Domů Mensovní zprávy Časopisy Mensy Československo

Časopisy Mensy Československo

Od Hana Kalusová

První časopis Mensy Czechoslovakia vyšel v dubnu 1990. Toto nulté číslo mělo pouze 4 strany a obsahovalo základní informace o Mense a její historii. Druhé číslo vyšlo v říjnu 1990 a hlavním obsahem byly národní stanovy. V tomto článku jsou časopisy označeny datem, kdy vyšly, tj. měsíc/rok (dvě číslice). Toto značení se liší od současné konvence, kdy první číslo udává pořadí časopisu v roce a druhé číslo rok (čtyři číslice).

V dalším roce už bylo čísel více a taky měly více stránek. Začínají se zde objevovat náznaky i jiných příspěvků než jen čistě informačních mensovních. Na konci roku se redakce ujal Jan Fikáček, nenechejte se ovšem zmást tím, že je občas podepsaný jako JaF Redakce nebo Jan Ggill. Např. v zářijovém vydání je na předposlední straně stručně shrnut obsah jeho přednášek – Technologie výroby Boha (také str. 19, č. 3/93) a Naučte svého psa kvantovou mechaniku. Z původních spíše upoutávek na přednášky J. Fikáčka se postupně přešlo na diskusi o vědě a k polemice o „věčném“ perpetuum mobile (to až na konci roku 1993). V roce 1991 také vznikla soutěž Miss Czechoslovak Mensa, organizátorem byl opět Fikáček.

Ale dost už bylo Fikáčka (stejnojmenný článek viz č. 1-2/92). Pokud vás zajímá historie založení Mensy International (popsaná možná trochu poutavěji a určitě stručněji než na webu), nalistujte první stranu téhož čísla. Uvnitř tohoto čísla (číslování stránek se ještě nevedlo) zjistíte, že se uvažovalo o novém názvu časopisu (kromě IQ a Dimenze se objevily i docela originální návrhy jako Mumák nebo Mňam). Podívejte se také na anketu uprostřed tohoto čísla. Její výsledky pak byly zveřejněny v č. 5-6/92 a rozhodně stojí za povšimnutí. Např. na otázku, co by se mělo v časopise změnit, zněla odpověď: ,,Šéfredaktor!‘‘ Tak se také stalo ke konci roku 1992. Jinak docházelo k častým změnám stylu a designu celého časopisu, ale MCM, IQ liga Jaroslava Flejberka a rubrika D byly tehdejší stálice.

V dalším č. 3-4/92 najdete rozhovor s MUDr. Miroslavem Mackem a informace o KKK (Kafe, kecy, keksy neboli Káva, koláček, konverzace), kdysi velmi populárním pravidelném setkávání. Dokonce až tak populárním, že došlo na KKKK, konkurenci KKK. Určitě se podívejte do čísel 7- 8/92, 6/92, 3/93 včetně následujících a uvidíte, kolik práce a času stálo založení OGB. Všechno toto úsilí patřilo Kateřině Havlíčkové a Evě Vondrákové.

V č. 5/93 se poprvé objevuje nový fenomén – seznam kandidátů do Rady Mensy a jejich proslovy. Navrženo bylo 19 lidí, 11 poslalo svůj souhlas s kandidaturou a tím se v podstatě volby uzavřely (tehdy bylo podle stanov 11 radních). Celá věc zabrala asi třetinu stránky! Naprosto kouzelný příspěvek je v č. 2/93 na str. 13 – Česká přísloví přeložená do vědecké češtiny. Doporučuji!

A ještě něco chybí, ale to je smutná historie. Po rozdělení federace 1. ledna 1993 hlasovala většina členů Mensy v referendu pro zachování společné československé Mensy, ale i tak došlo k jejímu rozdělení. Jak se to mohlo stát? Podívejte se do časopisů č. 5/93 na str. 8, 6/93 na str. 3 a 7/93 na str. 3. Najdete v nich vysvětlení, ale jestli budete kroutit hlavou a říkat si, proč ti chytří lidé jenom dělají takové hlouposti, přečtěte si článek na str. 3 časopisu 8-9/93 a zapřemýšlejte. To samé, ale stručně a věcně viz č. 10/93 na str. 4 a 5.

Hledání mensovní sekretářky nebylo vůbec snadné, všimnout si toho můžete v sérii mnohdy až zoufale znějících článků v časopisech 11/91 na str. 4, 1/92 na str. 13, 3/92 na str. 7 a 1/93 (leden) na str. 5.

Nakonec si třeba zkuste jen tak cvičně udělat test ze str. 17 v č. 3/93.

Všechny staré časopisy naleznete v elektronické podobě na intranetu Mensy: https://intranet.mensa.cz/index.php?men=men14.1.0.0, konečně bylo také opraveno jejich řazení a vyhledávání je tedy snadné. Staré časopisy naskenovali Hana Kalusová a Tomáš Kubeš.

Zanechat komentář

− 1 = 4

Mohlo by se vám líbit