Domů Mensovní zprávy Přehled aktivit SIGů v roce 2016

Přehled aktivit SIGů v roce 2016

Od Redakce

Speciální zájmové skupiny (Special Interest Groups – SIG) jsou platformami pro výměnu nápadů i pro získávání dalších zkušeností a nových zážitků. SIGy nabízejí členům příležitost zapojit se do dění Mensy. Zatímco některé SIGy fungují spíše lokálně (jejich členové se více či méně pravidelně scházejí), jiné jsou územně zcela nezávislé, neboť spoléhají na moderní informační technologie. V následujících odstavcích přinášíme přehled činnosti jednotlivých SIGů v roce 2016. Pro zajímavost letos uvádíme i počet odběratelů zpráv z konference daného SIGu i orientační údaj o počtu zpráv odeslaných za poslední rok. Máte-li zájem zapojit se do aktivit některého z níže uvedených SIGů, kontaktujte prosím jeho koordinátora či koordinátorku.

SIG Aktivní děti

Rok 2016 jsme přivítali ve Špindlerově Mlýně na pobytu pro rodiny s dětmi. Nejlepší letošní akcí byl netradiční desetiboj konaný o prázdninách v Pravlově. Na akcích Mensy se již běžně potkáte s dětmi, nejen s malými, které si rodiče zatím jen přibalili s sebou, ale i s těmi většími, které vás bez respektu porazí ve hře či soutěži. Chceme i nadále podporovat účast dětí na akcích pro rodiče mensany. Stejně tak zveme všechny rodiče, kteří mají děti v Mense, na společné akce. Letos nás ještě čeká silvestr plný her a v příštím roce se můžete těšit třeba na návštěvu VIDA centra v Brně.

Koordinátor: Milada Pytelová (milada.pytelova@mensa.cz, +420 602 171 498)
Konference: sig-aktivni-deti@mensa.cz (189 členů, 1 zpráva ročně)

SIG Business club

SIG Business Club nabízí platformu jejím členům, odborníkům a veřejnosti zabývat se aktuálními otázkami v oblasti obchodu, podnikání a ekonomie. Dbá o jejich osobní rozvoj a pomáhá jim v oblasti obchodních kontaktů na lokální i globální úrovni. Pro představu a informaci uvádím několik přednášek, které jsme organizovali:





  • Leden: přednáška „Ve stínu pyramid“, Miroslav Bárta, český egyptolog a archeolog, Praha 1, 40 účastníků, z toho 15 z Mensy
  • Únor: přednáška „Pád mrakodrapů Světového obchodního centra, mýty a skutečnost“, prof. Ing. František Wald, CSc., ze Stavební fakulty ČVUT, specialista na kovové konstrukce, Praha 1, 80 účastníků, z toho 25 z Mensy
  • Březen: testování IQ pro 100 lidí na ČVUT, Praha 6
  • Duben: přednáška Tomáše a Lukáše Sedláčkových „Ekonomicko-filozofická reflexe současnosti“, Praha 6, 120 účastníků, z toho 70 z Mensy
  • Květen: přednáška „Hledání nové fyziky – urychlovač LHC a experiment ATLAS“, Michal Marčišovský, Fyzikální ústav AV ČR, Praha 1, 70 účastníků, z toho 15 z Mensy
  • Červen: Oslava výročí 25 let společnosti Mensa v ČR a 70 let Mensa International. Valná hromada Mensy ČR, společná večeře a tombola, Praha 6, 120 lidí, všichni účastníci z Mensy
  • Červenec: přednáška „Mohou stroje myslet?“, Michaela Košová, Přírodovědecká fakulta UK, Praha 2, 40 účastníků, z toho 10 z Mensy
  • Srpen: přednáška „Umělá inteligence“, Martin Zeman, Praha 2, 30 lidí, z toho 6 z Mensy
  • Listopad: Setkání s Lou Fanánkem Hagenem, Praha 6, 150 lidí, z toho 80 z Mensy

S cílem dopadu našich akcí na co nejširší a zainteresované publikum úspěšně koordinujeme aktivity SIGu, spolku Sisyfos a Alumni ČVUT. Tyto naše aktivity se v mnohém doplňují.

