Domů Inteligence a vzdělávání Učení nemusí být mučení, zvlášť když jde o cizí jazyky

Učení nemusí být mučení, zvlášť když jde o cizí jazyky

Od Markéta Sedláčková

Tradiční způsob učení jazyků, který se využívá ve školách, není to, po čem byste měli sáhnout, pokud se jazyk chcete naučit rychle a zábavně. Abychom opravdu dokázali mluvit cizím jazykem, potřebujeme mnohem víc než pořádnou slovní zásobu, znalost gramatiky a pár užitečných frází. Potřebujeme především vědět, jak se jazyk používá – kdy poprosit, kdy poděkovat, kdy si můžeme dovolit být expresivní a kdy naopak použít jen naučenou zdvořilostní frázi.

Pokud se chcete začít učit nový jazyk, budete nějakou slovní zásobu samozřejmě potřebovat. Na to je na internetu třeba Memrise nebo Duolingo, kde se to můžete velmi rychle „našprtat”. Ale proč? Snazší by přece bylo najít si text nějaké své oblíbené písničky i s překladem a pak jen porovnáním získat novou slovní zásobu, která se navíc bude sama opakovat při každém poslouchání našich oblíbených písniček. Později stačí jen přečíst si něco o gramatice a díky odposlouchaným frázím a gramatickým strukturám se už můžeme v cizím jazyce jakž takž domluvit.

Ale co dál? Pomocí písniček se přece jen nedá naučit všechno. Proto je tu další užitečná pomůcka a tou je YouTube. Existuje mnoho kanálů věnujících se jazykovým zajímavostem a trikům v učení jazyků, ale také těch, co přináší nějaké zajímavé informace v daném jazyce.

Videa o cestování nám pomohou zorientovat se ve slovní zásobě o cestování a jejím použití a zároveň se pomocí nich podíváme kamkoli po světě. Youtubeři, kteří natáčejí svůj každodenní život, nám zase umožní pochopit, jak se daný jazyk používá mezi obyčejnými lidmi. Slovníková slovní zásoba nám nakonec často totiž bude k ničemu, pokud se snažíme o složitější konverzaci, než je objednávání jídla v restauraci nebo dotazování na cestu.

Pak už záleží na každém, v jakém směru se chce nebo potřebuje rozvíjet. Na YouTube je jak zábava, tak užitečné informace – třeba v podobě přednášek TEDxTalks. Takže nekoukejte pořád jen na seriály a filmy a běžte se naučit bezbolestně a bez námahy nový jazyk a ještě se u toho pobavit a dozvědět něco nového.

Na závěr už jen pár tipů na zajímavé YouTube kanály:

Angličtina:

· FunForLouis – cestování, každodenní videa

· SACCONEJOLYs – děti, každodenní život

· Niomi Smart – zdravý životní styl, vaření, sport

· Dr. Josh Axe – zdraví, diety, alergie, medicína

· PewDiePie – hraní her, zábava

Ostatní jazyky:

· Cyprien – francouzština

· Misslisibell – švédština

· This is Хорошо – ruština

 

Zanechat komentář

97 − = 90

Mohlo by se vám líbit