Domů Z akcí a projektů Obecní dům – Maják české státnosti

Obecní dům – Maják české státnosti

Od Nina Bočková
Foto: HOnza Koudelka

Obecní dům, krásná majestátní budova, která se nachází v centru Prahy hned vedle Prašné brány. Za každého počasí obklopená prodejci v kostýmech lákajícími na koncerty turisty i místní. Ale jaká je vevnitř? Nádherná, okouzlující. To dnes už víme díky Jance Unruhové, která na poslední lednovou neděli zorganizovala komentovanou prohlídku Obecního domu s následnou možnou konzumací v kavárně.

Po obědě se nás sešlo asi 20 zájemců. Na tuto akci přijeli mensané nejen pražští, ale i z dalších krajů. Mezi účastníky byla dokonce členka slovenské Mensy.

Po odložení kabátů v přehledné, nebývale rozlehlé šatně se nás ujala milá paní průvodkyně. Povídala nám o historii secesní stavby postavené v letech 1905–1911 na místě zbořeného Králova Dvora. A jak už to u mensanů bývá, chtěli vědět další doplňující údaje, takže se paní průvodkyně občas pořádně zapotila. Na některé informace pomohl Google, někde rozpětí dlouhých rukou a kalkulačka a někde společné hledání 10 koňských hlav na obraze v Palackého sále.

Dozvěděli jsme se, že na stavbě pracovali jen čeští stavitelé, řemeslníci a umělci, výstavba krásné secesní památky se vyšplhala na dvojnásobek původní částky, tedy 6 milionů korun, což by odpovídalo dnešním 6 miliardám. Zjistili jsme, že na primátorský balkon bychom se vešli, protože na něj nesmí vstoupit více než 30 lidí. Mohli jsme obdivovat jedny z největších varhan v ČR, které mají 4 800 píšťal a jsou dominantou Smetanovy síně. Zde mnozí z nás zavzpomínali na maturitní ples či na některý z koncertů Pražského jara.

Překvapení na nás čekalo při vypnutí krásného osvětlení, které se pomalu setmělo. Dostali jsme se i do prostor cukrárny, jejíž činnost byla ukončena po válce v roce 1945. Nicméně výborný dort, kávu a čaj jsme mohli ochutnat po prohlídce v Kavárně Obecního domu. Zákusky k nám přivezla na stolečku živá slečna a špinavé nádobí odvezl robotek s AI. Zasmáli jsme se, osladili jsme si život a obohatili naše duše krásným kulturním zážitkem.

Zanechat komentář

99 − 97 =

Mohlo by se vám líbit