O tyto zkušenosti s úžasnými lidmi jsem měla potřebu se podělit, proto jsme navštívili dva z nich 24. 11. 2012 v Hradci Králové. Zájem o exkurzi byl veliký, sešlo se nás víc než dvacet, což mě opravdu potěšilo. Abychom se do malých provozů vtěsnali, rozdělili jsme se na dvě skupiny.
Naše skupinka navštívila nejprve farmu Kejklíček – minimlékárnu, kde se nám věnovala Vlasta Kejklíčková a její manžel. Velkým překvapením pro většinu účastníků bylo, že jsme místo do tovární haly byli pozváni k rodině přímo domů, do rodinného domku. Na chodbě jsme dostali návleky a čerstvě vyvařené pantofle a obsadili Kejklíčkovým sklep, kde mají vybudovanou moderní minimlékárnu, která plní mnoho funkcí, od zpracování surového mléka až po balení výrobků. Zpracovává se zde čerstvé mléko z vlastního chovu krav, které přímo z dojicích automatů putuje do minimlékárny. Poslechli jsme si výklad o vzniku a záměrech farmy, která se zabývá i zemědělskou výrobou, o funkci jednotlivých strojů, technologických postupech a bezpečnosti potravin. Ochutnali jsme výborné jogurty, sýry, mléko, a to v průběhu čekání, až se nám srazí mléko a my si vyzkoušíme výrobu čerstvého sýra na vlastní kůži. Zejména pány zaujal odpad z výroby sýrů – syrovátka, kterou jsme si pak mohli odnést spolu s vlastnoručně vyrobenými sýry. Vlastní výtvory jsme si obalili v bylinkách a koření dle vlastního výběru, paní Kejklíčková nám je „zavakuovala“ a odvezli jsme si je domů. Oproti plánovanému času jsme v mlékárně strávili zhruba 4 hodiny a malí návštěvníci se ještě potěšili na dvoře s kravičkami a prasátky a prozkoumali dojicí automat. Na farmě jsme si nakoupili zásoby čerstvých výrobků a uvolnili místo netrpělivé druhé skupině, která již čekala na dvoře. Čekání si krátili zkoumáním krav a jejich krmiva.
Po exkurzi na farmě jsme se přesunuli do Cukrářství u Rudolfa, kde se nás ujal pan Papírník a slečna Vaníčková. Nejprve jsme ochutnali bonbony z vlastní výroby a výbornou horkou čokoládu. Poté jsme se přesunuli do maličké výrobny přímo v cukrárně. Pan Papírník nám zapáleně vyprávěl o historii výroby čokolády, předal nám i materiál, kde je vše popsáno. Mohli jsme ochutnat kakaové boby, čokoládové polotovary, pravou karamelovou šlehačku, čokoládu, náplně například z jedlých kaštanů a další dobroty. Odvážní si mohli vyzkoušet různé práce při výrobě, včetně výroby čokoládových ozdob na dorty. Tato sladká exkurze se protáhla až do pozdního večera, cukrárnu jsme obsadili na celé 4 hodiny. Po této exkurzi jsem si říkala, že po obrovském množství čokolády, kterou jsem ochutnala, na ni nebudu mít minimálně týden chuť. Ale pravdou je, že hned druhý den jsem byla ráda, že jsem si pár pralinek dovezla domů.
Děkuji tímto všem účastníkům za vytvoření příjemné atmosféry a za jejich pozornost. Michalovi Macháčkovi za to, že se ujal jedné ze skupin, a děkuji majitelům výroben, které jsme navštívili, za jejich nadšení a obětavost, se kterou se nám věnovali. Opravdu se těším na další exkurzi, kterou budeme již brzy organizovat, neboť zájem o dobré jídlo je veliký. Příště navštívíme řezníka v Poděbradech a další exkurzi v Hradci vzhledem k velkému zájmu brzy zopakujeme, aby ani ostatní o tyto zážitky nepřišli.