Domů Zahraničí Zkušenosti se SIGHT v Austrálii

Zkušenosti se SIGHT v Austrálii

Od Jana Štefaniková

Během mého několikaměsíčního pobytu v Austrálii jsem měla možnost poznat celou řadu mensanek a mensanů prostřednictvím služby SIGHT.

Vzhledem k federativnímu uspořádání Austrálie má zde každý stát (např. New South Wales, Victoria, South Australia) svého zvláštního SIGHT koordinátora a svou mensovní skupinu. Zejména ve velkých městech je, zdá se, řada aktivních osob, které neváhají něco uspořádat či se setkat. V Sydney jsem se dvakrát zúčastnila večerní párty, na kterou vždy přišlo přibližně 20 lidí. Večeře s Mensou je oblíbená v Melbourne, kde se koná každý měsíc v jiné restauraci. Ve městě je možno ochutnat kvalitní kuchyni doslova celého světa. Já jsem potkala přibližně 10 mensanů a mensanek v Libanonské restauraci, kde zatančila i břišní tanečnice. Pravidelně jsou zde i knižní večery s Mensou. Státní svátek Australian Day byl v Melbourne využit pro odpolední párty v městském lesoparku s piknikem pro mensany zdarma. Přihlásilo se asi 25 osob od malých dětí až po seniory. Všeobecná úžasná přívětivost Australanů a obvyklá snaha o pomoc bližnímu se projevily i v tom, že během mého pobytu v Austrálii se často našel ochotný mensan či mensanka s nabídkou ubytování. A nejen to: například pan Jerzy z Adelaide spolu s manželkou neváhali projet se mnou vinařské údolí McLaren a zastavit se v několika vinařstvích. Vypadá to, že se s některými australskými mensany setkám v budoucnu i v České republice.

Ráda bych poděkovala zejména Zuzce Polákové za její neustálou bdělost nad mezinárodní komunikací SIGHT v ČR. Jsem velmi ráda, že mohu využít této služby, kterou Mensa mezinárodně poskytuje, a poznat tak řadu úžasných lidi. Při pobytu v zahraničí je také každá jejich informace či nápomoc velmi vítána.

Autorka s mensankami v Sydney

Zanechat komentář

+ 36 = 40

Mohlo by se vám líbit