Domů Z akcí a projektů TOroidnaja KAmera i MAgnitnaja Katuška CKOMPASS

TOroidnaja KAmera i MAgnitnaja Katuška CKOMPASS

Od Markéta Erbsová

Prvně políbená. Jmenoval se KOMPASS a předtím jsem o něm věděla jen velmi málo. Byl velký, ale studený. Plazma, smysl jeho stání na pevném podloží, se v něm ještě neproháněla. To neviditelné teplo.

Po příchodu do Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, jsem spatřila komplex mnoha budov, jedna jako druhá. Nakláněly se k nastávajícímu dešti. Omluvně jsem na ně mrkla a ony pochopily, že už mám jednu z nich vybranou.

Návštěva začala úvodní prezentací. Na několika diapozitivech jsme měli možnost nahlédnou do historie, jak šel výzkum okolo tokamaku, na jakých principech funguje, až do současné podoby obřích transformátorů. Počátkem padesátých let, ruský fyzik Andrej Sacharov navrhl princip tajného projektu „Tokamak“. V tajnosti nevydržel dlouho. Koncem padesátých let se plně odtajnil a otevřela se možnost výzkumu na mezinárodní úrovni. Od té doby se mnohé změnilo, výkonnost spojená s kvalitou zařízení roste, spotřeba energie v poměru k velikosti tokamaku klesá. Když jsme se přesunuli k samotnému Kompassu, byl tak veliký. Po zemi tolik kabelů, v podlaze díry na další kabely, mnoho a mnoho kabelů, čekající na správné upevnění. Stál na betonové konstrukci a jeho výška od paty k hlavě se táhla přes dvě patra. Do ústavu fyziky plazmatu byl Compass  převezen z anglického Culhamu za symbolickou libru, samotná údržba je mnohem nákladnější. Představte si velký uklizený pokoj, udělejte si pár obrázků, všechny věci složte a přesuňte do jiného domu. Přijde to nejtěžší, vyndáte obrázky a začnete je natáčet. Musíte uspořádat pokoj do stejné podoby, jako byl v předešlém domě. Obdobným způsobem pracují lidé podílející se na sestavení Compassu a uvedení ho do provozu. Myslím, že jsem viděla téměř uklizený pokoj v novém domě. Jak jsem později pochopila, v dohledných  pár desítkách let se v chladných podzimních večerech budeme zahřívat osvědčenými zdroji energie. Geniální nápady se rodí den co den, tak proč nevěřit tomu, že 4.12.2025 budu zapínat ústřední topení napojené na nějakou centrálu, kde se bude honit dokola plazma s plazmou. Bude to šetrné, nenákladné. Návštěva Tokamaku bylo příjemně strávené páteční odpoledne. Po odchodu, začalo silně pršet.

Zanechat komentář

2 + 4 =

Mohlo by se vám líbit