Koordinátor: Petr Štěpán (petr.stepan@mensa.cz, +420 724 744 775)
Konference: sig-business@mensa.cz (321 člen, 31 zpráva ročně)

SIG Cyklistika, SIG Outdoors

SIGy určené pro příznivce outdoorových aktivit všeho druhu. V letošním roce se uskutečnil jen Rampoucháč v únoru a Krkonošský cyklovýlet v srpnu. Chtěla bych poděkovat všem fanouškům těchto SIGů za zachování přízně. V následujících několika letech mám v úmyslu uspořádat pouze ojedinělé akce komorního formátu, neboť budu potřebovat více času na jiné aktivity. Pokud bude mít někdo zájem pod hlavičkou SIGu zorganizovat akci, meze se nekladou a budu k dispozici s pomocí. Jakmile přijdou lepší časy, určitě se zas budete mít na co těšit. V srpnu 2017 na shledanou v Drmoulu. Díky, Vítku.

Koordinátor: Zdenka Pániková (zdenka@mensa.cz, +420 737 154 078)
Konference: sig-cyklistika@mensa.cz (161 člen, 3 zprávy ročně), sig-outdoors@mensa.cz (159 členů, 2 zprávy ročně)

SIG Dračí doupě

Skupina dobrodruhů, známá pod jménem „Tistygrem“, se vydala do Černého království. Pátrá po Neviděném, bytosti z jiného světa, která se chystá ovládnout náš svět. Jeho spojenec Alfonso de Vieja, obchodní princ Hloubětínské říše, zosnoval útok na královnu Alžbětu III., vévodkyni Arkánskou. Družina „Tistygrem“ byla ve svém pronásledování důsledná. Duše de Vieji je nyní zakleta v kamenné plastice a rozum, který mu ještě zbyl, je na úrovni malého dítěte. Jen královna Alžběta ví, jaký další osud de Vijechu ještě čeká, až jí ho družina předá do rukou. Nikdo nemůže čekat, že mu jen tak projde napadení královny Arkánského království! Družina však teď svou pozornost plně soustředila na Neviděného a na armády, které ovládá. Podaří se dobrodruhům oslabit jeho moc a porazit jej? V sázce není nic menšího než osud celého světa…

SIG Dračí doupě se schází pravidelně každý pátek večer v Praze, aby se společně vydal vstříc novým dobrodružstvím. Rádi přivítáme nové zájemce o hru, takže pokud i Vy chcete prožít neobyčejné příběhy a popustit uzdu své fantazii, ozvěte se!

Koordinátor: Martin Hladík (martin.hladik@mensa.cz, +420 724 420 570)
Konference: sig-doupe@mensa.cz (82 členové, 0 zpráv ročně)

SIG Ekologie, SIG Peníze, SIG Seberozvíjení

Kontakty na SIGy najdete tradičně na posledních stránkách časopisu. Primárním komunikačním kanálem SIGů je wiki: mwiki.jdem.cz, doplňkovým e-mailové konference na googlegroups, prozatím nechávám funkční z důvodu zachování historie i e-mailové konference na intranetu Mensy.

SIG Peníze slouží jako platforma pro diskusi o čemkoliv, co přijde členům zajímavé a užitečné ohledně peněz – nejen vážně a nejen o investicích, pojištění, spoření, úsporách. K čemuž mám kvalifikaci jako dlouholetý finanční poradce.

Přihlášením do konference SIGu Ekologie získáte zdroj pozvánek na ekologické akce, akce v přírodě, popř. tipy na zajímavé články o ekologii.

SIG Seberozvíjení Vám může nabídnout: zajímavé názory, recenze knih, odkazy na zajímavé články členů Mensy.

Pokud Vás činnost některého SIGu zaujala, rád Vás uvítám mezi členy této zájmové skupiny. Slovní podpora, stejně tak podpora příspěvky na wiki je pak víc než vítána. Četli jste např. zajímavou knihu? Napište na wiki alespoň pár řádek, jak se Vám kniha líbila. Popř. máte dokonce nápady, tipy a elán na další činnost? Neváhejte mě kontaktovat.

