Domů Inteligence a vzdělávání Správné čtení trénuje mozek

Správné čtení trénuje mozek

Od Marlena Vítková

Čtete pomalu, pečlivě po jednotlivých slovech, vracíte se v textu? Myslíte si, že váš mozek tak lépe přečtené informace zpracuje a uloží do paměti? Omyl, pomalé čtení samo o sobě nezaručuje vyšší stupeň pochopení obsahu textu a následné zapamatování.

Mozek efektivně zpracovává smysluplné celky, to je pro něj přirozenější než postupné navnímávání, hledání významu a spojování jednotlivých slov. Při běžném čtení knihy se oko zastaví až 10x na řádku, mozek tak musí zpracovat 10 informací. Dále k tomu přistupují regrese, ať již vědomé, nevědomé, nebo skryté. Zrak sklouzává zpět na již přečtená místa a mozek tak zpracovává již jednou získané informace podruhé. Dochází tak k přerušení chodu myšlenek a k pronikání jedné myšlenky do druhé. Snížíme-li počet fixací, zvýšíme rychlost čtení i lepší pochopení obsahu. Rychleji získáme přehled o čteném textu i důležitých informacích, aniž musíme rychleji pohybovat očima. Trénovanému oku stačí 23 zastavení na řádku.

Ukazujete si po řádcích tužkou, prstem, záložkou? Svazujete tím své myšlení s tělesnou motorikou. Nelze číst ani myslet rychleji, než je možné pohybovat rukou. Pokud bychom chtěli zvýšit svou rychlost čtení až na rychločtení, které je definováno čtenářským výkonem nad 240 jednotek, například rychlost 400 slov za minutu s celkovou chápavostí nad 60 procent, tak při takovéto rychlosti už použitý ukazující předmět vadí. Oko je rychlejší než ruka a předmět tak zakrývá část textu, na který chce oko již přeskočit.

Přeříkáváte si potichu čtený text, pohybujete rty, jazykem? Artikulovaně nelze mluvit rychlostí nad 250 slov za minutu, proto čte dobrý čtenář bez artikulací. Dokážeme mnohem rychleji myslet než pohybovat prsty, jazykem nebo rty.

Vnitřní i vnější svaly oka zajišťují nejen pohyb očí při čtení, ale i přizpůsobování zraku vzdálenosti pozorovaného předmětu. Tyto svaly lze očním cvičením trénovat. Můžeme tak využít široké zrakové rozpětí pro snižování počtu fixací na řádek, ale i ke svislému čtení sloupců v novinách a časopisech. Oči při čtení nesledují řádky vodorovně, ale svisle odshora dolů.

Správnou technikou čtení, efektivním zpracováním a uložením informací do paměti můžeme uspořit až 1/3 času. S rostoucí rychlostí čtení se zlepšuje i chápání textu. Čím více slov zachytíme jedním pohledem, tím rychleji chápeme souvislosti a lépe rozumíme smyslu čteného textu.

Špatné čtenářské návyky, které se upevnily během mnoha let, brzdí často tempo čtení, vnímání a myšlenkové zpracování textu.

Zanechat komentář

− 4 = 2

Mohlo by se vám líbit