Domů Tvorba mensanů Byl by z Vás přeborník v řešení logických úloh?

Byl by z Vás přeborník v řešení logických úloh?

Od Redakce

V letošním roce se mi podařilo se zúčastnit zatím dvou – Brněnských hádankářských slavností začátkem května a Mistrovství republiky ve Valašském Meziříčí v půlce června. Soutěže mají svůj tradiční čas – sobota od 11 hodin. Soutěžící dostanou soubor cca 10 úloh a přibližně hodinu na jejich řešení. Po vypršení časového limitu organizátoři úlohy opraví a vyhlásí konečné pořadí soutěžích. Kdo chce, může pak pokračovat v hádankách a křížovkách, které se řeší v sobotu odpoledne a v neděli dopoledne. Republikový přebor je o něco náročnější, má dvě kola pro jednotlivce a jedno pro družstva. Letošní MR bylo ještě obohaceno o speciální test z Valašského nářečí. Sedmiminutový limit na 9 otázek, vždy se třemi nabídnutými odpověďmi a písmeny do tajenky udělal své. Valaštinou naprosto nepolíbení, řešili jsme tento test vesměs stejně. Snažili jsme se tajenku odhadnout. A tak někomu vyšla Slivovice a někomu Valaština. Správným řešením ovšem bylo něco úplně jiného, co se četlo odspodu, na rozdíl od předchozích dvou zmíněných možností.

I soutěž družstev byla poněkud veselejšího rázu. Vytvořili jsme tříčlenná družstva, dostali pouhých 20 min na několik úloh a následující instrukce: „Nesnažte se to luštit úplně sami a pro každou úlohu si včas řekněte o nápovědu.“ Nápověda byla samozřejmě za minusové body, ale opravdu bylo lepší pár bodíků ztratit než úlohy nedokončit. Našemu družstvu se tak povedlo zvládnout šachový problém – umístit figury na šachovnici tak, aby vybraná pole ohrožoval daný počet figur. Nápovědu jsme nepotřebovali k úloze Přeškrtněte 16 teček nejmenším počtem přímek a k nalezení nejmenšího prvočísla určitých vlastností. Dohromady nám naše snažení vyneslo 4. místo.

Soutěž jednotlivců měla dva bloky a proto i zkrácený čas na řešení celé série úloh (45 a 50 min. místo běžných 60). První blok obsahoval dvě tradiční Minisudoku (6 čísel nebo písmen v řádcích, sloupcích a oblastech), Tykadla, matematický problém – určení věku členů rodiny, dělení čtverce na symetrické útvary dle zadaných středů, zajímavou variantu úlohy obecně nazývané Mrakodrapy, chobotnici, kterou bylo potřeba vyplnit dominovými kameny, aby kameny správně navazovaly, čtvercový koberec podivného tvaru, který bylo potřeba rozřezat, aby z něj šel sestavit čtverec a číselnou řadu. 

Druhý blok obsahoval standardní Mrakodrapy na poměrně velké mřížce (7×7 polí), magický obdélník z redukovaného domina, který měl po správném vyplnění v řádcích součty čísel stejné (vždy 21) a ve sloupcích různé (15-20), váhy, ve kterých bylo potřeba správně nahradit písmena číslicemi, aby váhy byly v rovnováze, čtverec, kde bylo potřeba prohodit 2 pole, aby součty polí tvořily řadu, jiný čtverec, který byl částečně zaplněn černými políčky a bylo potřeba začernit další pole, aby byl zcela zaplněn tetraminy, dvě úlohy, kde bylo úkolem vyznačit správně v obrazci uzavřenou linii, rovnici ze zápalek a obrazec, který bylo potřeba pokrýt obdélníkovými dlaždicemi, tak, aby se v každém sektoru nacházely přesně dvě části dlaždice.

V Brně, kde byl jen jeden blok se luštila minisudoku, standardní sudoku, tykadla, optimizer – umisťování co nejmenšího počtu čtverců libovolné velikosti na danou plochu, surikatí labyrint – tvorba úhlopříčného bludiště, v dubnovém čísle byly podobné úlohy pod názvem Slalom, úloha Mezi zdmi – tento typ úlohy byl v minulém vydání časopisu pod názvem Dvoučtvercová, Mrakodrapy, Smyčka, úloha s vyčerňováním políček, kde řádky i sloupce měly obsahovat dva bloky, když známe rozdíl jejich délek a úloha se spojováním bloků do různotvarých sektorů.

Ti, kdo mají radši více času na přemýšlení, mohou zkusit 2 korespondenční soutěže – obě vychází v časopisu Křížovka a hádanka. První se jmenuje Logika, a najdete ji v číslech 3, 7, 11, 15, 21 a 25, druhá se jmenuje Jemelíkova luštitelská akademie, a jsou uveřejněna v číslech 4, 9, 14 a 19 a také na webu www.jemelik.cz.

Máte-li chuť se zúčastnit některého z dalších přeborů, přehled akcí najdete na stránkách Svazu českých hádankářů a křížovkářů, www.schak.cz a Hráčské asociace logických her a sudoku, o. s. (HALAS), www.sudokualogika.cz.

Autor: Hana Kotinová, hana.kotinova@mensa.cz

Zanechat komentář

5 × = 30

Mohlo by se vám líbit