Koordinátor: Koordinátor: Vladimír Kutálek (vlk@mensa.cz, +420 777 993 490)
Konference: sig-ekologie@googlegroups.com, sig-penize@googlegroups.com, sig-seberozvijeni@googlegroups.com

SIG Geocaching

I letos bylo hledání ukrytých krabiček dosti úspěšné, navzdory mnoha záludnostem od jejich schovávatelů a nebezpečí při jejich vyzvedávání. Ať už šlo o různé série, nebo samostatné úkryty.

Koordinátor: Pavel Terber (pavel.terber@mensa.cz, +420 604 750 324)
Konference: sig-geocaching@mensa.cz (135 členů)

SIG Hiking

Koordinátor: Karolina Svobodová (karolina.svobodova@mensa.cz, +420 730 102 340)
Konference: sig-hiking@mensa.cz (37 členů, 1 zpráva ročně)

SIG HR

Koordinátor: Martin Lupa (martinlupa@centrum.cz, +420 733 691 982)
Konference: sig-hr@mensa.cz (72 členové, 1 zpráva ročně)

SIG Hudba

Aktivita SIGu Hudba byla v tomto roce nulová, a to zejména kvůli mému pobytu v zahraničí. Byla bych ale nerada, kdyby měl kvůli tomu SIG zaniknout. V budoucnu plánuji jeho činnost obnovit, do té doby budu ráda za každou aktivitu ze strany ostatních členů SIGu.

Koordinátor: Magdaléna Tydrichová (magda.tydrichova@seznam.cz)
Konference: sig-hudba@mensa.cz (210 členů, 1 zpráva ročně)

SIG Chci pomoci Mense

Přihlášením do SIGu Chci pomoci Mense dáváte najevo, že máte zájem se dobrovolnicky zapojit do dalšího rozvoje naší organizace a rozvíjet další mensovní aktivity. Programování, rozvoj intranetu, tvorba úloh pro Logickou olympiádu, organizování mensovních akcí či další projekty uvedené na http://akce.mensa.cz/pomoc.htm jsou aktivitami, kterými můžete právě Vy obohatit mensovní prostředí. Jistě si vyberete.

Koordinátor: Petr Mazal (petr.mazal@mensa.cz, +420 737 329 360)
Konference: sig-chci-pomoci-mense@mensa.cz (164 členové, 1 zpráva ročně)

SIG Jazyky

V roce 2016 volně pokračovaly aktivity SIGu. Členové se prostřednictvím konference průběžně upozorňovali na chystané filmové festivaly se zahraničními snímky v původním znění a mohli se tak třeba v září setkat na festivalu ASEAN. Vedle festivalů se členové SIGu informují také o jazykových zajímavostech. V číslech 3 a 4/2016 mensovního časopisu například vyšly články s touto tematikou. Zvláštní dík zaslouží Markéta Sedláčková za článek o učení cizích jazyků, který tak doplňuje možnosti loňského mezinárodního mensovního projektu tandemové výuky na http://languagexchange.club/. Pro členy SIGu je nadále k zapůjčení kniha od Jozefa Genzora Jazyky světa. Do dění SIGu se průběžně zapojují noví aktivní členové. Díky nim má SIG řadovým členům stále co nabídnout.

Koordinátor: Vít Švachouček (svachov@seznam.cz)
Konference: sig-jazyky@mensa.cz (207 členů, 36 zpráv ročně)

SIG KND jižní Morava

Tento SIG se zabývá zakládáním a podporou fungování klubů nadaných dětí nejen na jižní Moravě, ale i v Čechách. Tam, kde se najdou aktivní lidé, kteří by se chtěli do sítě klubů zapojit a zprostředkovat tuto možnost dětem, se snažíme pomoci. Můžeme nabídnout testování IQ ve škole a prvotní vytipování vhodných členů. Většinou následuje den plný her, kdy ukážeme některé vhodné hry a uděláme reklamu nově vznikajícímu klubu. Většinou jsme schopni podpořit nově vznikající klub několika hrami do začátku. V letošním roce Mensa ČR spolupracuje s 45 kluby. Do SIGu KND JM se aktivně zapojila nová členka, Lucie Měchurová, která se bude starat o stávající i nově vznikající KND v Čechách. Máte-li zájem o založení klubu ve Vašem okolí, neváhejte nás kontaktovat.

