Domů Z akcí a projektů Vinařský večer

Vinařský večer

Od Redakce

V průběhu února, v úterý 10., se konalo další setkání u vína. Protože místo, kde jsme se sešli dvakrát po sobě předtím, jsme již měli téměř vypité, respektive „vyochutnané“, konala se tentokráte degustace v restauraci „U Dobré myšlenky“ v Praze 2. Dorazilo nás osm, z toho jeden zahraniční host a jedna slečna, která hledá vhodné typy pro natáčení dokumentu. Myslím, že jsme se všichni víceméně shodli, že zde bylo velmi příjemné prostředí. Jedinou drobnou skvrnou na kráse se stal neaktualizovaný vinný list, kterého ale bylo možné dočkat se až za půl roku. Tak dlouho se nám čekat nechtělo. Vybíralo se tedy z toho, který jsme měli k dispozici.

V podniku nabízeli vína od výrobce Vinné sklepy Lechovice a my se vrhli do jejich ochutnávání. Tentokrát jsme se neomezili pouze na vína jedné barvy, ale červená i bílá. Jako první, zatím však jen ve dvou odvážlivcích z našeho tvrdého jádra, jsme zvolili bílý Sauvignon pozdního sběru z roku 2007. Víno bylo díky obsahu zbytkového cukru v kategorii polosladké, nádherně aromatické, s výbornou chutí. Po příchodu ostatních účastníků byl již Sauvignon téměř pryč a tito se rozhodli zkusit suchý červený Cabernet Sauvignon, původem z Argentiny. Víno bylo, s ohledem na kategorii, dobře vyzrálé a velmi příjemně pitelné. V řadě bílých vín jsme pokračovali odrůdou Rulandské šedé, jakostní suché, které bylo dobře vyzrálé, i když v porovnání s předchozím suchost výrazně vynikala. V tomto ohledu se nám nepodařilo zvolit pořadí úplně nejlépe, nicméně víno chutnalo i tak velmi dobře. Na původně první závěr jsme vybrali bílé víno Tramín červený, pozdní sběr 2007, polosuché, velmi chuťově výrazné a silně aromatické.

Konečně, na druhý a poslední závěr následovalo červené André, jakostní ročník 2004, které se ukázalo velmi dobrou tečkou. Všechna ochutnaná vína, s výjimkou Cabernetu Sauvignon, pocházela od výše zmíněného výrobce. Obsluha se také snesla, i když ke konci se servírka, která se o nás starala, přiznala, že vína rozlišuje pouze na červená a bílá. Pokud bychom se však rozhodli z důvodu špatné kvality nějaké vrátit, musela by přivolat na pomoc kolegyni. Večer se dobře vydařil. Ochutnali jsme velmi kvalitní vína a předběžně již začali domlouvat místo dalšího setkání. Zároveň jsme si velmi dobře popovídali nejen o víně. 

Autor: Martin Kašpar

Zanechat komentář

7 × = 21

Mohlo by se vám líbit