Domů Tvorba mensanů Cimrman, krtci a oxfordský předchůdce Mezisítě

Cimrman, krtci a oxfordský předchůdce Mezisítě

Od Redakce

Jára Cimrman se již před příchodem do Velkých Losin delší dobu zabýval problémem rychlé a spolehlivé komunikace na delší vzdálenosti. Metodu dělové pošty opustil už dříve pro vysoký úbytek adresátů. Také rychle opustil myšlenku poštovních holubů. Holub trefí pouze do místa svého bydliště, majitel ho proto musel osobně zavézt členovi, od kterého čekal zprávu, což komunikaci komplikovalo. Další nepříjemnost pro majitele i poštovní doručovatele představovali hladoví dravci a nenasytní lidé.

Na metodu spolehlivé komunikace přišel Cimrman při svém pobytu v Oxfordu v Anglii, kde zdokonaloval metody péče o anglický trávník.

Během svých výzkumů při pozorování trávníku na Jesus College of Oxford si Cimrman všiml chování britských krtků, kteří při vstupu a výstupu z chodby dávali přednost vystupujícímu a v norách se drželi výhradně vlevo. Krtkové, kteří byli po staletí zvyklí poslouchat oxfordské přednášky, které k nim doléhaly ze vzdálených sálů, byli velmi učenliví.

Cimrman krtky naučil nový způsob výstupu z chodby na povrch. Naučil je ukončovat chodby poklopem, nikoliv hroudou. Oxfordský krtek, který absolvoval Cimrmanovo školení, nejprve lehkým poklepem na spodní líc trávníku ověří, že nad ním neleží student nebo golfový míček, poté odklopí poklop, který dříve sám vyrobil, vystoupí nad povrch, zavře poklop a nakonec pročeše tlapkou trávník, aby se zakryla spára mezi trávníkem na poklopu a na okolní zemině.

Český krtek

Český krtek

Britský krtek

Britský krtek

Aby krtky motivoval, ke každému ze cvičných poklopů dával krtkům určitý druh zákusku. V Lincolnově koleji dostávali krtkové vážky, v botanické zahradě kořínky jitrocele a na nádvoří knihovny pro ně měl připravené larvy masařek. Zjistil, že když krtkovi v botanické zahradě ukáže masařku, dotyčný zakrtkuje a neprodleně vykrtkuje právě před knihovnou, kde masařky obvykle dostává.

Po přichycení zprávy k zadní tlapce krtka tak mohl Cimrman doručovat zprávy mezi určenými kolejemi. Metoda fungovala velice spolehlivě. Pracovně toto podzemní komunikační spojení Cimrman nazýval Elegant-Moles Efficient Intelligent Leading, tedy zkráceně „e-mail“ (česky Elegantní krtkové výkonné inteligentní vedení). Konzervativní Angličané však tuto metodu užívat nezačali; zůstali u nespolehlivých, ale tradičních holubů.

Po svém příchodu do vesničky Liptákov se Cimrman pokusil aplikovat tuto metodu na krtky české a využít je pro služby Mensy. Bohužel čeští krtkové anglickým pokynům a povelům, které Cimrman v Anglii vypracoval, nerozuměli, a tak se Cimrmanovi záměr nepodařilo zrealizovat.

Oxfordským krtkům se nový způsob výstupu z nor zalíbil a dále si novou metodu předávali sami mezi sebou. Dnes už nenajdete Oxforďana, který by si pamatoval, jak vypadaly anglické trávníky po ránu před příchodem Járy Cimrmana.

Autor: Jana Axman Vlková

Zanechat komentář

9 + = 18

Mohlo by se vám líbit