Domů Z akcí a projektů Víkend dobrovolníků v Kolíně

Víkend dobrovolníků v Kolíně

Od Petra Holubová
Foto: Zdeněk Falář, HOnza Koudelka

Tradiční Víkend dobrovolníků se uskutečnil 2.–4. září, tentokrát v příjemném hotelu Theresia v Kolíně, jako velké poděkování a odměna těm, bez nichž by nebyla Mensa tím, čím je – tedy dobrovolníkům. Všem, kteří investují svůj čas, energii, nervy, dobrou vůli a úsilí tomu, aby uspořádali pro ostatní výlety, exkurze, přednášky, setkání místní skupiny, akci SIGu, celostátní setkání jarní či podzimní.

Víkendu se zúčastnilo zhruba padesát dobrovolníků, kteří se v roce 2022 roce s neutuchajícím nadšením zapojovali do činností Mensy napříč všemi oblastmi aktivit. Od programování, přes psaní článků a korektury časopisu, pořádání akcí, podporu při Logické olympiádě atd.

Program víkendu jsme zahájili kvízem Petry Holubové na téma „Holubi – nejlepší přátelé člověka“, v nichž bylo možné nejprve získat přehled o významu holubů v zoologii, historii, literatuře i filmu a následně vyzkoušet své pozorovací schopnosti při rozeznávání 20 obrázkových exemplářů. Pokud někdo z vás neznal Brněnského voláče či Pražského rejdiče, měl během pátečního večera jedinečnou příležitost.

Poté následovala přednáška Jiřího Raka na téma financování akcí Mensy s příklady aktivit, na něž lze získat příspěvek, jaké doklady jsou potřeba pro jejich prokázání a mnoho dalších informací a zkušeností z mensovní praxe. Diskuse na toto téma poté probíhaly i během tradičního večerního Čokoládobraní.

V sobotu část dobrovolníků absolvovala zážitkový kurz první pomoci. Nám, kteří jsme v té době vyráželi mašinkou na Kolínskou řepařskou drážku, tak průběžně chodily neuvěřitelné fotky našich statečných kolegů, kteří s useknutými palci, rozbitými hlavami a celkově výrazně pošramoceni na těle zachraňovali životy. My mezitím obdivovali zachráněné parní a dieselové lokomotivy a zastavovali nikoliv tepenné krvácení, ale projíždějící vláček cestou zpět. Každému dle jeho přání.

Večerní program byl v sobotu věnován zprávám z jednotlivých oblastí – aktivit, Logické olympiády, rozvoje IT, publicity a propagace a dalších.

V neděli jsme vyrazili obdivovat krásy Kolína na Bartolomějské návrší, do místní klenotnice, do zahrad na parkánech a katedrály. Průvodci se nám věnovali tak usilovně, že někteří málem nestihli oběd. Víkend dobrovolníků jsme zakončili s nadhledem, a to na Vodárenské rozhledně.

Ještě jednou díky všem účastníkům – dobrovolníkům. A slovy jednoho z účastníků: „Když se k tomu přidá krásné počasí, výborná organizace a lidi, které už jsem znal a nově jsem poznal, tak to byl ten správný mix, který pomohl, abych se sem tam i zapojil do hovoru – což obvykle jakožto výrazný introvert nečiním.“ Jaké větší uznání už by si mohl organizátor přát?

Příští víkend dobrovolníků je v plánu na začátek září 2023. Ale vy nemusíte čekat celý rok a můžete se stát aktivním dobrovolníkem už nyní. Oblastí, ve kterých Mensa uvítá šikovné a ochotné lidi, je spousta. Nevíte jak se zapojit? Napište na dobrovolnik@mensa.cz a určitě se nezapomeňte přihlásit do SIGu Dobrovolník – uděláte to zaškrtnutím odběru zpráv z jeho e-mailové konference po přihlášení do Intranetu (levé menu > Příjem konferencí > SIG Dobrovolník).

Zanechat komentář

+ 62 = 65

Mohlo by se vám líbit