Domů Inteligence a vzdělávání Ještě více leví

Ještě více leví

Od Jiří Chmela

Leváci jsou prý inteligentnější než praváci. Za jejich úspěchy údajně stojí skutečnost, že jejich mozky dokáží zvládat více dovedností. Jsi levák s vysokoškolským vzděláním? Pak budeš podle výzkumníků z John Hopkins University o 15 % bohatší než tví pravorucí spolužáci. I přesto je býti levákem spíše nevýhodou…

Zcela souhlasím s článkem Johna Hoskena o levorukosti, který vyšel v časopise Mensy International v říjnu 2010 (v českém překladu v časopise 6/2010, prosinec). Sám jsem totiž také levák. Mé potěšení ještě vzrostlo, když jsem zjistil, že my leváci tvoříme 7 – 10 % výkvětu populace a že tak mnoho z nás je tvořivých a umělecky zaměřených. Někteří dokonce tvrdí, že jsme inteligentnější než ostatní. Chris McManus z University College London ve své knize Right-Hand, Left-Hand tvrdí, že počty leváků rostou a že za naše nečekané historické úspěchy vděčíme našim mozkům, protože dokáží zvládat více dovedností.

Výzkumníci z John Hopkins University pak v roce 2006 zjistili, že leváci s vysokou školou jsou o 15 % bohatší než jejich pravorucí kolegové a o 26 % bohatší, mají-li navíc titul.   Naneštěstí až na pár výjimek, jako jsou lidé z And, kteří věří, že leváci mají zvláštní duchovní schopnosti, nebo tantričtí buddhisté, pro které levička představuje moudrost, je býti levákem spíše nevýhodou. Je mi samozřejmě známo (a komu taky není!), jak ošklivé asociace se vybavují při použití slova levák (v originále molly-dooker, což je australský termín, v češtině má podobný neblahý nádech třeba slovo levárna, pozn. překl.). Byl jsem ale celkem překvapen (spíše velmi překvapen!), že historie leváctví jako něčeho zlého dalece přesahuje jazyky západní Evropy inspirované latinou a sahá až do starověké Mezopotámie, ale i Číny a Indie.

Ve starověkých semitských a mezopotamských jazycích výraz „levý“ značil jak moc či sílu, tak i moc poškodit společnost. Byl proto používán jako metafora pro neštěstí, zlo nebo boží trest. O mnoho staletí později si tato metafora našla cestu i do křesťanství prostřednictvím jak teologů katolických, jako byl svatý Ambrož, tak i moderních protestantských, jako byl Karl Barth. „Levý“ se stal symbolem přirozeného zla při vysvětlení boží všemohoucnosti.   V mnoha současných evropských jazycích je slovo „pravý“ synonymem nejen správnosti, ale i moci práva a spravedlnosti: německé recht, francouzské droit, španělské derecho či portugalské direito. Pravá strana byla dlouho také synonymem zručnosti (anglické slovo dexterity, tj. obratnost, pochází z latinského dexter, tzn. pravoruký), a tak ve španělštině znamená diestro obojí: pravoruký i šikovný, podobně jako v italštině destro.

Na druhou stranu anglické slovo sinister (nekalý, nepoctivý) pochází z latinského sinestra, které sice původně znamenalo „levý“, ale v období klasické latiny změnilo význam na „zlý“ či „nešťastný“. Ale nemusí být vše tak zlé, protože stejně dobře může pocházet z latinského slova sinus, znamenajícího kapsa na levé straně tógy. (To mi zní mnohem lépe – levá ruka je privilegovaná a hoví si v kapse, zatímco pravá je zaměstnána gestikulací …)   Levá strana je bohužel často spojována s nešikovností a neohrabaností. Anglický výraz „having two left feet“ (doslova mít dvě levé nohy) je označení pro nemotornost a podobné výrazy mají i Poláci, Nizozemci, Němci, Bulhaři, Češi (někteří mají levé obě ruce) nebo Francouzi. Ve staré Číně byla levá vždy tou špatnou stranou a v mandarínštině znamená „levá cesta“ něco nezákonného či nemorálního.

Slovo chwith znamená ve velštině levý, ale také divný, nešikovný nebo špatný. Finské oikea znamená pravý jak ve smyslu „správný“, tak i ve smyslu „opačný k levému“. Švédské vanster znamená levý a vansterprassel cizoložství a podvod. Konečně Poláci používají slovo lewy jak pro levý, tak hovorově pro nelegální.   Ale je to ještě horší. Muslimové používají svou levou ruku, aby se umyli po vykonání velké potřeby, pravou ruku používají k jídlu. Není pro ně horšího trestu než useknutí pravé ruky (s výjimkou trestu smrti), musí pak totiž používat svou „záchodovou“ ruku i k jídlu…  

Na vznik levorukosti existuje více teorií, tou hlavní je teorie Geschwindova. Ta tvrdí, že vystavení plodu vyšším hladinám testosteronu vede k potlačení vývoje levé mozkové hemisféry a následnému vyššímu rozvoji pravé hemisféry, ta ovlivňuje levou část těla a narozené dítě je potom levoruké.

Dnešní společnost už naštěstí přijímá leváky lépe než ještě docela nedávno před padesáti lety. Má sestra byla nucena na základní škole psát pravou rukou. Nakonec ale levačkou kreslí a používá ji při sportech (tenis a golf). Já píši levou rukou (ale na sport používám pravačku) a velmi dobře si pamatuji, jaké problémy jsem měl se psaním. Můj rukopis nikdy nezůstával na řádku, byl neuspořádaný, má ruka vždy rozmazala inkoust – hrůza. (Je škoda, že jsem nepsal persky, arabsky, urdsky, hebrejsky nebo nějakým jiným písmem psaným zprava doleva. Tak bych si text svou levačkou nerozmazával …). Dnes však již existují specializované prodejny pro leváky, které nabízejí takové vymoženosti jako nůžky, škrabky na brambory, vývrtky či otvíráky na konzervy, vše speciálně pro leváky. Kdybych chtěl, mohl bych si koupit i zvláštní trumpetu pro levoruké muzikanty.  

A tak tedy říkám, že být levákem je úplně v pořádku! (Lahvím šampaňského je konec konců jedno, která ruka je otevírá …)

Přeloženo z Even More Sinister, Kate Nacard, Mensa International Journal, prosinec 2010.

Zanechat komentář

× 6 = 48

Mohlo by se vám líbit