Domů Mensovní zprávy Přehled aktivit SIGů v roce 2008

Přehled aktivit SIGů v roce 2008

Od Redakce

Business Club

     V loňském roce se Business Club sešel dvanáctkrát. Jsem rád, že se podařilo zorganizovat setkání i o prázdninách. Podle došlých ohlasů byly prázdninové akce dobře přijaty. I prázdniny jsou vhodný čas na setkání. A Business Club pokračuje i v roce 2009. Chtěl bych, aby se Business Club stal opravdu místem setkávání a aby se naši hosté vraceli z vlastního zájmu, protože se chtějí zúčastnit besedy na zajímavé téma nebo se sejít či potkat s jinými lidmi. Lednové setkání bude organizační a budeme se bavit o tom, jak dál a lépe. Věřím, že se nám společně podaří na rok 2009 připravit zajímavý program, který nás všechny potěší a snad i obohatí. Děkuji všem našim hostům, kteří přijali naše pozvání, děkuji všem kolegům, kteří se na organizaci Business Clubu podíleli.

Přehled akcí

8. 1. – Ing. Lukáš PROKOP – vicepresident AISEC – rozvoj leadershipu u českých studentů

12. 2. – Ing. Aleš HODINA – Akcionáři v Česku: vytunelování a vyvlatnění

11. 3. – Ing. Tomáš ORLÍK – Poskytování rizikového kapitálu

8. 4. – Ing. Vladimír SOUČEK – Diskuse na téma krize na akciových trzích

13. 5. – Mgr. Karel JANEČEK, MBA, Ph.D. – Finanční deriváty a algoritmické obchodování

10. 6. – Mgr. Ronald NĚMEC – Ochrana osobnosti

8. 7. – Ing. Václav JANOUŠEK – Finanční deriváty a plodinová burza

12. 8. – Mgr. Ivo KRATĚNA – Investice do nemovitostí

9. 9. – Ing. Miloslav ČERNÝ – generální ředitel Českých přístavů, a. a., Ing. Jan ŠNEJDÁREK – ředitel přístavu Mělník – Exkurze do přístavu Mělník

14. 10. – diskuse na téma ekonomická krize, host se omluvil

11. 11. – diskuse s hostem

9. 12. – Ing. Milena LINHARTOVÁ, MBA – ředitelka úseku Péče o zákazníka ČEZ ZS s. r. o. – samoobslužné systémy v oblasti call center
Vladimír Souček
vladimir.soucek@mensa.cz


setkání Business Clubu v srpnu 2008



Centrum nadání
 
Fořtík a Fořtík
     SIG Centrum nadání spolupracuje s občanským sdružením Centrum nadání, které se věnuje péči o mimořádně nadané děti v České republice.








Václav Fořtík
vaclav.fortik@mensa.cz




SIG Cyklistika
 
Zdeňka Pániková













     SIG Cyklistika vznikl v roce 2000, kdy jsme uspořádali první cyklovýlet Orlickými horami. Sešlo se nás celkem pět a výlet to byl velmi zdařený. V dalších letech se náš počet postupně rozrůstal, v letošním roce nás bylo na cyklovýletě celkem kolem 30 osob.

     Vzhledem k vysokému počtu výletníků a velké variabilitě fyzického výkonu už samozřejmě nemůžeme jezdit všichni pohromadě na kole. Nyní se rozdělují skupinky na vegáče a hardcore, máme tam pěšáky, a dokonce i ty, kteří dělají zázemí na základně, nebo na místo určení dojedou jiným dopravním prostředkem.

Každý má možnost si vybrat svoji skupinu podle toho, jakou trasu, rychlost a místo určení preferuje.

     Tradicí se stávají večerní porady, kdy zkoordinujeme program pro následující den. Nechybějí typické večerní hry a testy.

      V letošním roce jsme se SIG Cyklistika pod záštitou dnes již tradičního letního cyklovýletu poznali malebný kraj Jindřichohradecka. V rámci výletu jsme navštívili hrad Landštejn, zámek v Jindřichově Hradci a folkový festival „Jindřichohradecká růže“. Atrakcí byla jízda parním vláčkem na tamní proslulé úzkorozchodné trati a exkurze do lokomotivního depa parních lokomotiv. Tímto bychom velmi rády poděkovaly Tomáši Hladíkovi s Carlinhou, kteří tentokrát vzali celou organizaci na svá bedra. Počasí nám tentokrát příliš nepřálo, přesto již plánujeme další tradiční cyklovýlet.

