Domů Zahraničí SIGHT– statistika za rok 2011

SIGHT– statistika za rok 2011

Od Zuzana Poláková

SIGHT (z anglického Service for Information, Guidance and Hospitality to Travellers) je mezinárodní aktivita Mensy, jejímž cílem je možnost setkání a seznámení se s mensany z celého světa. Informace o SIGHT najdete na webu www.mensa.cz v časti o Mense. Tam je obecný popis programu, zkušenosti českých mensanů i rady hostitelům a hostům. Další články a zkušenosti českých mensanů jsou zveřejňovány v našem časopise.

V roce 2011 přijelo poměrně málo hostů. První z nich byl Stefan Berner ze Švýcarska, který během svého školení v Praze rád vyrazil na české pivo. Dalším byli Andre Guirard a Rebecca Chesin z Mensy USA v Minnesotě, kteří přišli na schůzku MS Praha, ze které se rázem stala neplánovaná schůzka MEGu. Na jeden den dorazil do Prahy z Mensy Maďarsko Laczkó Zsolt, pro kterého se bohužel nenašlo ubytování v hostitelské rodině, ale zase se přihlásila maďarsky mluvící členka, kterou kontaktoval. Sice většina hostů míří do hlavního města, ale Angela Johnson s přítelem Robertem McCarthym z Mensy UK přijela do západních Čech na třídní sraz a návštěvu příbuzných, návdavkem se seznámila a popovídala si s mensany z Plzně a okolí.

SIGHT logo

V roce 2011 se třináct našich cestovatelů zapojilo do SIGHTu. Takže už víme, že v Londýně i v Paříži se hostitelská rodina najde málokdy, naopak v New Yorku nebo ve Washingtonu najít krátkodobé ubytování nebývá problém. Ve Velké Británii dostane cestovatel-mensan přístup na web Mensy UK časově omezený na dobu pobytu, kde jsou uvedeny všechny informace o schůzkách místních skupin i o dalších akcích. Z Irska se přihlásila rodina českých mensanů, kteří nabízejí ubytování cestovatelům. Také jsme zjistili, že na Islandu v současné době žijí jen jediní dva mensané, Inga Svendsen a její přítel Andreas z Norska, kteří minulý rok navštívili Prahu. Studentka na půlročním studijním pobytu v Austrálii získala kontakty na mensany v Melbourne. Další náš člen dokonce získal tip na práci v laboratoři v kanadském Calgary, kam odlétal na roční Working Holiday program, i když pomoc při hledání zaměstnání je absolutně mimo rámec SIGHT.

Každý, kdo má chuť seznámit se, setkat se a popovídat si se zajímavými lidmi z různých zemí, je vítán. Stačí si jen v intranetu nastavit příjem SIGHT zpráv a budete dostávat prosby hostů. Můžete je provést po městě, vzít na setkání místní skupiny, či pokud máte vhodné podmínky, tak je i ubytovat. Stejné možnosti můžete recipročně pak využívat v zahraniční, neboť například v USA je do této aktivity zapojeno mnohem více mensanů než u nás.

Zanechat komentář

34 + = 39

Mohlo by se vám líbit