Domů Zahraničí Reportáž ze setkání americké Mensy

Reportáž ze setkání americké Mensy

Od Hana Kalusová

Letos jsem se díky účasti v LEAP programu Mensy International dostala na setkání Mensy US, které se konalo 1.–5. července v Louisville v Kentucky. Na setkání jsem jela sama, nebyl zde nikdo jiný z Česka ani ze Slovenska, a tak jsem mohla nerušeně a plnými doušky nasávat atmosféru této obří akce. A musím říct, bylo to super a sama jsem vlastně nebyla snad ani chvilku.

Kvůli zpožděnému letu jsem propásla asi nezábavnější část setkání, kterou je volba Mr. Mensa. V této vesele pojaté soutěži přihlášení pánové bojují o titul a také o přízeň žen, resp. o jejich peníze. Mezi dámami totiž probíhá dražba večeře s dotyčným pánem, výtěžky dražby jdou pak mensovní nadaci.

Mé první kroky po příjezdu na setkání v pozdních nočních hodinách mířily k registraci a hned poté do hospitality room – obrovské místnosti (obvykle té největší v hotelu), kde je 24 hodin denně k dispozici jídlo i pití, co hrdlo ráčí. Podává se zde snídaně, oběd a večeře, po celý den nealko pití a večer (pokud vám je nad 21 let) i pivo a víno. Hospitality je především místo, kde se lidé setkávají, aby si popovídali, seznámili se. Je zde pořád rušno. Hned vedle byla místnost s deskovými hrami – tolik deskovek jsem pohromadě ještě neviděla! Potěšilo mě, že některé z nich i znám a jsou jazykově nezávislé, a tak jsem si plánovala, že si nějakou zahraji, ale nabitý program mi to bohužel nedovolil.

Na programu setkání sice najdete i nějaký výlet, jako je tomu u nás, ale nosným prvkem jsou přednášky. Mnoho přednášek v několika liniích probíhá celý den, resp. po celé setkání. Často se tak stane, že účastníci ani nevytáhnou paty z hotelu, což se mi letos také „přihodilo“. Mým hlavním cílem bylo prezentovat LEAP program a také nastudovat co nejvíce o fungování ostatních národních Mens, takže jsem chodila především po přednáškách, které se vztahovaly přímo k Mense. Takové jsou ale pouze jednou linií bohatého programu, většina přednášek se týká všemožných oblastí lidského života (byla i přednáška o sexu).

Setkání se konají v obrovských hotelích, ale ani tak není možné všechny účastníky (cca 2 000) shromáždit v jeden čas na jednom místě. Vůbec se nesoutěží tak jako na našich setkáních, ani v individuálních, ani v týmových soutěžích. Tištěný program dostávají účastníci při registraci, a co vlastně budou těch pár dní dělat, je plně na nich. Většina mensanů bydlí v hotelu, kde se setkání koná, ale není to podmínkou. Součástí setkání je slavnostní večeře, podobně jako je tomu při EMAGu.

Na setkání je úžasné právě to setkávání se s lidmi, kteří vás velmi vřele vítají, jsou milí, nápomocní a vstřícní, rádi se s vámi dají do řeči, ačkoliv se vidíte poprvé v životě. Zažila jsem pár kulturních šoků, ale zároveň zjistila, že se vlastně cítím stejně dobře jako na českém setkání. Panuje zde úžasná atmosféra, je připraven zajímavý program a možná člověk odjíždí o trochu peněz chudší, ale rozhodně obohacen!

Zanechat komentář

5 × = 35

Mohlo by se vám líbit