Zdeňka Pániková a Jana Hřebíčková
zdenka.panikova@mensa.cz



SIG Dálnice

     SIG Dálnice byl založen v létě 2008 a plánuje pro rok 2009 činnost, jejímž těžištěm bude poznání, analýza a eventuální konzultace a doporučení v oblasti stávajících matematických modelů a dostupného software pro kapacitní výpočty a optimalizace v dopravě.

Václav Janoušek
vaclav.janousek@mensa.cz
721 644 636
redakčně upraveno




SIG DrD
 
Pavel Oplt




      Ve jménu meče předků a kouzel draků, jak se opovažuješ smrtelníče tázat se, čehož jsme vykonali? V našem jméně zanikala království, padaly císařské trůny a země měnila svou tvář! Prožívali jsme neskutečná dobrodružství, při jejichž vyprávění ti bude tuhnout krev v žilách! Navštívili jsme místa, kam noha rozumné bytosti nikdy nevkročila, a ty se stále ptáš, co že jsme to dělali? Pak věz, ty odvážný, že pravidelně se několik hrdinů setkává každou středu v týdnu, aby světu dokázali, kdo tu vládne. Jestli si myslíš, že i ty na to máš, ozvi se či nahlédni do své křišťálové koule a zjistíme, zda přežiješ. A protože šanci na svou slávu a bolestivou smrt chceme dát každému, i letos jsme pořádali klání Hrdinové 2008, kde vítěz byl po zásluze štědře odměněn z truhlic Mensy. Tak co, stačilo? Válka draků na mě nepočká, ale jestli si to chceš zkusit, tady je meč a za tím pohořím tě čeká dobrodružství, kterému jiní neuvěří.

Pavel Oplt
pavel.oplt@mensa.cz



SIG Globální problémy
     Nutnost řešit globální problémy současného světa se stává stále naléhavější. Obnovuji činnost tohoto SIGu a počátkem roku 2009 uspořádáme pilotní setkání zájemců o činnost. Zájemci, pište na můj mail nebo mě kontaktujte telefonicky (do 21 hod).
Václav Janoušek
vaclav.janousek@mensa.cz
721 644 636
redakčně upraveno




SIG Jazyky
 
Luděk Kovář
      SIG nadále existuje, i když v současnosti nevyvíjí aktivitu. Volné pole působnosti je pro všechny mensany v publikaci na http://magazin.mensa.cz. V souvislosti s náplní SIGu mám na mysli články o jazycích jako takových, o problematice překladatelství, o špatných překladech, o výuce cizích jazyků a předpokládám, že až bude článků víc, dostaneme vlastní rubriku. V případě zájmu můžeme na intranetu rozjet obecné i konkrétní diskuse na obdobná témata.

Luděk Kovář
ludek@mensa.cz




SIG KPZT
 
Petr Hybler
Milí mensané a mensanky,

     dovolte mi oznámit Vám vznik nové zájmové skupiny (SIGu) s názvem Klub přátel záhad a tajemství. Skupina KPZT si vzala na starost nelehký úkol. Rádi bychom objevovali magická místa naší rodné země, tajuplné zámky, hrady a nejasnostmi opředené historické části země české i moravské. Pokud máte rádi tajemno a chcete zažít nějaké dobrodružství, poznat něco více o svém rodném kraji nebo s námi jen cestovat a užívat pohody, rádi Vás mezi sebe uvítáme. Podrobnější informace naleznete na stránkách http://mensa.cz/mensa.cz/site/skupiny/kpzt/index.html, o akcích a jiných činnostech skupiny pak na http://kpzt.mysteria.cz.