Koordinátor: Dana Havlová (dana.havlova@mensa.cz, +420 607 886 874)

SIG KND severní Morava

SIG KND severní Morava se věnuje zakládání a podpoře klubů nadaných dětí v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji a pořádá konference pro pedagogy mateřských, základních i středních škol. V roce 2016 proběhly dvě konference. V únoru se konference konala v Praze, konkrétně první konferenční den v prostorách Poslanecké sněmovny PČR s účastí více jak 160 lidí. Účastníci si mohli vyslechnout zajímavé přednášky na téma práce s nadanými dětmi z úst doc. PhDr. Šárky Portešové a mnoha dalších odborníků. Novinkou bylo zařazení odpoledního semináře určeného především pro vedení škol – Strategie a atmosféra školy. Druhý konferenční den proběhl již tradičně formou workshopů a návštěv v hodinách na Mensa gymnáziu. V listopadu proběhla konference s účastí přes 110 lidí v Národním domě v Prostějově a byla zaměřena na téma „motivace dětí k učení“. Více informací najdete na webu http://deti.mensa.cz/konference.

Koordinátor: Tomáš Blumenstein (tblumen@mensa.cz, +420 603 726 030)

SIG Literární tvorba

SIG Literární tvorba se schází k pravidelným schůzkám jednou za měsíc. Letos jsme uspořádali 2. ročník soutěže, kterou jsme rozšířili o kategorii poezie a o cenu poroty. Účast byla stejná jako vloni – přihlásilo se přibližně třicet autorů. V dubnu jsme uspořádali autorské čtení s názvem „Když je za okny tma“. V prosinci se uskuteční seminář ze španělské poezie a druhé autorské čtení. Dvě členky SIGu uspěly v soutěži Literární Varnsdorf a jejich texty vyšly ve sborníku Opouštění. Tradičně spolupracujeme se známými autory, jako je například spisovatelka a badatelka Martina Bittnerová. Nově jsme navázali kontakt s Kateřinou Kováčovou, jež nám přislíbila spolupráci na sbírce povídek a básní z naší soutěže, kterou chystáme na příští rok.

Koordinátor: Eliška Anna Kubičková (eliska.kubickova@mensa.cz, +420 604 329 451)
Konference: sig-literarni-tvorba@mensa.cz (61 člen, 1 zpráva ročně)

SIG Logická olympiáda

Logická olympiáda překonává každým rokem rekordy v počtu soutěžících. Co do rozsahu je nepochybně největším projektem nejen Mensy ČR, ale vévodí mensovním aktivitám i v pohledu celosvětovém. Na přípravě této akce se podílí týmy centrálních i krajských koordinátorů, kteří spolupracují s řadou dobrovolníků. I Vy se můžete zapojit do některé z rolí – od tvorby úloh přes pomoc s propagací či komunikací až po osobní účast na krajských kolech či na finále – práce na tomto projektu je dost. Pokud se chcete podílet na dalším rozvoji této soutěže, která slouží i k odhalování skrytých talentů, přihlaste si odběr zpráv z tohoto SIGu.

Koordinátor: Petr Mazal (petr.mazal@mensa.cz, +420 737 329 360)
Konference: sig-lo@mensa.cz (237 členů, 14 zpráv ročně)

SIG Lyžování

SIG Lyžování v roce 2016 pokračoval ve své tradiční činnosti, i když v omezené míře – uspořádali jsme jednu lyžařsko-snowboarďáckou akci ve Val di Fiemme a okolí – naše tradiční velikonoční lyžování. Z důvodu špatných zkušeností – opakovaného nedostatku sněhu na začátku zimy jsme letos poprvé upustili od prosincového Lyžování za hubičku. Na našich akcích rádi přivítáme všechny mensany, jejich rodiny i přátele.

