Domů Tvorba mensanů „Otravná“ statistika

„Otravná“ statistika

Od Tomáš Nováček
Začnu konstatováním, že Mensa pořádá málo akcí. Jejich počet neodpovídá ani poptávce, ani potenciálu členů.
Nejspíš budou mnozí nesouhlasit a letmý pohled do kalendáře jim dá za pravdu. Když jsem se ale na nabídku na březen a duben (psáno 1. 3.) podívala podrobněji, zjistila jsem, že polovina akcí (17 z 34) jsou schůzky místních skupin. V nabídce byl jeden zájezd, dvě víkendové a jedna celodenní akce.
Je skvělé, že se nabízejí různorodé aktivity, ale obávám se, že při jejich krátkosti a často nekontaktnímu charakteru se při nich nevytvářejí nové vztahy, jen utužují staré. Přitom díky intranetu je tak snadné vymyšlenou akci nabídnout ostatním. Pro zájemce o pořádání akcí nabízím výsledky ankety, kterou jsem zadala při podzimním celostátním setkání v Berouně. Z 55 vyplněných anketních lístků jsem se dozvěděla, že
a) druh ubytování není pro většinu rozhodující, ale je důležitý,
b) nadpoloviční většina byla pro akci v trvání 3–4 dny,
c) třetina účastníků nevlastní auto,
d) jen 5 osob je členem nějakého sportovního oddílu,
e) akcí by se lidé účastnili častěji, kdyby měli více volného času,
f) menší zájem byl o akce pořádané v zimě a o Velikonocích.
Překvapily mě odpovědi b) a c). Proto jsem je ještě položila v anketě na intranetu. Zde z 28 hlasujících byl největší zájem o víkendovou akci (11), pak o denní (9) a výše uvedená nejčastější odpověď získala 7 hlasů. O vztahu k autu se vyjádřilo 46 hlasujících. Auto nemělo k dispozici 16 z nich (21 používá auto občas, 9 výlučně). Počet respondentů byl malý, a proto nelze vyvozovat obecné závěry.
Hodně jsem si slibovala od ankety Top Six, kde je možné hlasovat pro akce ve čtyřech kategoriích a dále pro zážitek a organizátora. Bohužel k 29. 2. hlasovalo jen 13 osob.
Závěrem bych chtěla vyzvat všechny, kteří uvažují o pořádání akce, aby se nebáli a šli do toho. Mohou začít třeba tím, že připraví program v rámci akce někoho jiného. A když se pak na té akci sejde i jen pár mensanů, třeba se jí budou inspirovat a příště podobnou akci uspořádají sami.
Poznámka k autům: Předpokládám, že co se vlastnictví automobilu týče, musela se ve výzkumu vyskytnout nějaká skrytá negativní korelace mezi využíváním auta a odpovídáním na anketu. Na již zmíněném setkání v Berouně, které bylo výborně dostupné hromadnou dopravou a dlouhodobě jsme avizovali, že bude málo míst k parkování, ať lidé autem nejezdí, rozhodně nestačilo 40 míst pro 170–180 lidí. Na setkáních v odlehlejších místech bývají hotely plechovými stroji doslova obležené, odhadem na celostátní setkání jezdí autem cca 75–90 % účastníků. – Tomáš Kubeš

Autor: Iva Berčíková

Zanechat komentář

4 + 6 =

Mohlo by se vám líbit