Domů Mensovní zprávy Předali jsme Elišce Kaplicky diplom Jana Kaplického za duševní přínos pro společnost

Předali jsme Elišce Kaplicky diplom Jana Kaplického za duševní přínos pro společnost

Od Redakce

Diplom byl již staršího data, o nominaci Jana Kaplického totiž rozhodli členové Mensy hned v prvním ročníku ocenění v roce 2010. Paní Elišku Kaplicky jsme uvědomili, ale vzhledem k jejímu dlouhému pobytu v zahraničí se předání diplomu v řádném termínu na Valné hromadě Mensy nemohlo uskutečnit. Vyjádřila již tehdy velké potěšení z nominace a teď nám opětovně srdečně poděkovala.

V Mense se snažíme o využití inteligence ve prospěch lidské společnosti, o aktivity pro společnost obecně a jednou z těchto aktivit je Čestné uznání. Vyhledáváme a oceňujeme pozoruhodné duševní počiny, skvělá celoživotní díla i jednotlivé převratné myšlenky ve všech oblastech lidské činnosti. Činnost a dílo architekta Jana Kaplického do této definice plně zapadá.

Jan Kaplický se narodil 18. dubna 1937 v Praze, vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou a v roce 1968 emigroval do Británie. Prošel několika kancelářemi, než v roce 1979 založil studio Future Systems, kde navrhl i tiskové centrum pro kriketový stadion v Londýně, oceněné prestižní Stirlingovou cenou. Zabýval se architekturou, designem, módními návrhy. V posledních letech experimenoval s organickou architekturou, která se inspiruje přírodními tvary. V České republice se Kaplický dostal do širšího povědomí projektem Národní knihovny a následnými nekonečnými tahanicemi o jeho realizaci. Zemřel 14. 1. 2009 ve věku 71 let v den, kdy se narodila jeho dcera Johanka.

Akce se konala ve zcela zaplněném sále Ústřední knihovny v Praze na Mariánském náměstí – sál má kapacitu 350 míst. Cílem akce bylo uctění památky tohoto světově uznávaného architekta. Konala se v den 5. výročí úmrtí Jana Kaplického a jeho kolegové a blízcí promluvili o jeho tvorbě, vizích a světě. Množství obrazového materiálu, skic projektů, fotografií ze života a osobní vzpomínky na Jana Kaplického prezentovali hosté – architekt Jura Bečička, dokumentaristka Olga Špátová, evangelický farář Daniel Smetana, sběratel umění Eleutheria Augusto Razetto či architekt Václav Aulický. Zazněly komentáře architekta a multiumělce Davida Vávry i Kláry Mixové, dcery dlouholetého Kaplického přítele a spolužáka Pavla Bobka. Pavel Bobek navrhl přejmenovat ulici Československé armády, v jejíž blízkosti Jan Kaplický zemřel, na třídu Jana Kaplického.

O zachování Kaplického odkazu se nadále stará jeho druhá žena Eliška Kaplicky Fuchsová v rámci fondu Kaplicky Center, jehož činnost v rámci večera také představila.

Závěrem si dovolím osobní poznámku. Jan Kaplický, jeho tvorba a společensky nedoceněné dílo pro mě bylo inspirací k vytvoření ocenění za duševní přínos pro společnost. Jeho vizionářské dílo mohlo Prahu a Českou republiku posunout dál. Projekt Národní knihovna se před jeho náhlou smrtí nerealizoval a obávám se, že se už ani realizovat nebude, nehledě na to, že svou myšlenku by nejlépe zhmotnil právě sám Kaplický. Politické překážky mu však zabránily v realizaci. Nemohla jsem se smířit s myšlenkou, že tak silný odkaz zanikne pouhou fyzickou smrtí.

Jan Kaplický

Autor: Zuzana Šimková

Zanechat komentář

24 − = 21

Mohlo by se vám líbit