Domů Tvorba mensanů Kuchařka k nové Alence v říši divů

Kuchařka k nové Alence v říši divů

Od Redakce

Alence je právě devatenáct let (to jí všichni ještě musejí říkat Alenka?), dosáhla tedy věku, kdy se o ni mohou začít ucházet mládenci z širokého okolí. Toho by rád využil mladík Hamish, který se chce při příležitosti velké zahradní oslavy vyznat ze svých citů. Alenka ale odhalí jeho záměr, a jelikož nemá sebemenší zájem se jakkoliv vázat, raději se z oslavy nenápadně „vypaří“. Celý den přitom zažívá podivná déjà vu, má pocit, že s věcmi, které vidí, se už dříve setkala. Výjimkou není ani bílý králík ve vestičce a s kapesními hodinkami pelášící stále za neurčitým cílem, jenž má Alenka teprve objevit. Králík ji dovede až k velkému stromu, pod jehož kořeny zmizí. A právě ve chvíli, kdy se ho Alenka snaží najít, propadne králičí norou vedoucí do světa, o kterém živá duše nemá tušení. Do světa, v němž vládne šílená Srdcová královna šířící strach a utrpení. Kde se formuje odboj proti kruté vládkyni pod záštitou zasněné Bílé královny. Kde žijí tvorové, které si ani nelze představit. Taková je říše divů, do které je vtažena Alenka a díky režiséru Timu Burtonovi také my. Jak hluboko se ale do králičí nory dostanete, je otázkou. Dodržíte-li následující postup, můžete si „uvařit“ celkem příjemnou filmovou podívanou.

Zaprvé – je nutné znát předlohu! Nová Alenka je totiž pokračováním původního zpracování, ačkoliv recept je stále stejný. Nebudeme tudíž ochuzeni o klasický příběh, jsou zde ale nové detaily (například, že Alence už není sedm, nýbrž devatenáct let). Bez znalosti původního díla by vám mohla uniknout celá pointa filmu. Má to i další podstatný důvod.

Autor knihy se zřejmě domníval, že vymyslet jen dobrý příběh nestačí. V rámci tvůrčí chvilky stvořil slovník říše divů, kde každá věc či tvor má svůj jedinečný název. A tyto názvy nejsou vůbec běžné, natož jednoduché. Budete-li je tedy předem znát, ušetříte si nervy při čtení rychle utíkajících titulků. Postavy totiž mluví tak svižně, že už po třetím pojmenování „něčeho“ vám bude z hrnce překypovat pěna. Jednodušší je snad v tomto případě, bohužel, zajít na český dabing.

Další krok – je-li možno zhlédnout jakýkoliv film ve formátu 3D, vždy toho využijte! Reálná procházka v královských zahradách nebo dlouhý pád do říše divů stojí za to.

Nemějte vysoká očekávání. Hlavní tahák filmu Kloboučník, kterého hraje Johnny Depp, je prezentován jako nejpodivnější a nejšílenější dosavadní Deppova role. Tato postava je ale zveličená a do podivínů, jaké už si herec pod taktovkou režiséra Tima Burtona zahrál (například Střihoruký Edward, Willy Wonka), má daleko.

Patříte-li k oddaným fanouškům filmů Tima Burtona, zbystřete! Berte na vědomí, že v Alence se pojí Burtonovská originalita s Disneyovským cukrkandlem. Z tohoto spojení nikdy nemůže vzejít ten pravý gurmánský zážitek. Chod zvaný Alenka v říši divů vypadá zhruba následovně: Předkrm (v podobě traileru před samotným zhlédnutím filmu) uchvátí, hlavní chod (už sedíte v kinosále, film se rozbíhá) je neosolený a neopepřený, avšak příloha je výstavní a sladká tečka (vyvrcholení příběhu) je vskutku dietní.

 

Režie: Tim Burton
Hrají: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover
Premiéra: 4. 3. 2010

Autor: Lenka Molnárová

Zanechat komentář

− 2 = 1

Mohlo by se vám líbit