Domů Věda a rozhovory Work-Mensa balance

Work-Mensa balance

Od Stanislav Wolf

Nejmladší z nás to teprve čeká a naopak těch nejstarších se to už zpravidla netýká. O čem je řeč? O uplatnění se na trhu práce. To s Mensou souvisí víc, než by se mohlo na první pohled zdát. Mensa je totiž místem, kde můžete svou kariéru nastartovat. Je dobrým zdrojem seberealizace a zkušeností, ale především v ní potkáte spoustu zajímavých lidí z různých oborů.

Mensané mohou pomoci

Co vám tedy může Mensa nabídnout? Přeskočme nyní přátele, se kterými si máte co říci, protože jsou na podobné mentální úrovni jako vy, a přejděme rovnou k dobrovolnictví. Dobrovolnictví je něco, co člověka baví, povznáší a duševně naplňuje. Nese v sobě totiž poselství, hodnoty, které vyznáváme nebo jsou nám jinak blízké. Ale je tu také vlastní prospěch ve formě seberealizace. Mensa umožňuje získávat zkušenosti v zázemí úspěšně fungující mezinárodní organizace. Prospíváte ostatním a ve výsledku to prospěje i vám osobně. Budete-li třeba organizovat zajímavé akce a programy pro ostatní mensany, časem získáte dobré organizační schopnosti. Podobně je tomu i například s příspěvky do časopisu a získáním publicistických dovedností. A takhle bychom mohli pokračovat. Váš životopis se tak najednou může rozrůst hned o několik položek, ale hlavně budete něco dobře ovládat a umět a na tom už se dá stavět. V každé organizaci, nebo alespoň ve většině z nich, jsou nejdůležitější lidé, a nejinak je tomu i v Mense. Využijte toho, že se tu sdružují lidé s podobným intelektem a s podobnými zájmy. Oslovujte je a komunikujte s nimi, třeba právě vás někde doporučí nebo si vás rovnou přizvou do svého byznysu. Pravda, je potřeba taky trochu štěstí. Ale štěstí můžete jít naproti, třeba tak, že si do intranetu Mensy vložíte svůj životopis.

Ladislav Koubek: Pohledem personalisty

Na přednášce SIG Manager nazvané Psychologie výběru lidí prozradil pan Mgr. et Mgr. Ladislav Koubek, MBA, jakými
způsoby a metodami dnes personalisté vybírají uchazeče o práci. Na začátku nám položil otázku: Kolik životopisů dorazí
průměrně na jednu pracovní pozici u prestižní firmy? Odpověď byla: asi 100. Je to samozřejmě jen hrubý odhad, avšak podává
nám jasný obraz o současné situaci na trhu práce. Životopisů ke zpracování je prostě mnoho. Nenechte se tedy zaskočit, když po vás firma místo něj bude chtít vyplnit vlastní formulář, daleko lépe se jí totiž zpracovává.

Další otázka zněla: Kolik českých zaměstnavatelů hledá uchazeče na profesní sociální síti LinkedIn? Tentokráte byla odpověď: asi 51 %. Z praxe však vím, že toto číslo je ještě trošku vyšší. Takže mít vlastní, dobře vypadající a správně nastavený profil se zřejmě vyplatí. Dejte si také pozor na vaše profily na sociálních sítích Facebook a Twitter, jsou pro personalisty dobrým doplňujícím zdrojem informací. Firmy i státní instituce si v praxi často hrají na špiony. Některé to přiznávají a některé to až pokrytecky zapírají či jen taktně nesdělují. Připravte se také na diskriminaci. Navzdory všemu ji tu bohužel stále v určité míře máme. U mužů je to nejčastěji výška a u žen vizuální atraktivita. Dobrou zprávou je, že existují osvícení personalisté, kterým se daří takové neprofesionální chování eliminovat. Kupříkladu si zakryjí přiloženou fotografii a posuzují kandidáta nezávisle, podle jeho skutečně potřebných kvalit.

Stanislav Wolf: Inteligence a organizace

Vysoká rozumová inteligence sama o sobě vám získání práce může ulehčit, ale o přijetí na vytoužené místo rozhodují i jiná,
důležitější kritéria. Jedním z nejdůležitějších, které mimochodem vysoce postavení manažeři dnes velmi často skloňují, je schopnost člověka přijmout a sdílet hodnoty organizace. Takže pokud je sdílíte, má vaše inteligence zelenou. A jak to vypadá s poptávkou po inteligenci ze strany firem? Už přesně celý rok se jejich zástupců ptám, jak pracují s inteligencí ve svých organizacích, jak využívají inteligenční potenciál svých zaměstnanců. Obvykle je zaskočím a dočkám se nechápavých výrazů. Ale nutno dodat, že ne vždy. Jedna analytická společnost využívá úspěšné splnění IQ testu jako vstupní brány k zažádání o většinu volných pracovních pozic. Jiná společnost z oblasti IT cíleně vyhledává lidi s vysokou inteligencí, protože se jim osvědčilo jejich systémové myšlení a schopnost fungovat samostatně. Pak tu jsou strojírenské a logistické firmy
hledající tvůrce umělých inteligencí v souvislosti se zaváděním tzv. Průmyslu 4.0 (mluvíme o čtvrté průmyslové revoluci).
Tady všude s inteligencí pracují a vycházejí jí vstříc.

Zanechat komentář

× 6 = 6

Mohlo by se vám líbit