Domů Mensovní zprávy Mensa v roce 1996

Mensa v roce 1996

Od Tomáš Nováček

únor

Začal regulérně fungovat SIG Recese. Pravděpodobně z recese bylo první setkání členů SIGu v prosinci 1995 ohlášeno v časopise Mensa, které vyšlo až po datu této schůzky. Na schůzku dorazil jediný účastník.

Byl vyhlášen nultý ročník – zkušební kolo Miss Internet. Soutěžily webové stránky přihlášených dívek. Organizátoři se však neubránili tomu, aby jim v instrukcích nedoporučili umístit na web také fotku. Marně se pak hájili tím, že fotka bude až druhým kritériem a jen jako součást celé www stránky.

březen

V pražské klubovně Mensy na Zlíchově se uskutečnilo setkání se spisovatelem Ivanem Klímou.

duben

V Ústí nad Labem vznikl SIG Piškvorky.

Od 30. dubna do 5. května proběhlo setkání mensanů v Medlově. Počet 52 účastníků předčil očekávání organizátorů a stal se nadějným příslibem do budoucna. A to i přesto, že poprvé nepřijel ani jeden zahraniční mensan, byť bylo setkání avizováno jako mezinárodní.

květen

Mensané mohli vybrat šestici finalistů soutěže Mr. a Miss Mensa. Dubnový časopis představil ve stručných medailonech dvanáct soutěžících žen a mužů. Ve finále v letohrádku Hvězda pak zvítězili Lenka Kirchnerová a Radek Holík.

červen

Dětská Mensa bilancovala účast na kurzech pro děti. Ve školním roce 1994/1995 se na kurzy přihlásilo asi 300 dětí, kurzy začalo navštěvovat 180 dětí, z nich nakonec zbyla stovka nejvytrvalejších. Na následující rok vypsala Dětská Mensa 18 kurzů (sedm matematických, dva archeologické, další zaměřené na šachy, fyziku, mineralogii, dějiny a jiné obory).

srpen

Spojení s Mensou již fungovalo i přes internet. Do konference Mensy se bylo možné dostat zasláním e-mailu na adresu listserv@vax.felk.cvut.cz. Webová stránka české Mensy fungovala na adrese http://phoenix.upol.cz/one/mensa/welcome.

Po dvou letech vyšel aktualizovaný adresář členů Mensy.

září

Rada Mensy zřídila funkci koordinátora testování IQ s kompetencí pro celou Českou republiku a pověřila jí Aleše Okona.

Vznikl SIG Sci-fi klub Terminus.

Autor: Lucie Peláková, Jitka Pourová, Irena Závacká, Veronika Flídrová, Zita Nidlová, Eva Marie Tobiášová a Jan Kašpar.

Zanechat komentář

+ 46 = 53

Mohlo by se vám líbit