Koordinátor: Aleš Vencko (lyze@mensa.cz)
Konference: sig-lyzovani@mensa.cz (162 členové, 6 zpráv ročně)

SIG Manager

Jsme prostorem pro předávání inspirací, nových trendů a zajímavých zkušeností z oblasti managementu a budování osobnosti. Pořádáme přednášky a věcné diskuse, které pomáhají účastníkům porozumět manažerským metodám a technikám a pokročilému rozvíjení osobnosti manažera. Soustředíme se především na poznávání a trénink měkkých dovedností potřebných pro vyšší vedoucí pozice. Součástí aktivit zájmové skupiny jsou také exkurze do firem, cvičení, e-reporting a přispívání do odborných časopisů. Výhodou SIGu Manager je jeho otevřenost a vstřícnost. Na své si u nás přijde student stejně jako ostřílený manažer.

Rok 2016 byl pro nás mimořádně úspěšný. Uspořádali jsme VIP exkurzi do výrobní pobočky FEI, která je světovou jedničkou ve vývoji a výrobě špičkových elektronových mikroskopů. Navštívili jsme Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR, abychom se dozvěděli, jak funguje elektronová litografie a jaké je její využití v praxi. Akademie věd se nám zalíbila natolik, že jsme se do ní ještě jednou vrátili a zhlédli dalších pět vědeckých laboratoří! V rámci dne otevřených dveří jsme navštívili dva tradiční podniky – výrobce známých českých traktorů Zetor a výrobce slavných střelných zbraní Česká zbrojovka. Pozvali jsme si mezi sebe známé osobnosti, jakými jsou investor, vizionář a politik Jiří Hlavenka (Skypicker, Fayn), podplukovník Zdeněk Mikulka (Univerzita obrany, Armáda ČR) nebo řečník, konzultant, publicista a iniciátor hnutí Svoboda v práci, pan Tomáš Hajzler (Peoplecomm). Lépe využívat náš úžasný nástroj – mozek jsme se naučili s konceptem World of Brain, který využívá unikátní kombinaci moderních technologií a nejnovějších poznatků z neurověd. Sladkou tečkou pak byla exkluzivní prohlídka manufaktury Ajala Chocolate, která vyrábí prestižně oceněnou pravou čokoládu kombinací moderních a již dávno zapomenutých metod a postupů.

Děkujeme tímto všem mensanům, kteří nás v roce 2016 podpořili přiložením rukou k dílu, svou účastí nebo prostým vyjádřením chvály. Zvláštní poděkování patří Michalu Blümelovi, Radimu Novákovi, Jaroslavu Kopalovi, Daně Havlové a Vašku Brázdovi. Pokud jsme Vás zaujali a chcete se o nás dozvědět více, podívejte se na naše internetové stránky anebo rovnou přijďte mezi nás. Jste srdečně vítáni.

Koordinátor: Stanislav Wolf (stanislav.wolf@mensa.cz, +420 604 623 092)
Konference: sig-manager@mensa.cz (193 členů, 29 zpráv ročně)

SIG Mensa English Group

SIG MEG offers you an opportunity to join us for a friendly English conversation, usually starting after interesting lecture on the beginning of the evening. The goal of MEG is to have fun together while speaking (only) English.

In 2016, we had three meetings in the Central Hotel in Prague: in June, David Kotin prepared the topic Mindsports as a lifestyle, in May, Jana Štefaniková had the presentation on her trip to Australia „Life in Australia or Souvenirs from the University Work Experience during the half a Year in Melbourne and its Surroundings“ and another one in May, David Kotin presented Reasonable alternative health therapies versus conventional treatments.

Koordinátor: Jitka Nováková (jitka.novakova@mensa.cz)
Konference: sig-meg@mensa.cz (210 členů, 7 zpráv ročně)

SIG Natura

SIG Natura spojuje mensany, kteří mají rádi naturismus, tedy se nejen rádi koupou bez plavek, ale třeba jezdí i na „bezplavkové“ dovolené apod. SIG nabízí společné objevování naturistických pláží, účastníme se akcí v aquaparcích, informujeme se o naturistických výletech apod. Akce se konají několikrát ročně, a to v různých koutech ČR a i v zahraničí.

