Domů Věda a rozhovory Rozhovor se Zuzkou Polákovou o tom, jak se organizoval EMAG, o SIGHTu a tak vůbec …

Rozhovor se Zuzkou Polákovou o tom, jak se organizoval EMAG, o SIGHTu a tak vůbec …

Od Tomáš Nováček

Od roku 2007 se pevně uchopila organizaci SIGHTu, kromě toho stíhá pečovat o rodinu – manžela a tři potomky, věnovat se scrabblu, volejbalu a windsurfingu …

Občanským povoláním je manažerka v oddělení auditorských služeb, od roku 1996 pracuje ve společnosti PricewaterhouseCoopers. Třetí mateřská dovolená jí zrovna končí a ráda by se vrátila do práce, která ji baví. Jak ale řekla, je možné, že vzhledem k současné situaci na trhu a ve společnosti, kde je méně zakázek, se bude rozhlížet po novém místě odpovídajícím jejím schopnostem a zkušenostem.

Zuzko, o rozhovor jsem tě požádala proto, abychom ti poděkovali za množství hodin tvého času, které věnuješ organizaci aktivit pro Mensu.

Rozhovor vzhledem k uzávěrce připravujeme samozřejmě dříve; v čase, kdy tento rozhovor čtou naši čtenáři, je již v plném proudu EMAG, doposud největší akce organizovaná českou Mensou, na kterou očekáváme příjezd cca 400 účastníků, převážně členů evropských Mens. Jak dlouho již akci organizační tým připravuje?

Akce se připravuje více než rok dopředu, protože výběr pořádající země schvaluje Mensa International.

Zuzka a Kamilka Polákové na setkání v Čenkovicích

Mohla bys nám, prosím, prozradit něco ze zákulisí organizace této akce?

Já jsem se zapojila do organizace akce v prosinci minulého roku. Hlavní organizační tým tvoří Tomáš Blumenstein, Hanka Kalusová, Hanka Studenská a Pavel Celba. Takže Tomáš, aby se mu to nepletlo, říká všem dámám v týmu Hanko.

Máš na starosti komunikaci s účastníky, co všechno tato pozice v organizačním týmu obnáší?

Mám na starosti komunikaci se všemi registrovanými účastníky, což představuje nepřetržitý proud dotazů od účastníků o EMAGu, Praze a České republice a naopak výzvy z našeho týmu týkající se plateb za registraci nebo informací o jednotlivých exkurzích či přednáškách. Dále jsem připravovala informace o EMAGu pro granty, na web Mensy International i do Mensa International Journal. Pro EMAG jsem rozšířila Evropský panel, který už fungoval minulý rok během EMAGu v Utrechtu. Evropský panel jsou jeden nebo dva zástupci Mensy z okolních zemí, kteří slouží jako kontakt pro šíření informací o EMAGu do svých místních Mens. Zaměřila jsem se na to, abychom navázali spolupráci se všemi sousedními Mensami a také se všemi evropskými Mensami, které mají větší počet členů než my. Dalším úkolem bylo zorganizování přednášek, které nám nabídli zahraniční účastníci. Přednášejících účastníků ze zahraničí máme v současné době už 30.

Kolik e-mailů denně vyřídíš?

To je různé, podle toho, co je zrovna potřeba, někdy tři a někdy sto.

Jaký byl nejkurióznější požadavek anebo dotaz účastníka?

Jeden účastník má v plánu přijet z Dubrovníku do Prahy na motorce a nejvíce ze všeho řešil, jaký máme dress code na galadinner a jestli si tedy opravdu nebude muset s sebou přivézt smoking poskládaný v zavazadlovém prostůrku.

Zuzko, při pohledu na všechny tvoje aktivity se mi zdá, že den má 30 hodin?! Jak to stíháš?

Všechno je jen stanovením priorit a organizací času.

Pamatuješ si ještě, co jsi dělala předtím, než jsi valnou většinu svého volného času začala věnovat Mense?

