Domů Mensovní zprávy Ombudsman a jeho role v Mense ČR

Ombudsman a jeho role v Mense ČR

Od Marta Švachoučková

Změnou stanov schválenou na Valné hromadě dne 14. 6. 2020 byl v Mense ČR zaveden institut ombudsmana. Tato změna vycházela z požadavku Mensy International a z jejích vzorových stanov byla také převzata úprava postavení ombudsmana v Mense ČR. Jeho úkolem je snaha o řešení sporů uvnitř Mensy.

Na ombudsmana se může obrátit kterýkoli člen Mensy, který se dostal do konfliktu s jiným členem či orgánem Mensy, a požádat jej, aby napomohl vyřešení takového konfliktu. Do rozepře ombudsman vstupuje vždy na žádost některé ze stran, a pokud se na tom účastníci výslovně nedohodnou, spor nerozhoduje, ale snaží se činit kroky k jeho vyřešení. Ombudsman tedy neplní roli soudce, náplň jeho funkce se spíše blíží činnosti mediátora. Za účelem řešení sporu ombudsman shromažďuje fakta a záznamy, může pořádat slyšení, která považuje za vhodná, a na jejich podkladě vydávat svá zjištění a závěry. Při těchto činnostech může plně spolupracovat se všemi členy Mensy.

Na žádost všech stran sporu může ombudsman působit i jako rozhodce. V takovém případě jeho činnost vychází z principů rozhodčího řízení, ve kterém strany předkládají tvrzení a důkazy k podpoře svého stanoviska. Na jejich podkladě je pak vydáno rozhodnutí, které je pro všechny strany závazné.

Pro komunikaci s ombudsmanem byla zřízena emailová adresa ombudsman@mensa.cz, na které jsou přijímány podněty členů. Po prostudování podnětu a zjištění všech podstatných skutečností pak ombudsman podle povahy sporu kontaktuje druhou stranu, člena Rady, do jehož působnosti podnět spadá, či jinou kompetentní osobu a činí kroky potřebné k tomu, aby napomohl účastníkům nalézt řešení. Svá zjištění a závěry pak podává všem zúčastněným stranám a Radě a v případě potřeby může doporučit i sankce nebo jiná nápravná opatření.

Jakožto první ombudsmanka jmenovaná Radou Mensy věřím, že zavedení institutu ombudsmana přispěje k udržení dobrých vztahů mezi členy, kteří budou Mensu nadále vnímat jako přátelské prostředí, ve kterém spolu mohou existovat lidé různých názorů a zájmů.

Zanechat komentář

+ 7 = 14

Mohlo by se vám líbit