Petr Hybler
petr.hybler@gmail.com



SIG Kuličky
 
Zbyněk Fojtík

     V roce 2008 se uskutečnilo první Mensovní mistrovství ČR v kuličkách, kterého se zúčastnilo 22 hráčů. Většina hráčů to vzala jako jednorázovou akci, o pravidelné hraní projevil zájem zatím jen jeden hráč. V roce 2009 je plánováno druhé Mensovní mistrovství ČR na 24. května. Pokud by měl někdo zájem o pravidelné hraní, ozvěte se mi, ať můžeme založit SIG a trénovat společně. Nemusí jít jen o hraní kuliček. Při kuličkách se dá probrat spousta jiných věcí, po kuličkách zajít na společnou večeři … Pravidla, podle kterých se hraje, a termíny veřejných turnajů, na kterých si hru můžete vyzkoušet, najdete na www.kulicky.eu.


Zbyněk Fojtík
zbynek@spanker.cz
608 580 159



SIG Lyžování
 
Aleš Vencko















     Na jaře jsme pořádali úspěšnou lyžařskou a snowboarďáckou akci „Velikonoce v Dolomitech“. Přestože se může zdát, že tento termín již není nejvhodnější k lyžování, opak byl pravdou. Obrovská čerstvá sněhová nadílka překryla již tak velmi dobře sněhem pokryté sjezdovky a všech 100 km sjezdovek, na které jsme měli velmi výhodně zakoupené skipasy, bylo v provozu.

     V roce 2009 budeme v obdobném jarním termínu na přelomu března a dubna tuto akci opakovat, vzhledem k termínu Velikonoc však tentokrát nepůjde o akci velikonoční. Bližší informace budou zveřejněny na mensovním webu v polovině ledna. Ubytování bude v cenově výhodných apartmánech nebo v hotelových pokojích s polopenzí (dle volby každého účastníka). Základní skipas bude opět platit 6 dní na 100 km sjezdovek a každý má možnost jeho rozšíření na dalších 1 100 km sjezdovek, včetně platnosti na světoznámém lyžařském skitouru Sella ronda. Cena za ubytování a skipas je 5 290 Kč pro čtyřčlenné rodiny, resp. o 500 Kč více pro jednotlivce (ceny pro dospělé). Akce je díky krásné okolní přírodě vhodná i pro nelyžaře, cena je pak o 3 350 Kč nižší. Dopravu můžete zvolit vlastní nebo autobusem až k domu, zpáteční cena je 1 790 Kč. Akce je samozřejmě přístupná i Vašim kamarádům a známým, kteří nejsou členy Mensy ČR.

     Kromě této akce provádíme celoročně poradenství, např. ohledně výběru lyžařských středisek v celém světě pro Vaše individuální cesty. Stačí napsat na náš mail.

     Web: http://lyze.mensa.cz, tel.: 603 859 549, 0039 328 04 94 244, 00385 91 250 04 01, 001 312 927 5607

Aleš Vencko
ales.vencko@mensa.cz
603 859 549




SIG Manga
      SIG Manga letos pořádal pouze dvě větší setkání a založení první japonské komiksové knihovny v ČR. První byl Anime Dance Víkend, čili Advík a PJS – Podzimní japonské setkání. Advík proběhl na přelomu července a srpna v FZŠ Brdičkova a navštívilo ho celkem přes 900 osob. Měl třináct samostatných programových linii po čtyři dny, dále velkou noční bojovou hru, ples, čajovnu, výstavu asijských zbraní a mnoho dalších drobných programových bloků. PJS proběhlo v říjnu a bylo akcí skromnější s celkovou účastí přes 80 návštěvníků. K dispozici byly japonské hudební pohybové hry, deskové hry a čajovna.

     V roce 2009 SIG Manga plánuje v únoru Yukifest (minipragocon), v březnu Hunter Exam – velkou bojovou hru v Brně a výlet do Lipska na velký knižní veletrh a na přelomu července a srpna opět Advík 2009.
Michal Bezvoda
michal.bezvoda@atlas.cz



SIG Miss Mensa
     SIG Miss Mensa každoročně pořádá obnovenou soutěž Miss Mensa.
Václav Fořtík
vaclav.fortik@mensa.cz



