Domů Z akcí a projektů Exkurze do firmy IVEP

Exkurze do firmy IVEP

Od Tomáš Nováček
A nemluvím v řádu desetiletí, ale spíše staletí. Kořeny této společnosti totiž sahají až do osmdesátých let devatenáctého století, kdy inženýři Bartelmus a Donát založili v Brně první českou továrnu na elektrické stroje a zařízení všeho druhu – jak znělo v tehdejší zakládací listině.
IVEP je firma zabývající se výrobou a prodejem spínací techniky pro silnoproud. Zaměřuje se na vnitřní odpojovače, odpínače, zkratovače, uzemňovače, úsečníky, venkovní i vnitřní pojistkové spodky, pohony, izolátory, elektrická zařízení izolované plynem, pasivní prvky obvodu a reaktory. Zajišťuje zkoušení elektrických přístrojů a zařízení NN, VN a VVN i měřicích transformátorů napětí a proudu. Provádí ověřování rozvaděčů, kalibrace, napěťové, mechanické i individuální zkoušky včetně klimatické odolnosti. O tom, že se tady vše točí okolo elektrické energie napovídá i samotný název firmy, který je zkratkou původního pojmenování Inženýrsko-výrobní elektrotechnický podnik.
Hned v úvodu exkurze nás pan ředitel Marek Chladil vtáhl do děje několika zajímavostmi. Firma IVEP má na kontě mnoho mezinárodních úspěchů. S jejími produkty a službami se můžeme setkat na pěti kontinentech ve více než 50 zemích světa. V několika málo z nich je i lídrem na trhu, například v malém jihoamerickém státu při pobřeží Atlantského oceánu – Surinamu. Její aplikace technologií jsou vskutku různorodé. Kapitánské můstky a rozvaděče v Holandsku pro lodě a ponorky, kráčející rypadla v Rusku, rychlovlaky v Evropě a Asii, technologie s prediktivní údržbou a dálkovým řízením pro ropný průmysl v Perském zálivu, Skandinávii a USA. Také z toho vidíte, že v rámci navrhování se čeští inženýři musí vypořádat s mnoha specifickými podmínkami. Výrobky a řešení musejí odolat arktickému mrazu, tropickým horkům, pouštním písečným bouřím, zemětřesení nebo sopečnému popelu. Občas zde musejí řešit i kulturní nešvary specifické pro některé méně rozvinuté země – jako třeba krádeže kovů. V zemích s vysokou mírou takových krádeží musí být výrobky umístěny výše a musí být lépe zabezpečeny. Ve spojitosti s celosvětovým působením se pak může zdát, že roční obrat firmy, který činí asi 70 milionů, není až tak moc, avšak firma má dlouhodobě velmi vysokou ziskovost. To vypovídá o jejím dobrém zdraví.
A jak vypadala prohlídka výroby a „bleskové laboratoře“? Podívejte se sami.






















Poděkování

Touto cestou bychom chtěli srdečně poděkovat našemu průvodci po firmě IVEP panu řediteli Ing. Marku Chladilovi, MBA, za poutavou komentovanou prohlídku i zajímavé praktické ukázky. Děkujeme také mensance Ivoně Raurové ze společnosti Business Success za tip a kontakt na pana ředitele.

Fotky
Více fotek najdete ve fotogalerii na stránkách www.mensa.cz, nebo se můžete podívat na fotky Jakuba Prachaře na goo.gl/b5VPvi.

Autor: Stanislav Wolf

Zanechat komentář

5 + 5 =

Mohlo by se vám líbit