Domů Z akcí a projektů Jak jsme jeli do Broumovek, ale prochodili Polické stěny

Jak jsme jeli do Broumovek, ale prochodili Polické stěny

Od Lucie Jirků
Foto: Lucie Jirků, Romana Poloprutská

Loni o prázdninách jsme se s hradeckou místní skupinou vydali na okruh skalami ze Slavného směr Božanovský Špičák, a protože se nám tam líbilo, naplánovali jsme na letošní léto v „Broumovkách“ další trasu. Vyrazili jsme ale až koncem září a v poměrně malém počtu.

Hned v Hradci se dámská část výpravy ekologicky a ekonomicky sesedla do jednoho auta – a vážně to nebyly drby, co nás tak zaměstnalo, ale stalo se, že hovor byl po čase přerušen nenápadnou poznámkou, že je u cesty cedule „Granica panstwa“. Ano, plně zaujaty debatou o Logické olympiádě a nadaných dětech, ocitly jsme se zčistajasna v Polsku! Takže otočit a zpět do Čech. Na místo srazu se nám (se zpožděním) podařilo dorazit, a ženskou čtveřici mohl doplnit už čekající mužský element.

Zrána to vypadalo, že by ani zimní bunda nebyla od věci, ale naštěstí se v průběhu dopoledne vyčasilo a my si mohli pak už jen užívat skály, sluníčko a modré nebe. Náročnější úseky (jako sestup Kovářovou roklí nebo cesta k vyhlídce Ovčín) byly vyváženy úžasnými výhledy třeba ze Supího hnízda nebo Skalního divadla, pohledem na chatky přilepené ke skalám a všudypřítomnými nesmírně fotogenickými muchomůrkami červenými, které rostly i uprostřed cesty.

A nejen, že bylo ve skalách nádherně, z výletu jsme si odnesli i pár ponaučení… Od značené hřebenovky ve skalách rozhodně nečekejte, že povede relativně po rovině. Od místa nazvaného Suchodolská Niagára, že tam bude kdovíjaký vodopád. A buďte si jisti, že když si naplánujete na nějakém místě přestávku, bude v tu chvíli obsazené. A pokud vám někdo tvrdí, že se nacházíte jen a pouze v Broumovských stěnách (s tím, že Polické stěny jsou zbožným přáním Poličáků a že i ty cedule NPP sem zatloukli oni Broumovákům natruc), nevěřte mu. Vyhláška č. 260/2009 Sb. je na straně Polických.

A co znamená tajemné H a hvězdička se šipkami, tesané do patníků i skal? Vedla tudy nejstarší značená turistická cesta na Broumovsku – velké H směřuje k Hejšovině, hvězdička značí směr ke Hvězdě. A právě u Hvězdy jsme výšlap ukončili, původně plánované prodloužení si odpustili a raději pak zastavili v Hronově v příjemné restauraci, abychom nad plnými talíři (a prvním dnešním kafem) vstřebali zážitky z dalšího povedeného výletu.

Zanechat komentář

27 − = 22

Mohlo by se vám líbit