SIG Nadané děti
 
Dana Havlová





















     Klub nadaných dětí při ZŠ Křídlovická Brno sdružuje cca 40 dětí a 20 aktivně spolupracujících dospělých. Jedna schůzka měsíčně je v duchu her a kvizů a jedna je přednáška, exkurze, návštěva zajímavé výstavy nebo i celodenní výlet za poznáním. Do aktivit klubu se aktivně zapojují i rodiče. Na minulé schůzce jsme řešili kriminální případ ze školního prostředí, skládali hlavolam „Kolumbovo vejce“ a hráli deskové hry. 8. 1. bude Den plný her s testováním IQ, možností seznámit se s knihami zabývajícími se problematikou výchovy a nadání a ukázkami nových her společnosti CORFIX. Schůzky se konají každý druhý pátek.


V roce 2008 jsme absolvovali:


Přednášky a hry na téma:
  • Vikingové
  • Výprava do Egypta
  • „Židle dobrých pocitů“ – interaktivní hry se sociální tematikou

Exkurze:
  • Exkurze do špičkové hrázní elektrárny na Brněnské přehradě
  • Výprava do brněnského podzemí pod Kraví horou
  • Exkurze do Army parku u Ořechova
  • Exkurze do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR

Celodenní výprava za poznáním:
  • Den plný kvízů, her, soutěží a poznání na Krkaté bábě


Dana Havlová
dana.havlova@mensa.cz



SIG Peníze
 
Vladimír Kutálek










     Historie: V sobotu 5. července 2008 vznikly stránky a diskusní fórum http://groups.google.com/group/sig_penize. Samotný SIG Peníze pak vznikl už 17. července 2008. V současné době (stav k 5. 12. 2008) má čtyři členy.

     Náplň: Co přijde členům zajímavé a užitečné pro ostatní ohledně peněz. Nejen vážně o investicích, pojištění, spoření, úsporách.

     Chcete zjistit, co se tam děje/probíhá? Pošlete email mně nebo přímo do konference sig_penize@googlegroups.com a já Vás přidám jako člena – kdykoliv později můžete poslat email či dle instrukcí prvotního emailu se odhlásit.

     Chcete důvod, proč jste se měli přihlásit už dávno? Můj příspěvek z 5. 12. 2008 upozornil na kreditní kartu, která po první tři měsíce připíše 6 %! z každé platby/nákupu na penzijní připojištění (počítá se např. i zaplacení faktury/kreditu od Vodafone). I Vám mohly podmínky vyhovovat …

     Plány: Cokoliv nás napadne. 🙂 Možné celostátní setkání/debata spojená s hraním finanční hry.

     PS: Stále se čeká na první členku. 🙂

Vladimír Kutálek
vlk@mensa.cz



SIG plzeň
 
Jan Vaněček
     SIG plzeň je neformální schůzkou (většinou) členů MS Plzeň. Spojuje nás nejen přátelství, hraní deskových her, ale také pití „plzeňského“.

     Věřím, že se budeme v obvyklém počtu scházet i v roce 2009. Schůzky se obvykle konají 14 dní po schůzce MS Plzeň, je ovšem lepší termín vždy ověřit e-mailem.


Jan Vaněček
jan.vanecek@mensa.cz
605 247 020



SIG Strategické hry
      „My jsme dobří vojáci, umíme vzít za práci!“, vyřvává hromada vojáků při stavbě tábora. V tom přilétne dělostřelecký granát a roztrhá je na malé kousky. Hromádky plastiku se válí všude. Hráči se na sebe zašklebí. Další bitva, další ztracené území a další boj o moc. V letošním roce jsme takových utkání svedli mnoho. Díky grantu Mensy máme nyní i Attack s rozšířením a RISK 2210, naprosto úžasné hry. Pokud vás baví strategizování, ale myslíte si, že ten počítač už snad hůře hrát nemůže, přihlaste se a zkuste si, jaké to je hrát proti jinému mensanovi. Kromě chvil překvapených výrazů, když mu svými obrněnými tanky vrážíte kudlu do zad, si mnohem častěji užijete soupeření v příjemné atmosféře. A o to tu jde, o dobrou zábavu, chvíle napětí, ale i výhry a zklamání, protože to vše k tomu patří. A jen připomínám, pokud nejste z Prahy, nevadí, stačí se ozvat a můžete si nějakou hru půjčit. Sice se mi budete muset upsat, ale co je vaše duše výměnou za možnost dobýt svět? Těším se na vás nad strategickým plánem, Pavel.
Pavel Oplt
pavel.oplt@mensa.cz



SIGurmán
 
Tomáš Kubeš




     SIGurmán úspěšně zahájil činnost teprve na jaře roku 2008. Přesto má na svém kontě solidní řádku aktivit a stihl se pevně zabydlet v žaludcích, respektive srdcích, láska přeci prochází žaludkem, mnoha především pražských mensanů.

