Domů Tvorba mensanů Jára Cimrman básník

Jára Cimrman básník

Od Redakce

Dobré dopoledne,

náš básnický tým se rozhodl pominout vlastní básnické dílo Mistra, neboť ho považujeme za natolik známé, řekl bych přímo profláklé, že jeho další připomínání zasvěceným by bylo svážením uhlí do dolů a nezasvěceným by pointa stejně unikla. Zaměřili jsme se tedy na méně známou oblast, a to Cimrmanův přínos sborové recitaci. Vzhledem k omezenému časovému prostoru tohoto semináře se omezíme pouze na doložená fakta. Prosím kolegu Vantucha.

Děkuji za slovo. Již 28. října 1909 zakládá Cimrman „Český spolek recitační“ (ve zkratce ČSR). Dokládá to zmínka v dopise Václava Jebavého nakladateli Schiftelovi, který je uložen v archivu Památníku českého písemnictví pod evidenčním číslem D-27-447/IIA-VJ345521/B s přílohou D-27-3P1, kde se píše (cituji): „… on o tom (myšleno ČSR) Jarek (myšlen samozřejmě Cimrman) psal i Garikovi, ale ten mu odpověděl, že je to uspěchané a že s takovým haraburdím by ho vyhodil i Kramář …“ (konec citace)

Přesto Cimrman začal pracovat na velké poemě o českém národu určené právě pro sborovou recitaci. V papírnictví Hübner a Kokoschka na třídě Franze Josefa ve Vodňanech zakoupil jeden sešit formátu A3 v tvrdých deskách o 64 listech. Toto dokládá zápis v archivační knize c. k. finančního úřadu ve Vodňanech – kniha 1909/III/576/příloha77B3 k č. j. 85-0744-247. Cimrman sešit nadepsal „Mým Čechům“ a stejným inkoustem popsal i první stránku.

Děkuji za pozornost. S dalším osudem sešitu vás seznámí kolegyně.

Dobrý den! Toho roku bohužel napadl první sníh velice brzo, a to již 1. listopadu, jak dokládá zápis v kronice Vodňan (cituji): „… dnes (myšleno tedy 1. listopadu) přišel první sníh. C. k. silničáři ráno zaspali, neb jim přes noc zmrzla c. k. sůl. Díky tomu došlo ke zpoždění c. k. pekařského vozu mistra c. k. Viléma a město bylo celé dopoledne bez pečiva …“ A tak dále a tak dále a tak dále.

Cimrman tak přerušil práce na básnické poemě, věnoval se společensky prospěšnější myšlence sněžného pluhu a ke sborové recitaci se již nevrátil.

Děkuji kolegům za fundované slovo. Pro vaši přesnější představu jsme celé torzo nastudovali a nyní se vám je pokusíme reprodukovat.

Torzo poemy Járy da Cimrmana „Mým Čechům“

Velké Losiny 9. května 2009, Dirigent + sbor – ladění hlasů na „A“

Sbor: Jdou Češi jdou

svou cestou svou

Hlas A: Josef

Hlas B: Marie

Hlas A: Jan

Hlas B: Barbora

Hlas A: Vilém

Hlas B: Anežka

Hlas A: Rudolf

Hlas B: Milada

Hlas A: Václav

Hlas B: Božena

Hlas A: František

Hlas B: Alžběta

Hlas A: Oldřich

Hlas B: Tonička

Hlas A: Karel

Hlas B: Eliška

Sbor: Jdou Češi jdou

svou cestou svou

Hlas C: rakousko-uherskou

Sbor + Hlasy A a B současně

Hlas C: vždy zakončí dvojverší sboru

Autor: tým Básníci (Jarní celostátní sektání Mensy Velké Losiny 2009)

Zanechat komentář

56 + = 64

Mohlo by se vám líbit