Domů Mensovní zprávy Diplomy udělené k Čestnému uznání ve správných rukou

Diplomy udělené k Čestnému uznání ve správných rukou

Po delší pauze v konání akcí způsobené koronavirem jsem ráda, že se povedlo domluvit návštěvu prostor Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech, okres Praha-východ, a vyslechnout zde zajímavou přednášku pana prof. Jiřího Horáčka, PhD, FCMA, na téma „Vědomí: konstrukce a dekonstrukce reality“.

Nepřišli jsme s prázdnýma rukama a přednášce předcházelo předání diplomů Mensy České republiky za duševní přínos pro společnost Čestné uznání v náhradním termínu, které osobně převzali prof. MUDr. Jiří Horáček, PhD, FCMA, výzkumný pracovník v oblasti neurověd, přednosta kliniky psychiatrie a lékařské psychologie 3. LF UK a vedoucí centra pokročilých studií mozku a vědomí NÚDZ, a prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych, světově uznávaný český psychiatr, popularizátor vědy. V letech 1990–2021 byl ředitelem Psychiatrického centra Praha, jež se roku 2015 transformovalo právě v Národní ústav duševního zdraví. Oba páni profesoři vyjádřili potěšení z ocenění.

Přednáška pana profesora Horáčka vzbudila velký zájem a účastníci diskutovali i nad rámec původně vyhrazeného času, doufám tedy, že jsme přednášejícího nezdrželi od dalších povinností. 

Za sebe i za ostatní účastníky přednášky jsem ráda, že v prostorách NÚDZ jsme pobyli pouze jako hosté, a již při organizování akce jsem si opět uvědomila důležitost duševního zdraví a jeho křehkost.

V čase, kdy vyjde toto číslo časopisu, bude již ukončené hlasování na intranetu, děkuji všem, kteří se zapojili a spolurozhodli o laureátovi letošního, již 13. ročníku Čestného uznání.

Pro zopakování, osobnostmi nominovanými na ocenění pro rok 2022 jsou (abecedně): 

prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc. – český lékař, specializací neurochirurg, v letech 1997–2020 přednosta Neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze a 1. LF UK,

prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., dr.h.c., MBE – profesor emeritus anglické literatury, překladatel, shakespearolog, držitel mnoha ocenění za literární práci,

prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D. – lékařka a vysokoškolská pedagožka, profesorka histologie a embryologie, rektorka Univerzity Karlovy jako první žena v této funkci od založení univerzity,

prof. MUDr. Julius Špičák, CSc. – gastroenterolog, přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplant centra Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, člen odborných společností, držitel ocenění za odborné publikace,

prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph.D. – vědec a vysokoškolský pedagog v oboru patologie se specializací na neuropatologii, vedoucí neuropatologické laboratoře Ústavu patologie a molekulární medicíny UK 2. LF.

Předání diplomů Mensy a pamětního listu k Čestnému uznání proběhne v neděli 5. června 2022 v rámci valné hromady Mensy ČR ve Starých Splavech u Máchova jezera.

Přeji hezké jarní dny a těším se na viděnou na dalších mensovních akcích, třeba právě na jarním setkání anebo na valné hromadě Mensy.

Zanechat komentář

− 1 = 1

Mohlo by se vám líbit