Domů Zahraničí Jak si žije Valencie

Jak si žije Valencie

Od Mirek Jindříšek

Před dvěma lety nám s přítelkyní přestaly stačit týdení zimní zájezdy do teplých krajin, proto jsme se rozhodli odstěhovat natrvalo. Záměr zabral téměř rok příprav, hlavně kvůli mému pražskému bytu, naplněnému nastřádanými „poklady“ ze studií a cest, které bylo třeba přebrat a odstěhovat k rodičům do Pardubic. A následně sehnat spolehlivé nájemníky, když se nápad s prodejem bytu v době krize neukázal jako velmi výhodný.

Vše se nakonec povedlo a v neděli 30. listopadu 2010 jsme zaplnili auto až po střechu a pár hodin před první sněhovou bouří opustili Prahu i naši zmrzlou republiku. Po dvou dnech jízdy s přespáním v motelu Formule 1 u Lyonu jsme dorazili do našeho nového domova, přímořského letoviska Calpe uprostřed Costa Blanca, kde jsme pobyli čtyři měsíce, než nás 1. dubna okolnosti zavály do třetího největšího španělského města – Valencie.

Toto hlavní město jednoho ze sedmnácti autonomních společenství má kolem 850 tisíc obyvatel, z nichž většina mluví mimo kastilštinu (což je jen jiné pojmenování pro regulérní španělštinu) i valencijštinou, která je velmi podobná katalánštině, ale místních se raději neptejte, jak moc. Ačkoliv se spíše jedná o dialekt, místní jsou na svůj „jazyk“ hrdí.

Město má jedinečnou architekturu, např. hypermoderní Město umění a věd (Ciudad de las Artes y las Ciencias) od místního rodáka Santiaga Calatravy, i mnoho historických budov, např. gotickou Burzu hedvábí, která je na seznamu UNESCO. V místní katedrále můžete za pár euro spatřit Svatý grál nebo mnoho dalších skvostů v početných muzeích, která mají v neděli většinou vstup zdarma.

Okolí města je proslulé úrodnou půdou, na které rostou citrusy, kaki a další ovoce a zelenina a jsou tu největší evropská rýžová pole. Díky tomu je Valencia vyhlášenou kulinářskou metropolí, v čele s paelou, nápojem horchata a dezertním vínem Moscatel. Valencie, to je také přístav, po jehož obou stranách se rozkládají rozlehlé a kvalitní písečné pláže. Ale hlavně je zde 320 slunečných dnů v roce, a pokud zaprší, tak jen na dvacet minut a většinou v noci. V zimě jsou teploty okolo 20 °C přes den a 10 °C v noci, v létě pak až 35 °C, což ovšem díky velké vlhkosti vzduchu není velký problém, stačí se chránit před přímým sluncem a dodržovat pitný režim.

Za zmínku jistě stojí i to, že po ničivé povodni v roce 1957 byla odkloněna řeka Turia mimo město a tím v centru vznikl 8 km dlouhý a 200 metrů široký park s mnoha sportovišti, zoologickou zahradou bez klecí Bioparc, palácem hudby a již zmíněným Městem umění a věd. V Praze by pravděpodobně místo Vltavy postavili dálnici či nákupní centrum.

Valencie je také městem sportu. Sídlo zde mají dva fotbalové kluby – Valencia CF a Levante. V červnu se na městském okruhu v přístavu jachetního závodu American Cup jede Formule 1 a v listopadu na příměstském okruhu Moto GP.

Též zde mají sídlo tři rozsáhlé univerzity, které každý semestr přijímají tisíce studentů na výměnný program ERASMUS. Pokud máte tu možnost, určitě sem studovat přijeďte, jen si dejte pozor, protože jeden semestr vám bude málo a brzy začnete hledat možnosti, jak si studium zde prodloužit nebo se sem znovu vrátit.

Téměř každý týden probíhají nějaké oslavy neboli fiestas a v nedalekém městečku Buňol každoroční rajčatová bitva La Tomatina. Největší a nejoriginálnější je ovšem svátek ohňů – Las Fallas. Od začátku března se na všech náměstích začnou objevovat obrovská umělecky malovaná sousoší ze dřeva a papírové kaše, zvaná ninots, která jsou v noci 19. března slavnostně spálena. Oslavy začínají již na začátku února, ale hlavní program se odehrává mezi 15. až 19. březnem, takže letošní Fallas ještě můžete stihnout. V tyto dny je město plné návštěvníků z celého Španělska i ze světa, proto je velmi obtížné nalézt ubytování. Hotely jsou předražené a i tak měsíce dopředu vyprodané. Ale díky krizi je možné získat výhodné ubytování v soukromí či pronajmout celý byt. Sám mám v centru několik pokojů pro hosty, které krátkodobě pronajímám a momentálně hledám někoho, kdo by si pronajal můj byt na týden a více v červnu až srpnu, kdy hodlám cestovat, a staral se o mé dvě kočky. Pohodlně se sem vejde 4 až 8 osob. Byt je plně zařízený s rychlým kabelovým internetem.

V sezoně do Valencie létá přímá linka SmartWings z Prahy, v zimním období je nejlepší letět s WizzAir do Barcelony a pak cestovat 3 hodiny vlakem. Též je možné vlakem či autobusem na den nebo dva navštívit města Madrid a Alicante.

Pokud budete mít zájem Valencii navštívit, neváhejte mne kontaktovat pro více informací či pomoc s ubytováním, dopravou atd. A jedna rada na závěr: Máte-li tu možnost, učte se krom angličtiny také španělštinu, protože ve většině zemí se anglicky domluvíte, zde však jen stěží.

Zanechat komentář

+ 67 = 72

Mohlo by se vám líbit