Domů Tvorba mensanů Toguz kumalak

Toguz kumalak

Od Redakce

Fotografie z 1. mistrovství světa v roce 2010 v Kazachstánu, deska se nacházela před hlavním hracím sálem a hrát na ní mohli všichni účastníciToguz kumalak je desková hra, kombinační složitostí se dá srovnávat s klasickými deskovými hrami jako jsou šachy, dáma, go a jiné. Patří mezi mankalové hry, což jsou obecně hry, kde se přesouvají kuličky mezi důlky.

Tyto hry najdeme zejména v Africe, některé i ve střední Asii, a odtamtud je i Toguz kumalak, konkrétně z Kazachstánu. Tam se hraje již několik století. Cosi podobného herní desce, již představují dvě řady po devíti důlcích a dva další důlky coby pokladničky na nasbírané kuličky, tam najdete na mnoha místech vytesané do kamene nebo alespoň vyhloubené v zemi. Turnaje v této hře jsou tam prestižní záležitostí a cenou za první místo v hlavním republikovém turnaji tak může být i osobní auto. Hra je populární i v okolních státech, organizují se i mezinárodní turnaje. V roce 2010 proběhlo i první oficiální mistrovství světa. To druhé bude za pár týdnů v Pardubicích, jako jedna z částí Festivalu šachu a her Czech Open.

Mankalových her existují stovky, někdy stačí jen drobná odlišnost v pravidlech a strategie vedoucí k vítěžství se kompletně změní. Toguz kumalak se dá hrát ve dvou verzích, s tzv. pastičkou (v originále Tuzdek) a bez ní. S pastičkou se hraje na větších deskách – s devíti nebo sedmi důlky v řadě, bez pastičky na desce s pěti případně i se třemi důlky. Lichý počet důlků má svůj význam – do důlků se na začátku hry rozdá stejný počet kuliček jako je důlků v řadě (tedy lichý počet) a snahou hráčů je postupně sbírat kuličky naopak po sudých počtech. Moderní desky jsou tomu i přizpůsobeny, aby bylo na první pohled vidět, zda je v důlcích právě „sudo“ či „licho“. Rozdělování kuliček během tahu pak samozřejmě neprobíhá náhodně – hráč postupuje od vlastního důlku, ze kterého vybral celý jeho obsah, proti směru hodinových ručiček a postupně do každého důlku vloží jednu kuličku. Vloží-li poslední kuličku do důlku na soupeřově straně a vytvoří v tom důlku sudý počet kuliček, vezme si všechny kuličky z tohoto důlku a přesune je do své pokladničky. Potom pokračuje soupeř. Cílem je nasbírat do své pokladničky více než soupeř, tedy nadpoloviční většinu kuliček.

V obchodech lze nalézt jinou mankalovou hru, většinou pod názvem Kalaha. Tu lze také hrát ve více variantách, a to na šesti důlcích v řadě se třemi, čtyřmi nebo šesti kuličkami v každém důlku. Zvláště varianta se čtyřmi kuličkami v důlcích je strategicky snadno čitelná, neboli stačí sehrát pár her a pravděpodobně objevíte vyhrávající strategii pro prvního hráče. Toguz kumalak takto snadný není, přitom složitost pravidel je podobná.

Co je ještě zajímavého na mankalových hrách? Velkým plusem mankalových her je fakt, že oba (všichni) hráči potřebují obvykle jen jeden druh kamenů. Jsou proto vhodné bez jakékoliv úpravy i pro nevidomé. I velmi jednoduché hry se bez zrakové kontroly stávají velkou výzvou. Nejjednodušší mankalovou hrou s nejméně důlky a kuličkami je Minimancala, ke které potřebujete 4 důlky a 8 kuliček. Nejsložitější je Bao, které se hraje na čtyřech řadách důlků. Bao patří do skupiny multi lap, což znamená, že po rozdělení prvního důlku vezmeme důlek, kam padla poslední

kulička a rozdáváme dále. Jeden tah tak může trvat několik minut a promyslet si, jaká bude situace na desce po dokončení celého tahu, vyžaduje velmi dobrou paměť a trénink. A když jsme u tréninku, naučit se a trochu zatrénovat Toguz kumalak na nadcházející mistrovství světa lze prostřednictvím on-line soutěže, kterou naleznete na www.mankala.cz. Tamtéž lze nalézt i podrobné informace o celém mistrovství. Tradičně se hrají dva turnaje, muži a ženy zvlášť, v Pardubicích díky tomu proběhnou čtyři hlavní turnaje, jeden open, bleskovka, juniorské mistrovství světa a několik malých večerních turnajů, kde bude příležitost hrát jiné mankalové hry nebo vyzkoušet hru vašeho počítačového programu.

Autor: Hana Kotinová, hana.kotinova@mensa.cz, redakčně upraveno

Zanechat komentář

5 × = 45

Mohlo by se vám líbit