Domů Z akcí a projektů MarS Jevíčko

MarS Jevíčko

Od Redakce

Exkurze do MarS JevíčkoJevíčko už známe z velmi zajímavé loňské exkurze. Na 18. 4. 2011 si pro nás Petr Mazal opět připravil jednu lahůdku, a to exkurzi do firmy MarS, která je výrobcem padákové techniky, a to civilní i vojenské, a dalšího vojenského vybavení. Už jen podle názvu firmy a letmého pohledu na jejich webové stránky je patrné, že firma vyrábí velmi sofistikované produkty podléhající náročným zkouškám a certifikacím. A co si budeme povídat, nejen kluci jsou fascinováni tím, že něco lítá, střílí a je schopné udržet mnoho kilogramů váhy.

Sešli jsme se za krásného slunečného dne v odpoledních hodinách před firmou, kde nás už vřele vítal majitel firmy, pan Svatoslav Marek. Uvedl nás do zasedací místnosti a vysvětlil nám nejprve hlavní výrobní program firmy se slovy, že po tomto teoretickém úvodu půjdeme i na exkurzi do výroby. A směle dodal, že pokud jsme dosud nenašli odvahu si skočit padákem, tak po exkurzi už určitě skákat budeme. První část se tedy týkala padáků.

Potom se nás ujal pan Roman Christ, který měl hodně zajímavou přednášku o vojenské technice. Dozvěděli jsme se od něho spoustu velmi zajímavých informací, o kterých jsme do té doby měli velmi zkreslené představy.

Například mechanizmy úmrtí: Člověk zasažený střelnou zbraní většinou neumírá na zranění, nýbrž na šok, neboť jeho podvědomí má dogma, že musí umřít. Nebo třeba že naše představa z akčních filmů, že je možné se schovat před výstřely za otevřené dveře vozidla, je utopie, protože tak tenký materiál prostě neodolá a střepiny nás mohou zranit daleko více než samotná střela.

Dozvěděli jsme se, že stejně tak neexistuje žádná neprůstřelná vesta, protože každá z nich se dá nějakým způsobem prostřelit nebo probodnout, záleží na zbrani. Některé vesty odolají průstřelu pistole, kterou běžně nosí čeští policisté, ale vesta už nemusí odolávat zbraním policistů jiných států nebo třeba probodnutí. V této souvislosti nám pan Christ ukázal spoustu exemplářů vojenské techniky jako např. ruční granát, střely různých ráží a také různé druhy vrstev materiálů, ze kterých se vesty kompletují. Je zajímavé, že přidáním vrstvy se odolnost vesty často nezvýší, ale naopak sníží. Totéž platí i o změně vrstev. Vrstvy jsou látkové, nejčastěji utkané ze speciálně vyvinutých vláken, někdy se používá keramika.

Určitě není nezajímavé, že MarS dodával vesty, které mají například policisté v Iráku. Ale našlo by se určitě i více zakázek,Zkouška ochranných prostředků které ukazují, že firma má skutečně kvalitní reference u nás i v zahraničí.

Poté následovala praktická část exkurze, kde jsme byli provedeni několika podlažími výrobních prostor. Viděli jsme, jak se vesty šijí i jakou vestu mají naši vojáci na zahraničních misích. Nosit ji není žádná legrace, má docela váhu. Rovněž jsme viděli maskovací oblek „hejkal“, různé druhy pouzder na nošení zbraní a další vojenský materiál.

V každém z nižších pater nám pan Marek podrobně a názorně ukazoval principy jednotlivých fází výroby, přípravy a zabalení padáků, ať už výsadkových, katapultážních nebo brzdicích. Názorně jsme viděli, jak se padák rozbaluje, jaké má mechanizmy, konstrukci, ochranné prvky. Každý padák má svou knihu s technickými parametry, certifikáty, informacemi o výrobě, použití, balení a další velmi důležité věci, aby mohl být vůbec použit. Padáky se pravidelně revidují a testují rovněž v MarSu.

Exkurze byla tak zajímavá, že jsme se rozešli až po pěti hodinách poutavého a zajímavého výkladu a odnesli si spoustu nezapomenutelných zážitků. Rozhodně nelitujeme, že jsme se dostali do postelí za tmy – po desáté hodině.

Děkujeme Petrovi za uskutečnění této unikátní exkurze a těšíme se, co si pro nás připraví příště.

Autor: Jiří Rak, Zdenka Páníková

Zanechat komentář

+ 58 = 63

Mohlo by se vám líbit