     Cílem SIGu je dopřávat členům výborné a gastronomicky hodnotné zážitky při společných návštěvách vybraných restauračních podniků, výměnou zkušeností rozšiřovat restaurační obzory a rozkrývat taje neznámých kuchyní. Aktivity se však neomezují pouze na společná posezení v restauracích, několikrát jsme ochutnávali domácí kuchyni členů a poznatky se snažíme sumarizovat v Mensovním gurmánském občasníku. Kompletní přehled činnosti naleznete na naší webové stránce: http://gurman.mensa.cz/.

     Na závěr bych rád poděkoval Janě Hesové za převzetí žezla po dobu mé nepřítomnosti.

Tomáš Kubeš
tomas.kubes@mensa.cz



Turkovci
 
Veronika Partiková
     Naším hlavním cílem je kontakt mezi lidmi se zálibami v umění, divadle, šermu, bojových uměních, četbě a fantastice obecně. V roce 2008 jsme pořádali úspěšný programový blok na Pragoconu a chystáme se tak učinit i v příštím roce.

     Část členů v létě vyjíždí do zahraničí a letos po prozkoumání Anglie a Walesu bylo vybráno Irsko, kde se konal dvoutýdenní puťák. Další členové naopak zvolili směr opačný – Ukrajinu. Chystáme nový projekt: prodejní stánek handmade výrobků našich členů na Pragocon 2009. Nejbližší akce jsou silvestrovská chata a vánoční sraz, vždy různě po republice, protože prsty máme všude. To je zhruba vše ve zkratce o nás. Přejeme vám tedy příjemný rok 2009! Turkovci – Veronika „Anor“ Partiková.

Veronika Partiková
parti@volny.cz


setkání SIGu Turkovci



SFK Terminus
      Sci-fi klub Terminus funguje, mezi jeho hlavní aktivity patří pořádání již tradičního setkání sci-fi fanoušků Pragocon.
Václav Fořtík
vaclav.fortik@mensa.cz









SIG Vita Ludus

Martina Frimlová





      SIG Vita Ludus byl v roce 2008 méně aktivní než dříve z důvodu přírůstku do organizátorské rodiny, ale úplně jsme nezaháleli. Odvedli jsme svůj organizátorský díl práce na mistrovství Evropy v karetní hře Vampire: the Eternal Struggle, jehož hlavním pořadatelem byl Černý rytíř. Akce se velice vydařila, web s fotogalerií si můžete prohlédnout na http://www.vtes.cz/ec2008/.

     Také jsme založili gildu ve hře World of Warcraft. Její web najdete na http://eternalstruggle.guildomatic.com/. Máme pár volných míst. 🙂

Momentálně se prokousáváme pravidly čtvrté edice Dungeons and Dragons a do konce roku chceme ještě stihnout otestovat připravovanou sadu jedné karetní hry, jejíž název prý nesmíme prozradit, leda že byste se přišli přidat. 🙂

      Příští rok bychom se chtěli zkusit podívat na pole ještě neorané – figurkové hry. Ozkoušet novinky na trhu – figurkový Mutant Chronicles a World of Warcraft, udělat si na ně názor, a v případě pozitivního výsledku pomoci s jejich propagací. Avšak tou nejdůležitější akcí, kterou jsme si předsevzali na rok 2009, bude práce na pojednání o získávání finančních prostředků na aktivity pro mimořádně nadané děti ve školách.
  Martina Frimlová
martina.frimlova@mensa.cz
776 847 167

Zanechat komentář

4 × 1 =

Mohlo by se vám líbit