Domů Mensovní zprávy Mensa v roce 1992

Mensa v roce 1992

Od Tomáš Nováček

leden

Probíhala anketa o nejlepší návrh nového názvu časopisu Mensy, vybíralo se z názvů IQ, DIMENZE, MUMÁK, HUMBUK a MŇAM, později přibyly návrhy HOMOIQIENS, LUMEN, ROZMĚR a další.

Členové Mensy s IQ nad 150 bodů naměřeným v mensovním testu založili namísto zapovězené SuperMensy samostatnou Einsteinovu společnost, nespadající pod Mensu. V březnu měla Einsteinova společnost 33 členů.

Kluby bystrých a zvídavých dětí, organizované společností ECHA ve spolupráci s Mensou, fungovaly už pro čtyři věkové skupiny: předškoláky (5–6 let), žáky 1.–4. tříd, žáky 5.–9. tříd a pro středoškoláky. Schůzky klubů byly jednou týdně v mensovní klubovně. Současně byla k dispozici i placená psychologická poradna.

Byla vyhlášena soutěž Miss Czechoslovak Mensa. Zájemkyně musely zaslat svou fotografii do redakce mensovního časopisu a odpovědět vtipně na otázky, přihlásilo se asi dvacet dívek. Soutěž probíhala v několika předkolech, v nichž čtenáři podle fotografií a představení dívek na stránkách časopisu Mensa vybírali vždy dvě finalistky. Finále se nakonec konalo až v květnu 1994.

Rada Československé Mensy vypsala konkurz na organizačního pracovníka Mensy, nabízený plat byl 2 500 korun formou fakturace za šest hodin práce denně.

březen

Konalo se celostátní testování IQ, proběhlo 26. a 28. března vždy v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Poslední březnový den proběhlo nulté kolo IQ ligy.

duben

Mensané v Bratislavě také začali pořádat pravidelná setkání KKK v klubovně v Prešovské ulici. Einsteinova společnost měla k 10. dubnu 48 členů.

V Praze se konalo 1. kolo soutěže v řešení inteligenčních a jiných testů s názvem IQ liga.

červen

Celostátní setkání Mensy se konalo 13. června v Brně.

červenec

Kateřina Havlíčková a dr. Eva Vondráková zveřejnily v mensovním časopise svůj projekt založení osmiletého Mensa gymnázia pro studenty splňující limit pro členství v Mense (IQ nad nebo rovno 130).

říjen

Od 30. října do 2. listopadu se v Holandsku konalo mezinárodní setkání Mensy International. Československá Mensa na setkání vyslala oficiálního zástupce.

prosinec

Ostravská Mensa získala klubovnu a sál pro pořádání akcí díky DDM v Ostrčilově ulici, 19. prosince se tak mohlo uskutečnit první setkání ostravské skupiny.

Autor: Lucie Peláková, Jitka Pourová, Irena Závacká, Veronika Flídrová, Zita Nidlová, Eva Marie Tobiášová a Jan Kašpar.

Zanechat komentář

32 + = 35

Mohlo by se vám líbit