Mense jsem se začala věnovat až po narození mojí dcery Kamilky během poslední mateřské dovolené. Samozřejmě jsem se také zapojila do obvyklých aktivit žen s dětmi a pomáhala jsem s organizací mateřského centra.

Co je tvojí motivací v neustálé dobrovolnické práci pro Mensu?

Musím říct, že jsem se zapojila hlavně proto, abych se seznámila s novými zajímavými lidmi, což se mi povedlo a jsem za to vděčná. Navíc jsem měla možnost si práci vybrat a vybrala jsem si to, co mě baví.

Kolik lidí v tomto roce využilo SIGHT? (Service for Information, Guidance and Hospitality to Travellers, více informací na sight.mensa.cz) Jakou největší výhodu tento mensovní program má?

Tento rok zatím přijeli dva hosté, další už mají domluvené ubytování u členů Mensy. Do Prahy přijede Američan Jay na EMAG nebo Britka Tanya v červenci. V současné době hledám ubytování v Praze pro Pawla s přítelkyní z Polska kdykoliv v září na čtyři noci. Už 15 našich členů cestujících letos do zahraničí využilo SIGHT. Výhodou programu SIGHT je seznámení se zahraničními mensany, ať už přijedou jako turisté nebo během vaší cesty do zahraničí. Stále přivítám další lidi, kteří jsou ochotni provádět turisty během dne či se s nimi sejít večer v restauraci na pivko či večeři, popřípadě je i ubytovat. Pokud máte zájem, prosím pište na e-mail sight@mensa.cz.

Z tvých dalších koníčků mne zaujal windsurfing. Věnujete se mu celá rodina, zatím kromě nejmladší tříleté dcerky. Máš nějaký grif pro začátečníky, jak se udržet na prkně?

Nebude to anagram? Hm, hm, hm ...

Já jsem absolvovala kurz pro začátečníky ve windsurfingové škole na Nových Mlýnech a můžu jej vřele doporučit. Kombinace pohledných a příjemných instruktorů, pohody u vody a vinných sklípků hned u kempu je vynikající.

Kdo/co tě přimělo nechat se testovat pro vstup do Mensy?

Impulzem byl manžel během první mateřské dovolené, kdy měl pocit, že jsem doma moc „zblbla“.

Jak dlouho jsi již členem?

Jsem členem už 10 let. Musím říct, že jsem byla dlouho členem spícím bez jakékoliv aktivity. Zaujal mě až časopis, který začal chodit v papírové verzi (díky moc redakci za to rozhodnutí) a kde jsem si přečetla pár pozvánek na zajímavé akce a reakcí na tyto akce.

Vědí tví přátelé/známí/rodina/kolegové v práci o tvém členství? Jak reagují?

Většina známých, kolegů i rodina to ví a nesetkávám se s žádnou zvláštní reakcí.

Co ti Mensa nabízí – jakých aktivit se ráda zúčastňuješ?

Akcí Mensy ČR se zúčastňuji hlavně v Praze, chodím na schůzky místní skupiny a občas na SIG MEG. Už jsem se společně s dcerkou Kamilkou zúčastnila dvou celostátních setkání a velmi mě bavila. Určitě přijedu i na další setkání.

Co ještě dalšího by tě zaujalo, pokud by to Mensa organizovala?

Ještě je stále dost mensovních akcí, kterých bych se chtěla účastnit, například cyklovýlet nebo lyžování a těším se na to.

V čem ti tvoje vysoká inteligence hodně pomohla?

Dařilo se mi ve školách. VŠE jsem ukončila s červeným diplomem a poté jsem při práci na plný úvazek a s dětmi udělala ještě v angličtině ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), Asociace certifikovaných účetních.

A naopak, musela jsi svoji vysokou inteligenci někdy skrývat?

Ne.

Zuzko, děkuji za rozhovor i za neúnavnou práci pro Mensu a přeji, ať má den 25 hodin, ale tu hoďku navíc, prosím, využívej i na oddych.

Autor: Zuzana Šimková

Zanechat komentář

− 2 = 3

Mohlo by se vám líbit