Domů Tvorba mensanů Český hlavolam nazvaný Tom Ball

Český hlavolam nazvaný Tom Ball

Od Redakce

Od dubna tohoto roku je na světě hlavolam nazvaný Tom Ball. Vypadá jako malinký fotbalový míč a jmenuje se po Tomášovi, synovi svého vynálezce Zdeňka Blažka z Brna. Na rozdíl od Rubikovy kostky je tento hlavolam koulí a má poněkud více možných pozic. Vynálezce uvádí tento počet jako 10 na 69. Jak vlastně hlavolam vypadá a jak funguje?

Tom Ball má podobu fotbalového míče. Povrch hlavolamu je tvořen dvanácti pětiúhelníky a dvaceti „šestiúhelníky“. Šestiúhelníky jsou vylisovány do prvků ve tvaru trojúhelníků. Trojúhelníky svými vrcholy podplouvají pod pětiúhelníky. Mezi každou dvojicí trojúhelníků se pak nachází prvky ve tvaru tzv. piškotů, kterých je celkově 30. Dutá koule je osazena 12 pevnými pětiúhelníky. Kolem každého pětiúhelníku pak lze volně otáčet přilehlou pěticí šestiúhelníků. S každou pěticí šestiúhelníků se pochopitelně současně otáčí i příslušná pětice piškotů.

Hlavolam je prodáván ve složené podobě, což vezme vítr z plachet těm nevěřícím Tomášům, kteří by chtěli prohlásit hlavolam za nesložitelný. Cílem je uvést hlavolam do takového stavu, aby všechny barevné symboly a kruhy na povrchu tohoto „fotbalového míče“ byly souvislé a uspořádané.

Proč se o Tom Ball máte zajímat? Jednak je to docela zajímavý a sympatický kamarád pro dlouhé večery, můžete si na něm tříbit své kombinační schopnosti a konečně skrývá se v něm možnost vyhrát jeden milion korun českých. Soutěž ve skládání hlavolamu na čas proběhne na počátku roku 2011. Soutěžící se musejí zaregistrovat a složit předepsanou kauci 1000 Kč. Kdo první před porotou složí Tom Ball za dobu kratší než 3 minuty, vyhraje 1 milion Kč. Na závěr přijměte jedno malé upozornění: Pokud v koutku duše toužíte po milionu korun, musíte si koupit Tom Ball v té podobě, která je označena jako tzv. výherní. S ostatními druhy hlavolamu se nelze soutěže zúčastnit.

O hlavolamu se dozvíte více na jeho domovské stránce na webu www.tom-ball.eu.

Autor: Zbyšek Bahenský (redakčně upraveno)

Zanechat komentář

+ 13 = 14

Mohlo by se vám líbit