Domů Z akcí a projektů Střípky z Pobaltí a Ruska

Střípky z Pobaltí a Ruska

Od Redakce

Pravda, trošku jsem se bála. Nebyla jsem členem Mensy ještě ani rok, a i když jsem pár tváří letmo poznala na setkání a jiných akcích, spoustu lidí jsem viděla poprvé. V tak přátelském prostředí, jakým Mensa je, se však tento „problém“ rychle vyřešil a já jsem nové kraje poznávala již s novými přáteli. A kde jsme vlastně byli?

Zájezd Talinn

Své putování jsme začali v půlce května v pobaltských státech s malebnou krajinou, líbeznými vesničkami a bezproblémovými, milými obyvateli. Byla to jakási pohádka, ze které jsme se probudili na již méně malebných, méně líbezných a méně bezproblémových ruských hranicích s méně milými celníky. Rusko je obrovské, v Rusku je všechno, všeho dost, času dost… tak proč si šest hodin nepočkat na 50 razítek do pasů. Nás to ovšem nevyvedlo z míry, naopak jsme byli všichni velmi šťastni, že máme tolik času na prostudování všech nakopírovaných materiálů o Rusku, a tak jsme do Petrohradu dorazili sice nevyspalí, ale nabiti vědomostmi, s úsměvy na tvářích a připraveni na maraton po muzeích, kostelech, palácích, galeriích, parcích, zahradách, náměstích, věžích, mostech… no prostě po všech možných i nemožných objektech, které je průměrný mensan schopen vnímat všemi smysly.

Petrodvorec

Pokračovali jsme silnicí, no… radši cestou, do Moskvy, kde jsme ke všem muzeím, kostelům a náměstím přidali ještě Lenina, abychom se plni dojmů mohli vrátit cestou, no… radši… ale ne, tak dejme tomu cestou zpět k ruským hranicím. Na čekání jsme již byli zvyklí a navíc jsme časovým posunem směrem na západ získali jednu hodinu navíc, díky čemuž jsme na příští „zdravotní zastávku“ neměli obvyklých 10, ale dokonce 12 minut!

Pravoslavná pouť před Chrámem Vasilem Blaženým

A čekal nás už jen Vilnius, kde turné po muzeích, kostelech, parcích… vydrželi už jen nejvytrvalejší vytrvalci. Ostatní relaxovali, odpočívali a nabírali síly, aby mohli po návratu domů nastoupit rovnou do práce (případně do školy) bez potřeby dalšího volna na zotavení se z dovolené.

Mensané v Rezekne

Díky nabitému programu zájezd utekl až příliš rychle. I když doma spím denně 10 hodin a ještě teď proto dospávám to, co jsem v Rusku proběhala po památkách, a i když jsme nakonec nejeli do Helsinek, kvůli kterým jsem se přihlásila, dal mi tento zájezd něco, na co nikdy nezapomenu. Chtěla bych poděkovat Hance Kalusové a Tomáši Blumensteinovi, ale i všem ostatním, kteří naši výpravu zorganizovali. Ani si neumím představit, kolik to muselo dát práce, a o to víc si vážím toho, že jsem měla štěstí na zájezd jet, navíc s 50 dalšími skvělými lidmi, kteří mi se vším pomáhali, nikdy mě nenechali na holičkách a díky kterým se černobílé obrysy chladných fakt stanou pestrobarevnými vzpomínkami, které mě až do smrti budou hřát u srdce.

Takže díky, Menso, a zase někdy AHOJ!

Autor: Magdaléna Tydrichová, magda.tydrichova@seznam.cz

Zanechat komentář

+ 86 = 94

Mohlo by se vám líbit