Domů Mensovní zprávy Prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. převzala Čestné uznání Mensy ČR za rok 2011

Prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. převzala Čestné uznání Mensy ČR za rok 2011

Od Tomáš Nováček

Pozvání na valnou hromadu přijali i paní Kateřina Havlíčková, ekonomka a průkopnice vzdělávání nadaných dětí, a profesor Čestmír Šimáně, zakladatel jaderných věd v České republice, kterým Tomáš Blumenstein předal diplom v reprezentativních deskách s logem Mensy ČR.

Další v letošním ročníku nominované osobnosti – prof. MUDr. Václav Špičák, CSc., přední pediatr, alergolog a imunolog, odborník v oboru průduškové dětské astma, a prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc., profesor informatiky, děkan fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, se z účasti na valné hromadě vzhledem k pracovním povinnostem omluvili, oba tou dobou přednášeli v zahraničí.

Skončil další ročník Čestného uznání. Oproti minulému roku jsme zaznamenali nárůst pozitivních ohlasů od nominovaných osobností, které si ocenění udělované Mensou ČR váží, což mne nesmírně těší. Nabídli také besedy a exkurze, ke kterým bychom se jinak velmi těžko dostávali a které moc rádi využijeme pro rozšiřování našich obzorů – pan profesor Šimáně pro nás zajistí exkurzi do podzemní mikrotronové laboratoře a odpřednáší téma rozvoje jaderných oborů a jaderné energetiky v poválečných letech, předběžný termín je domluvený na podzim tohoto roku. Paní profesorka Illnerová nabídla odpřednášet téma biologické hodiny. Projevy obou vynikajících odborníků, které zazněly na valné hromadě, vám přinášíme i v tomto čísle časopisu. Na podzimní měsíce připravujeme i besedy s profesorem Špičákem v Praze a profesorem Zlatuškou v Brně.

V souvislosti s vyhlášením Čestného uznání jsme pro média připravili tiskovou zprávu, kterou naleznete na stránce http://www.mensa.cz/mensa/cestne-uznani/.

Za pomoc s přípravou profilů nominovaných osobností a pozorné korektury veškerých textů děkuji Jiřince Vlkové, za velkou pomoc s přípravou hlasování a skvělé fotografie nominovaných osobností děkuji Tomášovi Kubešovi, za pomoc s přípravou mensovní stránky děkuji Česťovi Kalusovi, za wikipedizování Čestného uznání a skvělé fotografie děkuji Luďku Kovářovi. Za aktivní účast děkuji Vám všem, kteří jste zaslali svůj hlas.

Počty hlasů byly letos velmi vyrovnané, do posledního dne hlasování jste měli možnost ovlivnit, kterou osobnost tento rok oceníme. Mrzí mě však, že se do intranetového hlasování zapojilo jen 95 členů, což je o 10 méně než v minulém roce.

Už teď se těším na třetí ročník udělování Čestného uznání, protože je ještě mnoho výjimečných myšlenek, prací z různých oblastí kulturního i společenského života, duševních produktů a přínosů, které by Mensa a mensané mohli ocenit, těším se na další nominace osobností, které budete zasílat, na naše následná setkání s nimi a na to, že se víc z Vás zapojí do hlasování.


fotografie: Prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. přebírá Čestné uznání Mensy z rukou Tomáše Blumensteina, zdroj: Tomáš Kubeš

Autor: Zuzana Šimková, koordinátorka projektu, redakčně zkráceno

Zanechat komentář

67 − 65 =

Mohlo by se vám líbit