Domů Tvorba mensanů Geocaching aneb Jak dostat děti do přírody

Geocaching aneb Jak dostat děti do přírody

Od Redakce

O geocachingu se mluví jako o dobrodružství nebo hře pro všechny majitele GPS spojených prostřednictvím internetu po celém světě. Vše funguje díky přesnosti současných GPS systémů a rychlé možnosti výměny informací mezi účastníky hry. Ti pak mohou s uvedenými (nebo častěji vyluštěnými) souřadnicemi vyrazit na lov hledané skrýše. Odměnou je nález plastikového kontejneru různé velikosti s uloženými drobnostmi.

Zkrátka příjemná procházka v přírodě  nebo zajímavostech města zakončená adrenalinem při hledání keší (krabiček s poklady).

A Mudla? To je oficiální termín, který asi není potřeba vysvětlovat lidem, kteří četli některý díl Harryho Pottera. Význam je stejný jako v jeho kouzelnickém světě: označuje lidi, kteří nic netuší. V geocachingu to jsou všichni kolemjdoucí, kteří nemají v ruce GPS. Naopak ten, kdo hledá a nakukuje do dutin stromů, rohů nebo jiných, pro jiné nezajímavých míst, je kečer, kačer, zkrátka hledač.

V praxi to znamená pořídit si GPS v ceně od 3 000,- Kč výše a mít přístup k internetu. Po přihlášení a zaregistrování se do systému na www.geocaching.cz nebo www.geocaching.com se objeví množství zajímavých skrýší, třeba jen pár metrů od vašeho bydliště nebo v místě vaší plánované dovolené.

Ani se nedá uvěřit, že v době psaní tohoto článku je na celém světě přesně 1 001 001 registrovaných keší (zdroj: www.geocaching.com, 8. 3. 2010, 19:50). V ČR se aktuálně nachází 15 707 keší a registrováno je celkem 37 767 hledačů (zdroj: www.geocaching.cz, 1. 9. 2009.

Naše rodina tak díky plánování trasy dovolených objevila např. zámek se zahradou plnou nejrůznějších labyrintů a bludišť www.zamekloucen.cz, kde se děti dokáží skvěle zabavit i na několik hodin. Dále jsme se dostali na jednu z největších dělostřeleckých tvrzí (www.stachelberk.cz), kde se v podzemí zabaví nejen zvídavé děti, ale i jejich tatínkové.  Maminky určitě ocení kouzlo korálkové kešky ve Slavkovském lese na naučné stezce Kladská, kde se natáčel i jeden díl seriálového večerníčku „Medvědi“.

Zkrátka a dobře dítě může na PC a internetu zjistit údaje, zadat je do GPS a pak v přírodě teoretické vědomosti posoudit v praxi. Kromě toho se ze zpracovaných listů keší dozví, čím je místo s ukrytým pokladem zajímavé, jak náročný terén ho čeká nebo jaké finty na něj zakladatel keše připravil. Také procházka s navigací v ruce a sledování, jak se krátí vzdálenost a čas k cíli, je pro něj zajímavá. A vlastní nalezení…to je kapitola sama pro sebe. Krabičky jsou ukryty tak, aby je mudlové nenašli, i když  (jak zjistíte až po odlovu) jsou většinou vidět z velké dálky. Nejoblíbenější fází pro každého dětského kečera je však až otevření pokladu a výběr předmětů pro vzájemnou výměnu (z batohu do keše a naopak.).

Geocaching je tedy nejen zajímavý koníček, ale i způsob získávání informací a hlavně prostor pro rodinnou aktivitu. Vytváří skvělý důvod proč a jak vyrazit společně do přírody, ať už sám jako nikým nerušený kačer, nebo zodpovědná hlava rodiny, která by neměla cestou nikoho ztratit. A to už vůbec nespekuluji jaké může být  hledání v páru J.

Nakonec mi dovolte pozdravit všechny kačery, ale zejména ty, kteří nás k lovení kešek přivedli a to hlavní nás i naučili: tým MarcanC – díky za dóóóóst dobrou aktivitu pro celou naší rodinu!

Autor: Za 4cav Petr Čavojský, petr.cavojsky@mensa.cz

Zanechat komentář

7 × = 28

Mohlo by se vám líbit