Domů Tvorba mensanů V sedmdesáti na Kilimandžáro

V sedmdesáti na Kilimandžáro

Od Tomáš Nováček

Jsem jeden z těch mnohých „spících členů“ Mensy. Jako dlouholetý člen Mensy v USA jsem býval docela aktivní, i když celková činnost tam nebyla tak pestrá jako zde v Česku.

Z této letargie mě probudil až nedávný úspěšný výstup na Kili, jak se tam běžně říká. Úřední název v Tanzanii však zní Uhuru peak (5 895 m). Byl to nádherný pocit pohybovat se mezi většinou mladými lidmi z celého světa, a navíc skončit každý den na té pomyslné bedně. Závěrečný den, po nočním výstupu, jsem za svítání byl jako druhý z těch stovek nadšenců na vrcholu, o kterém jsem snil už od mládí. První byl můj třicetiletý přítel Honzík, žijící nyní v Rakousku. Z naší šestičlenné české skupiny jsme uspěli čtyři. Popisovat samotný pětidenní výstup a dvoudenní sestup, jakož i předchozí tři dny trvající aklimatizační výstup na horu Mt. Meru (4 567 m) by bylo nošením dříví do lesa, neboť každá příslušná cestovní kancelář vám poskytne podrobné informace.

Vedoucí pracovníci našich tří největších a nejznámějších cestovních agentur zaměřených na Afriku mi sdělili, že dosud neměli nikoho staršího, než jsem já, kdo by zdolal Kili. Že bych dokonce byl českým rekordmanem?

Ale dost už té mužské ješitnosti. Ani po 70 letech nejsem ještě zdaleka na odpis. Ve svém dosavadním životě jsem procestoval všechny světadíly kromě Antarktidy, která mě ostatně zatím neláká. Sám se tomu divím, že největším cestovatelským a snad dokonce i životním zážitkem byl pro mě výstup na magické Kili. Doporučuji všem, a to nejen mensanům.

K tomu, abyste uspěli, potřebujete relativně málo: minimálně průměrnou fyzickou kondici, dobré počasí, motivaci se silnou vůlí uspět, dobrou aklimatizaci, dobrou partu, dobrého vedoucího skupiny a také důsledné dodržování pitného režimu. Vše pro vaši denní potřebu si nesete osobně, stany, spacáky a potraviny nesou domorodci.

Samotný Uhuru peak má několik „nej“. Je to nejvyšší hora Afriky a jediná velehora, kterou lze zdolat bez horolezecké přípravy prostou chůzí s nezbytnými holemi. Je to také největší samostatná hora na světě ležící uprostřed rovinaté savany. Má také při úpatí největší základnu na světě, její půdorys tvoří elipsu širokou 40 km a dlouhou 60 km. A navíc všude kolem jsou nádherné národní parky a safari.

Úředními jazyky v Keni i Tanzanii jsou svahilština a angličtina. Tak tedy pár slov ze svahilštiny: Uhuru znamená svoboda, Kilimanjaro je hora ducha a babú je děda. Hodně našich nových černých přátel na mě v horách volalo „babú“ a měli při tom vždy palec směrem nahoru. Oni mají totiž velký respekt ke starším lidem. Jedním z důvodů je skutečnost, že se ještě před 20 lety i vzhledem k velké úmrtnosti dětí místní dožívali 40 let. Dnes už je to kolem 60 let. A to je na krásné Africe určitě také velice pozitivní.

Autor: Frank Juran

Zanechat komentář

49 − = 44

Mohlo by se vám líbit