3x Simo

Od Redakce
Například pravidlo číslo jedna, když jsi na „návštěvě“ v cizím bytě bez vědomí majitelů, kteří by se mohli nečekaně vrátit, nezapomeň zamknout a zajistit dveře na řetízek. Pravidlo číslo dvě říká, nikdy si nezouvej boty, protože pokud jsi omylem porušil pravidlo číslo jedna, při návratu majitelů pravděpodobně nebudeš mít čas se obouvat a budeš muset prchat bez bot. Z čehož se vyklube později další problém, když zjistíš, že nemáš ani na to, aby sis koupil nové.

Když usoudíš, že tvoje „zaměstnání“ není příliš atraktivní, a rozhodneš se, že se budeš prezentovat jako lékař, který strávil několik let v Africe, ujisti se, že znáš víc léků než jenom Aspirin a Ibuprofen. Možná, že se potkáš s člověkem, který se bude zajímat o detaily tvojí africké mise a navíc to bude odborník.

Když se budeš se svým stejně vypečeným kamarádem z mokré čtvrti schovávat před majitelkou bytu pod její postelí, nebuď sobecký a nechej tam ještě trochu volného místa aspoň pro jednoho milence.

Když si naděláš velké dluhy, nesnaž se je splatit prodejem kradených věcí z bytu svého věřitele – nemusel by mít pochopení a tvému kolenu by mohlo hrozit důvěrné seznámení s vrtačkou. Ledaže bys uměl Heimlichův hmat.

Takže už víš, co všechno bys měl a neměl dělat… Ale jestli jsi hodně pohotový a v každé situaci si dokážeš najít aspoň trochu uvěřitelnou výmluvu, tak na tom, jestli zmíněná pravidla dodržuješ, vlastně až tak moc nezáleží. Ze všeho se totiž vysekáš a navíc ještě pobavíš spoustu lidí.

Zdá se vám to všechno trochu ztřeštěné? Ano, bylo to dost bláznivé, ale hlavně to byla velká zábava. A kde jako? Přece ve finském filmu 3x Simo v rámci Severského filmového podzimu, na který se vypravilo několik členů SIG Jazyky. A to všechno díky Magdě, která pro nás festival objevila, a Vítkovi, který nás zbavil mučivého rozhodování, kam, kdy a na který film půjdeme.


Autor: Vlastimil Daněk

Zanechat komentář

6 + 4 =

Mohlo by se vám líbit