Domů Inteligence a vzdělávání Recenze: Odstraňte chaos

Recenze: Odstraňte chaos

Od Tereza Bohatá

Už vás někdy zradila paměť v naprosto nevhodný okamžik? Třeba při zadávání PINu, kdy za vámi stojí dlouhá fronta lidí? Když se vám soused už podruhé představil a vy zase zapomněli jeho jméno? Když pro něco jdete do sklepa a po příchodu na místo zapomenete, proč tu jste? Pokud se vám právě vybavil nějaký podobný osobní zážitek a rádi byste se něčemu takovému propříště vyhnuli, mám pro vás knižní tip na návod k lepšímu využití mozku: „Odstraňte chaos a vytvořte si více místa v hlavě“.
Autorem knihy je Boris Nikolai Konrad. Je to neurovědec, mistr světa v paměťových dovednostech, ale také člověk z masa a kostí, který v dětství neměl učení věcí nazpaměť vůbec rád. Postupem času se začal zabývat fungováním lidského mozku a technikami, které mu pomohly s každodenními boji s pamětí. Své úspěchy nepřisuzuje mimořádným predispozicím, ale tréninku paměti. A protože jsou obrovská zlepšení paměti možná snad u každého z nás, sepsal autor tyto metody do své knihy.

Pokud s přečtením knihy váháte, zkuste alespoň předmluvu. Autor v ní čtenáře motivuje pomocí pěkně rozepsaných důvodů, proč začít s tréninkem paměti ještě dnes. A protože je škoda se zlepšením dlouho otálet, hned v první kapitole čeká čtenáře malý test paměti. Je to šest paměťových úkolů, které nám pomohou zjistit svou „startovní“ úroveň a změřit pokrok, kterého během čtení knihy dosáhneme. Druhá kapitola se věnuje jednodušším paměťovým technikám, těm složitějším je zasvěcena kapitola třetí. Nápadově nabitá je kapitola čtvrtá, ve které se pomocí paměťových kódů naučíme zapamatovat si i dlouhé číselné řady. A nemusí jít zrovna o desetinná místa čísla pí, může se nám hodit třeba znát číslo své kreditní karty. Dříve popsané principy jsou dále použity v páté kapitole pro lepší zapamatování si jmen. Protože cvičení dělá mistra, věnoval autor šestou kapitolu tréninku. Jedná se o třicetidenní tréninkový plán, díky kterému se pomocí malých úkolů můžeme posouvat k lepší paměti každý den. Pokud budeme cvičení plnit poctivě, věřím, že budou výsledky závěrečného srovnávacího testu milé překvapení.

Celá kniha je psaná velmi lidsky a čtivě, přesto je v ní shrnuta spousta zajímavých vědeckých poznatků o fungování lidského mozku. Považuji ji za velmi dobrou investici do sebe samotné, protože lepší paměť mi už teď ušetřila více času, než mi zabralo přečtení knihy.

A jak že se ta knížka jmenovala?

Zanechat komentář

3 × = 27

Mohlo by se vám líbit