Domů Mensovní zprávy Zemřel akademický malíř a grafik Karel Šafář

Zemřel akademický malíř a grafik Karel Šafář

Od Tomáš Nováček
Při přípravě Čestného uznání mi bylo velkým potěšením se několikrát s panem Šafářem setkat, sledovat jeho návrhy a umělecké vize, které grafický list posouvaly dál a dál. Myšlenka ocenění duševního přínosu pro společnost jej velmi zaujala a byl nám v tvorbě Čestného uznání velkou inspirací. Každý koncept byl schopen precizně vysvětlit a realizovat již v samotném návrhu v prostém nákresu tužkou, kdy načrtnul několik motivů zobrazujících myšlení a inteligenci, hlavu vědce/ mudrce, loď houpající se na vlnách poznání … a pak s velkým mistrovstvím a precizní technikou vybraný motiv provedl v grafické předloze a řešení.

V grafice, kterou pan Šafář vytvořil exkluzivně pro Mensu ČR a obsahuje i její logo, máme nakonec zahrnutu kombinaci více námětů – geometrických obrazců, světla, průniku povrchem ve smyslu osvícení či vynikající myšlenky, hlavy vědce jako symbolu myšlení. Autor čerpal náměty ze svých studijních cest, které absolvoval v mladších letech. Inspirací mu byla také indická astronomie. Grafika byla realizována v omezeném nákladu 50 ks formou pamětního listu, který každoročně předáváme laureátovi Čestného uznání.

Osobně jsme měli možnost setkat se s panem Šafářem a promluvit s ním i v prvním ročníku Čestného uznání na valné hromadě Mensy v roce 2010, kde vznikla i přiložená fotografie autora Luďka Kováře.

Pane Šafáři, bylo nám ctí, Zuzana Šimková

Karel Šafář se narodil 28. května 1938 v podhorském městečku Rychnov nad Kněžnou. Absolvoval nejprve střední, pak roku 1971 Vysokou školu uměleckého průmyslu v ateliéru knižní ilustrace profesora Karla Svolinského. Věnoval se kresbě, akvarelu, malbě a zejména grafice – vytvořil vlastní mnohobarevnou grafickou techniku, kterou vyjadřoval bohatost svých niterných myšlenek. Získal i nejvyšší cenu mladého ilustrátora v litografii.

Zdroj: www.grapheion.cz

Autor: Zuzana Šimková

Zanechat komentář

× 3 = 18

Mohlo by se vám líbit