se dostanete i po ztrátě paměti – například rodné číslo, datum narození nebo počet dětí (ale to je příliš málo kombinací proti útoku hrubou silou). Asi nejlepší řešení je tetování na nejméně odhalovaném místě (ale někde musí být kopie pro případ vaší smrti spojené s destrukcí vašeho těla a co pak, když bude údaj kompromitován, vaše tělo pojme jen omezený počet změn tetování).

Za mě nejjednodušším řešením je závěť s přílohou, kde bude seznam všeho, co máte. A pravidelně aktualizovat, nejen kvůli bitcoinu, ale i kvůli dalším věcem, které by notáři nezjistili – více také „Nouzový přístup k vašim záležitostem pro příbuzné“ na mensa.click/lp. Neuchovával bych tu slova, jen bych zde udržoval seznam míst, kde či u koho se jednotlivé sady slov nacházejí. Pokud vaše blízké instruujete, abyste si při ztrátě paměti zašli pro závěť a její přílohu (nejlépe, pokud notář bude současně vaším známým), riziko ztráty paměti tím vyřešíte.

Na závěr vás varuji před bitcoinem, žádnou nedbalost neodpouští. Současně vás varuji před investováním do něj, zaprvé jsem legislativou nepřímo nucen to dělat, za druhé bitcoin není pro běžného občana, který je zvyklý na různé ochrany a kdykoliv se něco „negativního“ stane, čeká, že někdo (stát, zákonodárci) učiní opatření, aby se to už nikdy stát nemohlo. Nicméně pokud se už do něj investovat rozhodnete, nezapomeňte na to, jak odlišný je bitcoin od státních peněz, a vzpomeňte se si na ty Švédy ve výtahu v Indii.

Zanechat komentář

20 + = 27

Mohlo by se vám líbit