Domů Tvorba mensanů Limonáda silnější a perlivější, než jste kdy pili

Limonáda silnější a perlivější, než jste kdy pili

Od Redakce

Představení Limonáda ostravského Divadla Petra Bezruče je již třetí inscenací probíhající LOVEcké sezony a nejsilnější, co se útoku na bránice týče. Slovo síla je zde opravdu na místě. Jen tady se absurdno pojí s výkladem o umění, to vše ještě za doprovodu živé hudby.

Nacházíme se v Louvru, pokladnici světového umění, a náš pohled spočívá na nádherné, křehké Moně Lise. Nejslavnější obraz je ale záhy ukraden zlodějíčky amatéry, kteří si při své jednoduchosti s důkazy příliš hlavy nelámou. Před pařížským muzeem je spatřeno auto s českou poznávací značkou, a proto francouzští policisté kontaktují své kolegy z českých luhů a hájů, kde působí nejslavnější agent všech dob Janek Blond.

Než stihne Janek vůbec přeložit zprávu z francouzštiny, je nahlášena další krádež – tentokrát slavné sochy Davida od Michelangela. Před muzeem je opět spatřen vůz české poznávací značky. Proslulý agent je pod tlakem. Ač je posilněn koňskou dávkou energetického drinku, stopy mu stále proplouvají mezi prsty. Podaří se Jankovi odhalit tajnou organizaci a získat zpět ukradené předměty?

Především – v Limonádě není nic nemožné. Ne nadarmo se tato hra nazývá crazy komedií. Umělecká díla každý večer ožívají, aby si posteskla nad svým neutěšeným osudem – Mona Lisa stále trpí hlady a David, stále vyzdvihujíce své přednosti (a to doslova), by se nejraději nechal vystavit v obyčejném parku. Janek Blond místo profesionálního agenta je prototypem tragikomického vyšetřovatele, který, ač má všechny důkazy v ruce, nevidí nic.

Celým příběhem nás ale provází ještě jedna zásadní postava, a to bezesporu nejvýraznější – údržbář Přema. Vystupuje zde způsobem „na stojáka“. Je to on, kdo v Limonádě nejvíce „perlí“.

Šílenější už to být nemůže? Dejte hercům do ruky mikrofony! Připravte se na chytlavé melodie a břitké texty. Herečka Tereza Vilišová (v roli Mony Lisy) se dokonce předvede ve hře na trumpetu.

Máte-li chuť na výživnou Limonádu perlící vtip a báječné herecké výkony, ale do Ostravy to máte daleko, nezoufejte. Tento herecký soubor pravidelně vystupuje také v Praze, a to v Divadle v Celetné. Letos v únoru ale soubor vystoupil i v Žižkovském divadle Járy Cimrmana, kde odehrál Evžena Oněgina (aktuálně nejúspěšnější bezručovskou inscenaci), Noc bláznů, 1984 (podle slavné knižní předlohy George Orwella), a Divokou kachnu. Za výkon v Divoké kachně dokonce byla Tereza Vilišová v širší nominaci na Cenu Thálie. Divadlo Petra Bezruče je zkrátka vždy zárukou kvalitní podívané.

Režie: Marián Amsler (podle předlohy Iztoka Lovriće)

Hrají: Tereza Vilišová, Lukáš Melník, Přemysl Bureš, Tomáš Dastlík, Jan Vlas, Sylvie Krupanská, Markéta Haroková, Jan Vápeník, Marcela Čapková

Premiéra: 29. 1. 2010

Autor: Lenka Molnárová

Zanechat komentář

12 + = 13

Mohlo by se vám líbit