Domů Z akcí a projektů Výlet na Šukačku podruhé, tentokrát s dětmi

Výlet na Šukačku podruhé, tentokrát s dětmi

Červencový týdenní pobyt pro nejen mensovní rodiny s dětmi na základně Bílého Orla v osadě Šukačka u Javorné na Šumavě si troufnu nazvat vydařeným. Především jak zázrakem nemělo žádné z 20 dětí vážnější úraz ani neonemocnělo. Neuvěřitelně bylo na Šumavě celý týden slunečno a tak teplo, že jsme celé dny mohli trávit venku, na terase nebo na výletech. A především se sjeli skvělí účastníci, kteří se většinou vzájemně seznámili až během pobytu, a přesto celý týden vládla přátelská nálada a pohoda, ač jsme sdíleli jednu kuchyni a společné sociální zařízení.

Akci jsem vymyslela poměrně narychlo, když jsem v květnu zjistila, že na skautské základně, skvělém objektu pro skupiny, je zrušená rezervace, tedy bychom mohli po 5 letech zase na oblíbenou Šukačku.  Nakonec se nás během týden sjelo 42. Až z jihomoravského kraje přijel Lukáš Vráblík, novopečený člen Mensy, se svojí rodinou, takže jsme ho celý týden intenzivně vítali v našich řadách. Milé setkání po dlouhých letech bylo s Carlou Maiou, svého času velmi aktivní mensankou.

Program našeho týdenního pobytu byl volný. Ač jsem z počátku zamýšlela, že bychom mohli pro naše ratolesti připravit různé soutěže či zajímavý program, nakonec mi samotná organizace akce zabrala tolik času, že jsem to vzdala.  Byla radost sledovat, jak se mezi sebou účastníci sami domlouvali podle svých zálib a nálad na společné výlety po okolí, návštěvy koupališť, sbírání borůvek, výlety na hřiště nebo do restaurací. Dvakrát jsme si přichystali oheň na opékání špekáčků a vždy to byl úžasný večer za doprovodu kytar a zpěvu. Jedno dopoledne jsme pro děti připravili výtvarný workshop s následnou výstavou dětských výtvorů v jídelně.

Náš týdenní pobyt měl natolik kladný ohlas, že jsem se rozhodla si akci zopakovat a pro Mensu zarezervovala nejbližší volný týden na základně, a to na konci zimy v termínu 19.–26. 3. 2023. Podrobnosti a možnost přihlášení najdete na mensa.click/rp.

Výlet na Šukačku

V Mense jsem nováček (od května letošního roku) a rodinná dovolená na Šukačce byla první akce, na kterou se mi podařilo dostat. Vtip je v tom, že bydlím kousek od Brna, ale bohužel se mi prozatím všechny místní akce kryly s prací, a tak jsem musel vyrazit přes celou republiku, abych zjistil, jak to vlastně ve společnosti mensanů vypadá.

Těšil jsem se, i trošku bál, ale věřil jsem, že to dobře dopadne, neboť to celé byla tak neuvěřitelná náhoda, že to vlastně náhoda být nemohla. Zkrátka jak přichystané nějakou vyšší mocí. Jen co jsme projeli branou u skautské základny, která se nám na týden stala domovem, a organizátorka Jana na nás s ostatními zamávala, všechny obavy se rozplynuly a zůstala jen radost, která vydržela po zbytek pobytu.

Celý pobyt se nesl v příjemné rodinné atmosféře a dost jsme se spřátelili my dospělí i naše ratolesti. Program byl volný, a tak jsme se mohli všichni starat sami o sebe, a když na to přišlo, tak zároveň být pospolu a parádně to všem vyhovovalo. Načerpali jsme tam spoustu fyzické i duševní energie, navázali nová přátelství a zažili nespočet dobrodružství. Těším se a doufám, že si to v brzké době zase zopakujeme. Nezbývá než říct: Jano, mnohokrát děkujeme!

Lukáš Vráblík

Zanechat komentář

− 3 = 4

Mohlo by se vám líbit