Domů Zahraničí Z ExCommu: Od radního pro rozvoj

Z ExCommu: Od radního pro rozvoj

Od Eivind Olsen
Překlad: Zuzana Kořínková

Dobrovolníci. Jsou životní silou všech dobrovolnických organizací. Tolik z toho, co děláme a čeho chceme dosáhnout, se děje právě díky dobrovolníkům. Bez nich by se činnost Mensy úplně zastavila.

Zatímco tohle píšu, přistávám v Rumunsku. Co se tam děje? Hodně věcí! Právě teď třeba Evropské setkání Mensy (EMAG) v Bukurešti. Moc se na tu akci těším! Kde jinde se můžete setkat s velkou skupinou členů Mensy, užívat si zábavu, zpívat karaoke (špatně), ochutnávat dobré jídlo a pivo, a zároveň diskutovat o zajímavých tématech (která nemusí být nutně ta nejvážnější nebo nejhlubší)? Máte pravdu, kromě EMAGu je to možné například i na setkání Mens Asie a Pacifiku (AMG) nebo na setkání Mens Latinské Ameriky (GLAM). Co ale mají všechny tyto akce společné? Hádáte správně: jsou organizovány dobrovolníky! Ať už jde o větší akce ve vaší zemi nebo lokální akce ve vašem městě, pravděpodobně je mají na svědomí dobrovolníci — možná dokonce i vy sami.

Tento rok se konaly mezinárodní mensovní volby, a i když nový výkonný výbor (ExComm) nastoupil teprve před měsícem, už teď plánujeme, připravujeme a rozpracováváme řadu věcí, o kterých si myslíme, že Mensu posunou kupředu — ačkoli bychom si přáli, aby náš pokrok byl ještě rychlejší.

Možná jste si něčeho, na čem společně s ostatními dobrovolníky pracujeme, už všimli – jako třeba nového Mensa Hubu. Co je to Mensa Hub? Mnozí z vás už vědí, že Meta plánuje v srpnu 2025 ukončit Meta Workplace, kde doteď fungovala naše mezinárodní komunita, a Mensa Hub je naší novou sociální platformou, která tuto funkci převezme. Pokud se tam zaregistrujete, můžete se spojit s členy z celého světa. Platformu najdete na webu hub.mensa.org a při registraci budete potřebovat e-mailovou adresu s doménou member.mensa.org nebo mensa.international.

Další věci, na kterých pracujeme, vám postupně odhalíme během roku – ať už v pravidelných newsletterech nebo na výročním zasedání Mezinárodní správní rady (IBD, International Board of Directors).

Zmíněné zasedání IBD letos proběhne začátkem října, tentokrát v australském Perthu. Akce je organizována dobrovolníky z Mensy Austrálie. Hlavní náplň zasedání zajistí ExComm a IBD – a už jsme zahájili přípravy. Nebude to jen zábava a opalování, čeká nás několik dní intenzivních schůzí, kde se budou projednávat nejrůznější návrhy; některé budou schváleny a jiné se možná budou muset přehodnotit později.

Co se týče oblasti rozvoje: národní Mensy v některých zemích jsou blízko získání vyššího statusu, jiné prostřednictvím absolvovaných veřejných testování IQ budují základy pro svůj budoucí růst. Zároveň stále čekáme na dokončení adaptivního inteligenčního testu, který by mohl být využíván ve více zemích s nižšími náklady, než s sebou nese vyslání člověka do světa s hromadou testovacích sešitů a odpovědních archů.

Kontaktujte mě, pokud máte něco, na co se chcete zeptat nebo o čem chcete diskutovat. Nemohu vám samozřejmě ale slíbit, že se všechno stane okamžitě — nemáme neomezený čas ani zdroje; nakonec – jsme všichni dobrovolníci, tak si navzájem pomáhejme!

Převzato z Mensa World Journal č. 141, 10/2024.

Zanechat komentář

× 7 = 14

Mohlo by se vám líbit