V Brně, v prostorách Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, proběhla v rámci týdne SIGů poutavá přednáška a povídání o jedinečném českém projektu, jehož součástí byla expedice za polární kruh a který si kladl za cíl najít molekulárně-biologické příčiny a souvislosti spojené s dlouhověkostí žraloka grónského. Přednáška nám přiblížila nejen výsledky unikátního výzkumného projektu, ale i jeho ne zrovna jednoduché řízení a organizaci.
Na projektu spolupracoval šestičlenný tým složený z odborníků BFÚ AV ČR a Ostravské univerzity, který měl rozpočet pouhého půl milionu korun českých, přesto se podařilo uskutečnit vědeckou expedici za polární kruh a následné analýzy v českých laboratořích. Účastníci se tak dozvěděli, že i s omezenými prostředky lze dosáhnout mimořádných výsledků – pokud projekt stojí na dobrém plánování, týmové spolupráci a jasném řízení cílů.

Jednou z předních postav výzkumu je náš přednášející, dlouholetý člen Mensy Česko, pomyslný kapitán lodi a koordinátor výpravy, pan prof. Mgr. Václav Brázda, Ph.D., který se svým týmem zkoumá DNA žraloka grónského (Somniosus microcephalus) – fascinujícího tvora, který se nezřídka dožívá i více než 400 let a neohrožují ho žádní predátoři ani smrtelné nemoci. Vědci se snaží odhalit, jaké genetické zvláštnosti mu umožňují tak mimořádnou dlouhověkost a odolnost vůči nádorovým onemocněním.

Součástí akce bylo i odlehčené a fotkami doplněné povídání o islandské přírodě a také o místní specialitě Hákarl, což je fermentované (nikoli jen sušené) maso žraloka grónského. Proces jeho výroby zahrnuje několik týdnů až měsíců fermentace, při které se z masa odstraní toxické látky (zejména močovina a trimethylaminoxid) a poté se maso suší na vzduchu. Výsledkem je velmi výrazně zapáchající, ale pro Islanďany tradiční pochoutka. Často se podává nakrájené na malé kostky a zapíjí se islandskou pálenkou brennivín.
Naše setkání spojilo vědu, dobrodružství i manažerský přístup – ukázalo, že i malý tým s omezeným rozpočtem dokáže řídit náročný mezinárodní projekt a přinášet poznatky, které mohou změnit naše chápání stárnutí a dlouhověkosti.
Více zajímavostí najdete ZDE.