Koordinátor: Pavel Terber (pavel.terber@mensa.cz, +420 604 750 324)
Konference: sig-natura@mensa.cz (69 členů, 9 zpráv ročně)

SIG Nihongo

V rámci SIGu Nihongo se snažíme vytvořit prostředí pro vzájemnou podporu při studiu japonštiny, která funguje zejména při sdílení informací o japonštině a Japonsku, ve společných setkáních, diskusích a japonských konverzacích. V letošním roce jsme se už tradičně zúčastnili festivalu japonského filmu – Eiga-sai – v Praze, dalšími aktivitami jsou JJJ (japonsky o Japonsku s Japonci) a návštěvy divadelních představení divadla Kjógen.

11 členů SIGu se zapojilo do učení japonštiny v naší skupině na výukovém serveru Memrise a další studenti jsou vítáni.

Pokud se zajímáte o japonštinu či japonskou kulturu, reálie, auta, karaoke či japonské jídlo, neváhejte se připojit k SIGu Nihongo.

Koordinátor: Václav Brázda (vaclav.brazda@mensa.cz)
Konference: sig-nihongo@mensa.cz (41 člen, 18 zpráv ročně)

SIG Psychologie a komunikace

Již tradičně členové SIGu Psychologie a komunikace absolvovali akce, prostřednictvím kterých si v rámci společných aktivit zorganizovali výjezdy do zahraničí. Společně navštívili už podruhé CERN a nahlédli do areálů špičkových laboratoří teoretické a experimentální částicové fyziky. Čtrnáct dnů strávili také v Katalánsku a absolvovali několik dní návštěvou pamětihodností v Barceloně. Podíleli se na středoškolské soutěži v piškvorkách a pomáhali s organizací paměťové olympiády, pomáhali se sbírkou pro dětské domovy a zorganizovali dětský den pro děti v mateřské škole. Už teď spřádají plány pro příští rok, kdy připravují návštěvu jižní Francie a Monaka.

Koordinátor: Karel Kostka (cubeca@seznam.cz, +420 603 259 095)
Konference: sig-komunikace@mensa.cz (254 členové, 3 zprávy ročně)

SIG Queer

V SIGu Queer se věnujeme menšinám především sexuálním, ale nebráníme se širšímu zaměření, jádrem byla setkání u promítání filmů a následné diskuse. V uplynulém roce proběhlo konferencí pár zajímavých pozvánek. V plánu byla i akce v Praze, která ale nakonec pro nezájem účastníků nevyšla. Trošku problém je, že původní jádro SIGu je především v Brně, kde ale chybí organizátor (zatím se spíše po večerech věnuji aktivitám souvisejícím s mateřstvím), v Praze by byl organizátor, ale chybí účastníci. Věřím, že v následujících letech tento nesoulad srovnáme, a tak Vás všechny do tohoto SIGu zvu.

Koordinátor: Hana Druckmüllerová (hana.druckmullerova@mensa.cz)
Konference: sig-queer@mensa.cz (54 členové, 4 zprávy ročně)

SIG Rozvoj

V současnosti připravujeme projekt, jehož cílem je zvýšit informovanost o specifických vzdělávacích potřebách nadaných dětí mezi řediteli základních škol. Naprostá většina z nich aktuálně nadané děti nevyhledává ani je nerozvíjí. Plán zní jasně. Chceme v první fázi v únoru realizovat víkendový seminář pro mensovní dobrovolníky, na kterém je pečlivě proškolíme v této problematice. Poté z nich vybereme 20–30 lektorů a uspořádáme až 150 seminářů napříč celou republikou, kde budeme konzistentně předkládat ředitelům škol a učitelům důvody, proč je dobré nadání identifikovat a rozvíjet. Chcete být při tom? Napište. Máte lepší rozvojové nápady? Napište. Chcete aktuální info? Navštivte web.

