Domů Mensovní zprávy Dobrovolnická činnost pro Mensu ve světle paragrafů

Dobrovolnická činnost pro Mensu ve světle paragrafů

Od Petra Holubová

Mensa je taková, jakou si ji uděláme. Přesněji taková, jakou ji dělají naši dobrovolníci. Na mnoha úrovních se v posledních letech vedla diskuse, co nás k dobrovolnictví motivuje, co nám tato aktivita přináší a jak tím přispíváme k blahu lidstva a rozvoji Mensy. Ale mohou, nebo dokonce musejí nás v tomto úsilí podpořit i naši zaměstnavatelé?

Co na to zákoník práce?

Zákoník práce, který upravuje vztahy zaměstnanců a zaměstnavatelů, stanoví okolnosti, za kterých má nebo může zaměstnanec čerpat volno pro tzv. překážky v práci z důvodu obecného zájmu. Ty se týkají tak bohulibých překážek v práci jako je poskytnutí osobní pomoci při požární ochraně, při živelních událostech, činnost Horské služby, případně též volno, které čerpáte, pokud jste zvoleni do Poslanecké sněmovny apod.
Pro nás je relevantní § 203 Jiné úkony v obecném zájmu, zejména pak písmeno l), který stanoví, že pracovní volno přísluší zaměstnanci k činnosti při organizované zájmové tělovýchovné, sportovní nebo kulturní akci a nezbytné přípravě na ni, a to v nezbytně nutném rozsahu, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele.

Co na to zaměstnavatelé?

Osvícení zaměstnavatelé – neplést s příběhem S. Kinga (viz heslo sekyra) ani s absolutismem Josefa II. (viz heslo kalamář či ranní vstávání) – tak tedy osvícení zaměstnavatelé dobrovolníky podporují, případně méně osvícení jim alespoň nebrání.

Existují prý také bílé vrány mezi zaměstnavateli, kteří vás dokonce oslní. Dají vám nejen volno, ale dokonce placené volno, a ještě se vaší dobrovolnickou prací pochlubí jako svým příspěvkem pro dobro lidstva. Takové jsem nezažila, ale prý skutečně existují (něco jako létající slon Dumbo). Pokud máte podezření, že jste v organizaci vysoce osvícené, pak hledejte ve vizi firmy, jejích cílech, případně strategiích. Nebo se zeptejte kamarádky Radky v kuchyňce, jestli náhodou neví, jak a co (nebo jestli aspoň nemá mléko do kávy).

Méně osvícené zaměstnavatele o volno požádáte. Oni se podiví na tím nápadem, řeknou, že to tady ještě nikdy nikdo nechtěl, a pak jsou dvě varianty. Buď vám volno dají (to je ta lepší), a to formou neplaceného volna. Ano, zaměstnavatel vám skutečně v souladu s § 203 odst. 2 písm. l) nemusí za tento dobrovolnický den volna zaplatit.

Nebo vám volno nedají s odvoláním na provozní důvody zaměstnavatele. Pokud tedy sedíte na montážní lince a není skutečně nikdo, kdo by ten den mohl otáčet šroubem M4x14 5I24014-2 o 45°, pak jste prostě nepostradatelní a zaměstnavatel vám volno dát nemusí.

Co na to počítač?

Mlčí.

A co dětské tábory?

Volno na dětské tábory se řídí zejména § 203a zákoníku práce. Jak podle označení tušíte, byl přidán nedávno a míří na větší podporu dlouhodobé práce s dětmi. Tenhle paragraf je zajímavý tím, že volno může být i s náhradou mzdy či platu. A to je hned veselejší.

Ale aby to nebylo tak snadné – jako pořadatel letního tábora plní Mensa především první 2 podmínky (právnická osoba a existující déle než 5 let). Ovšem s podmínkou, aby práce s dětmi a mládeží byla „její hlavní činností“, už to tak slavné není. Cílem Mensy České republiky je totiž (alespoň dle rejstříku) zkoumat a rozvíjet lidskou inteligenci ve prospěch lidstva, podporovat výzkum vlastností, znaků a využití inteligence a vytvářet stimulující intelektuální a společenské prostředí pro své členy.

To je tedy slabé místo, nicméně papír snese všechno a při správné míře osvícení (viz výše) můžete v kalendářním roce dostat volno až na 3 týdny – z toho může být 1 týden placený. A to se docela hodí, zejména v létě.

Takže si podáte žádost a předložíte informace o pořadateli akce, souhlas nadřízeného, že mu nevadí, že ten šroub (viz výše) bude 1–3 týdny utahovat někdo jiný. Dále potvrzení, že jste nejméně po dobu 1 roku předtím pracovali v rámci Mensy soustavně a bezplatně s dětmi nebo s mládeží. Připojíte též informaci, jakou činnost budete na mensovním táboře vykonávat (vedoucí tábora pro děti a mládež, jeho zástupce pro věci hospodářské a zdravotní, oddílový vedoucí, vychovatel, instruktor, střední zdravotní pracovník atd.). A pak už si jen budete přát, aby to prošlo.

Co s tím dále?

Typový vzor žádosti o volno na tábor či pomoc při Logické olympiádě, kterou si můžete upravit pro konkrétní akci a kancelář Mensy vám ji může potvrdit, získáte na adrese sekretarka@mensa.cz.

Pár rad na závěr

Hlavou zeď neprorazíš – zejména pokud jde o zeď přehradní nádrže, prorážení zásadně nedoporučujeme. Jinými slovy, pokud má váš zaměstnavatel ohledně podpory vašeho dobrovolnictví „zhasnuto“, nestane se nic horšího než to, že si vezmete na krajské kolo Logické olympiády nebo letní camp s nadanými dětmi opět dovolenou jako loni.

A kromě dovolené si vezměte i dobrou náladu, spoustu nápadů, přehršel kreativity a nezlomného ducha, že Mensa bude pro dospělé i pro děti taková, jakou ji společnými silami uděláme.

Zanechat komentář

55 − = 52

Mohlo by se vám líbit