Domů Z akcí a projektů Kde se točí nejenom zeměkoule aneb paruky, muškety a Rumburakův plášť

Kde se točí nejenom zeměkoule aneb paruky, muškety a Rumburakův plášť

Od Redakce

Některé mensany lákala možnost podívat se do zákulisí přípravy televizního vysílání natolik, že cestovali již brzy ráno, aby na Kavčí hory dorazili včas. A kdo přišel, nelitoval.

Hovorná paní nás provedla labyrintem vysílacího molochu, prověřila naše znalosti o tom, co to televize je a čemu slouží, společně s pomocníkem „panem inženýrem“ nám promítla 2 zajímavé krátké filmy, více než 2 hodiny bedlivě dohlížela, abychom se jí ve spleti chodeb nepoztráceli a kromě spousty faktografických údajů o České televizi jako bonus přidala i pár historek z rodinného života 🙂

Ve studiích se všichni dobře bavili – pánové měli možnost zabojovat meči a mušketami z rekvizitárny, dámy malinko litovaly, že nebyly k dispozici žádné princeznovské šaty, které by si mohly vyzkoušet a mensané s vladařskými sklony poseděli na trůnu s královskou korunou na hlavě. Technicky zdatní účastníci exkurze zkoušeli snímat scénu kamerou, matematici počítali kapacitu atomového krytu pod budovou televize, talentovaní vizážisté maskovali ostatní parukami, šetřílci vyhekli nad informací, že jedna žárovka do reflektoru v nahrávacím studiu stojí mezi 12 a 70 tisíci a vydrží svítit pouze jeden měsíc. Před problémy běžného života jsme se někteří snažili uletět v plášti čaroděje druhé kategorie Rumburaka. Halili jsme se do hnědého pláště a zapínali velký knoflík u krku, ale.. kouzlo zrovna nějak nefungovalo, i když jsme se snažili sebevíc!

Nejmenší účastníky exkurze zaujalo zejména natáčení oblíbeného pořadu Kouzelná školka. S velkým napětím sledovali, jak moderátorka Majda se skřítčí holčičkou Fanynkou vybírá z dopisů diváků, koho odmění.

Česká televize je i v řeči (vybraných) čísel obrovská – podzemní plocha 35.000 m2, nadzemní plocha 53.000 m2, přibližně 100 000 kostýmů ve skladech, počet zaměstnanců ve všech studiích 2900…

Dověděli jsme se také, že přehlídka České televize je možná i pro zahraniční skupiny, pokud mají sebou vlastního tlumočníka. Organizační tým EMAG-u se v době konání této významné mensovní události chystá s účastníky EMAG-u tuto možnost důkladně prověřit.

Hanko, děkujeme za dobrý nápad a skvělou organizaci exkurze.

P.S. Ten Rumburakův plášť fakt nelétá.. spíše vás stáhne k zemi 🙂 váží totiž celých 6 kilo.

Autor: Zuzana Šimková

Zanechat komentář

27 + = 30

Mohlo by se vám líbit