Koordinátor: Tomáš Blumenstein (tblumen@mensa.cz, +420 603 726 030)
Konference: sig-rozvoj@mensa.cz (122 členové, 3 zprávy ročně)

SIG Rozvoj intranetu

Mensovní intranet je rozsáhlá aplikace, napsaná v PHP někdy na přelomu století. Její kód je poplatný době svého vzniku, žádný framework, žádné testy, aplikační logika smíchaná s HTML výstupem… Zkrátka je to psané tak, jak se tehdy v PHP obvykle psalo, a další rozvoj je proto výzva. Letos vznikl tento SIG, aby sdružil členy, kteří mají zájem náš intranet někam posunout. Podařilo se zavedení verzovacího systému Gitlab (už si nebudeme posílat změněné soubory mailem) a úprava kódování dat v databázi (jak se můžete dočíst v říjnovém čísle časopisu). Láká-li Vás nahlédnout pod pokličku mensovního intranetu, přihlaste se do konference a nenechte si ujít příští den programátorů.

Koordinátor: Václav Šír (vaclav.sir@gmail.com)
Konference: sig-intranet@mensa.cz (20 členů, 7 zpráv ročně)

SIG Seznamka

Koordinátor: Alena Kořínková (alena.korinkova@mensa.cz, +420 774 690 443)
Konference: sig-seznamka@mensa.cz (116 členů, 0 zpráv ročně)

SIG Strategické hry

Koordinátor: Pavel Oplt (p.oplt@seznam.cz, +420 777 159 753)
Konference: sig-strategie@mensa.cz (250 členů, 4 zprávy ročně)

SIG Technologie, programování a matematika

SIG Technologie, programování a matematika pracuje na online bázi, tj. formou informativních e-mailů prostřednictvím konference. V těchto e-mailech představujeme různé novinky, matematické a logické problémy či problémy týkající se rozličných programovacích jazyků. Na základě těchto e-mailů je pak vedena diskuse na intranetu Mensy či přímo formou odpovědí a e-mailových reakcí na daný problém. Mnoho členů například sdílí i své názory a velice cenné zkušenosti z rozličných oblastí.

Mezi členy Mensy se dozajista nachází hodně lidí, kteří pracují nebo se alespoň zajímají o oblast IT nebo matematiky. Proto bychom chtěli vyzvat ty z Vás, kteří mají zájem o členství, aby se přihlásili. Každý je u nás vítán a doufáme, že jistě naleznete v našich řadách kolegy/kolegyně, kteří sdílí s Vámi společné zájmy, a tak se postupně rozvinou zajímavá odborná témata, která zde budeme moci diskutovat. Řídíme se heslem: „Víc hlav víc ví.“

Koordinátor: Lukáš Čihák (lukas.cihak@mensa.cz, +420 739 112 620)
Konference: sig-tech@mensa.cz (228 členů, 22 zprávy ročně)

SIG Zahraničí

Tento rok byl jedním z nejaktivnějších. Na jaře jsme uspořádali zahraniční exkurzi do Rumunska, při které jsme navštívili Bukurešť a setkali se s tamními mensany, na lodích propluli deltu Dunaje, navštívili české vesnice v Banátu, hrad Bran i několik historických měst. V červnu jsme vyrazili s celkem 54 účastníky na západ USA. Měli jsme možnost zhlédnout osm národních parků, někteří účastníci přešli Grand Canyon napříč. Z měst jsme viděli např. San Francisco, San Diego a Los Angeles. V půlce trasy jsme přesedlali z autobusu do sedmi velkých automobilů a plánovanou trasu dokončili v nich. Všichni účastníci tohoto zájezdu byli skvělí a dobře se adaptovali na nové situace, za což jim náleží náš dík. Část výpravy potom využila možnosti zúčastnit se setkání americké Mensy v San Diegu, které bylo s 2 500 přítomnými jednou z největších akcí v historii Mensy. V srpnu jsme po EMAGu v Krakově, na který se vypravilo na deset českých členů Mensy, uspořádali pro zahraniční mensany týdenní výlet okolo České republiky, při kterém jsme jim hrdě předvedli 11 UNESCO památek, ale také důl, sklípek i Ráj. V listopadu jsme se pak vydali na poslední letošní zahraniční zájezd na sever Itálie, kde jsme viděli San Marino, Ravennu, Benátky, Veronu a exkurze jsme měli na nejstarší univerzitu světa v Bologni a na Vajont. Co mají tyto akce společného, ať je většina účastníků českých, či zahraničních, je skvělá atmosféra mezi lidmi, kteří touží po poznání.

