Domů Tvorba mensanů Zrcadlo, zrcadlo, kdo je na světě vynalézavější?

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je na světě vynalézavější?

Od Redakce

Jelikož děj filmu je spletitý, dalo se při jeho vzniku různě experimentovat. A tak se zrodil nápad zkombinovat již natočený materiál s Ledgerem s dotočenými úseky jeho tří téměř nerozeznatelných dvojníků, přičemž za těmito dvojníky se skrývají největší herecké hvězdy dnešní doby. Vskutku elegantní řešení.

Kdo k Imagináriu zhlédl trailer, nejspíš by na plátně čekal pouze barevné pohádkové obrazy, je to ale jen zlomek celého filmu. Nacházíme se vcelku v obyčejném zaprášeném městě. Lidé pijí na ulici a k dokonalosti to tady má opravdu daleko. Dnes večer ale město navštíví podivná maringotka nepříliš vábného vzhledu, s lidmi nepříliš velkého talentu, s nepříliš povedeným představením – vítejte v bájném Imagináriu Dr. Parnasse! Račte vstoupit do světa, který velice dobře znáte, do světa svých nejtajnějších snů! Ale kdo dnes věří ve své sny? Kolem maringotky lidé procházejí prakticky bez povšimnutí. To ale jen do té doby, než na scénu přichází zásadní postava.

Imaginárium Dr. Parnasse

Dr. Parnassus je už velmi starý člověk. Přesto stále jezdí s přívěsem od města k městu se svým představením. Jeho dcera Valentina by dala cokoliv za to, aby mohla žít normální život, ne ten kočovný, který je jí souzen. Mladík Anton, který je do ní mimochodem bezmezně zamilován, ale nemá u Valentiny šanci, jelikož patří do jejich světa v maringotce. Tato „rodina“ mezi sebe brzy přijme dalšího člena – záhadného muže, který neví nic o své minulosti, zkrátka má v hlavě úplné prázdno. Náhle se u něj projevuje mimořádné obchodnické nadání, a jelikož divadelníci jsou bez peněz, začne realizovat změny celého představení, kterými ho – jak jinak – přetvoří v úchvatnou podívanou, na niž budou lidé stát dlouhé fronty.

Jak vlastně celé Imaginárium funguje? Člověk je nejprve přiváben neodolatelným charismatem Tonyho (záhadný cizinec už totiž zjistil, kým je, a odtajnil alespoň to, jak se jmenuje) a následně se postaví před obrovské zrcadlo, do kterého vstoupí. A právě teď v tuto chvíli se člověku otevírá pohled do svého vědomí a svědomí. Vše hraje teplými duhovými barvami, které umocňují rozdíl mezi světem vysněným a skutečným. Hlavně ale člověk pohlédne přímo na své tužby a je jen na něm, zda jim odolá, nebo navždy podlehne a do světa živých už se nikdy nevrátí. Celé Imaginárium je totiž jedna velká špinavá hra.

Tahle hra se začala hrát už před stovkami let, kdy sám Ďábel (dnes mezi námi chodí jako pan Nick) svedl jednoho mnicha k první sázce. A výhrou nebylo nic menšího než lidská nesmrtelnost. Mnich tehdy nad Ďáblem, neboli panem Nickem, zvítězil a získal vytouženou nesmrtelnost. Neprohlédl ale ohavný záměr, jehož cílem bylo nekonečné utrpení a nekonečné sázení s nekonečně nepoučitelným Dr. Parnassem. Prostřednictvím Imaginária tito dva hráči hrají svou hru o duše. Nyní je ale v sázce ta nejdůležitější – Valentinina, duše Parnassovy dcery.

Největším překvapením celého filmu byla bezesporu Lily Cole, představitelka Valentiny. Velice dobře si dokázala poradit s dívčí nevinností i s rebelantstvím, které k dospívání patří. Jako úspěšné modelce se jí podařilo do hereckého světa vstoupit na výbornou. Také Andrew Garfield v roli mladíka Antona byl příjemným překvapením. Christopher Plummer v roli Dr. Parnasse přesvědčivě hraje zničeného člověka, alkoholika, jenž dokáže zničit i to jediné, co se mu v životě povedlo – krásný přátelský vztah se svou dcerou. A jak to všechno bylo s Heathem Ledgerem, který si zahrál hlavní postavu záhadného Tonyho?

Fenomenální herec, který zazářil ve filmech jako Zkrocená hora či Batman: Temný rytíř se 22. ledna roku 2008 nešťastně předávkoval léky na spaní. Pro celý filmový svět to byl šok. Imaginárium Dr. Parnasse je poslední počin, ve kterém Ledgera můžeme spatřit. Celý film se ovšem před tragédií dotočit nepodařilo. Naštěstí je ale Imaginárium natolik originální film, že nějaký ten trik si může dovolit. Když člověk vstoupí za zrcadlo, nachází se pouze ve své vlastní fantazii. A v té přece každý může vypadat, jak si kdo přeje. Právě v tomto imaginárním světe nastupují prvotřídní dvojníci dokončit to, co Heath Ledger bohužel nestihl. Nejprve přichází na scénu Johnny Depp, který si s Tonym poradil s grácií. Dále uvidíme charismatického Juda Lawa a jako posledního Colina Farrella, kterého si pravděpodobně nezamilujete, neboť Tonyho ztvárňuje ve fázi, kdy dochází k naprostému rozkladu jeho osobnosti a nejtajnější tajemství vyplouvají na povrch. Herecká profese je někdy dost nevděčná.

Imaginárium je dílo plné protikladů. Prostředí skládek a úplné spodiny se pojí s pohádkovým světem. Vznešené myšlenky mnohdy ukrývají nepříjemnou pravdu. Silné city mohou vzápětí vyprchat. Výhru vždy střídá prohra. Vypadá to, že pan Nick o svou zábavu jen tak nepřijde.

Režie: Terry Gilliam

Hrají: Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell, Lily Cole, Christopher Plummer, Tom Waits, Andrew Garfield, Verne Troyer

Premiéra: 21. 1. 2010

Autor: Lenka Molnárová

Zanechat komentář

8 × 1 =

Mohlo by se vám líbit