Koordinátor: Tomáš Blumenstein (tblumen@mensa.cz, +420 603 726 030)
Konference: sig-emag@mensa.cz (138 členů, 4 zprávy ročně)

SIG Zbraně

SIG Zbraně je sdružení lidí, kteří propadli kouzlu jak chladných zbraní, tak i těm střelným. Cílem sdružení je propagovat témata točící se okolo zbraní mensanům a dalším zájemcům, vyvracet často populární omyly a poskytnout prostor ke společné komunikaci a sdílení zážitků. Jsme proti snahám politiků a dalších zájmových skupin omezovat právo vlastnit zbraně, protože jak víme z historických zkušeností, vede to pouze ke zhoršení situace. Podporujeme jedince ve snaze získat zbrojní průkaz a v bezpečném používání zbraně. Přijďte mezi nás, nekoušeme. Střílíme (pozn. red.).

Koordinátor: Vojtěch Audy (vojtechaudy@gmail.com, +420 777 119 715)
Konference: sig-zbrane@mensa.cz (148 členů, 32 zprávy ročně)

SIG Zlaté ručičky

Tohoto SIGu jsem se v průběhu roku ujala, protože původní koordinátorka ukončila členství v Mense a byla by škoda nechat SIG zaniknout. Vzhledem k mému dlouhodobému pobytu v zahraničí ale nemohu v následujícím roce slíbit přílišnou aktivitu. Pokud by se mezi členy našel někdo, kdo by se rád o SIG staral, ráda mu koordinaci předám.

Pokud se nikdo takový nenajde, mám přesto pár nápadů, jak bych mohla být užitečná na dálku. Od ledna bych je chtěla zkusit realizovat a byla bych ráda, kdyby se nám v příštím roce povedlo SIG probudit a já tak mohla do příštího výročního čísla psát důstojnější zprávu, než je tato.

Koordinátor: Magdaléna Tydrichová (magda.tydrichova@seznam.cz)
Konference: sig-zlate-rucicky@mensa.cz (90 členů, 0 zpráv ročně)

SIG Zpěv

Výroční zpráva o činnosti SIGu Zpěv byla většinou spíše hořekování nad tím, jak jsou všichni zaneprázdnění, pasivní a vůbec pro aktivní zpívání nepoužitelní. Když jsme se však tak trochu smířili s tím, že společnou aktivní produkci v jednom hudebním tělese tak nějak nejsme schopni roztlačit, nepříliš aktivní existence SIGu začala dávat smysl. V letošním roce jsme se sešli pod záminkou předvelikonočního koncertu a na Vánoce plánujeme společné setkání členů SIGu v sále Pražského Hlaholu.

Koordinátor: Jiří Keller (jiri.keller@mensa.cz)
Konference: sig-zpev@mensa.cz (83 členové, 3 zprávy ročně)

SIGLego

V průběhu roku došlo ke změně koordinátora. Členy jsem oslovila malou anketou v intranetu ohledně uspořádání akce SIGu na některém z celostátních setkání, odezva však byla minimální. Vzhledem k existenci několika muzeí kostek/Lega jsme se aspoň sešli s několika dalšími staviteli v Liberci v Muzeu kostek. A v plánu je navštívit i ta další muzea po republice, samozřejmě nejlépe v početném houfu. Objevila jsem i existenci akce Kostkománie, obrovskou výstavu Lego modelů, která se zřejmě koná pravidelně, bohužel až příliš pozdě na to, abych se mohla zúčastnit. Snad tedy společně s dalšími nadšenci navštívíme tuto výstavu příští rok.

Koordinátor: Hana Kotinová (hana.kotinova@mensa.cz, +420 732 142 964)
Konference: siglego@mensa.cz (107 členů, 2 zprávy ročně)

SIGurmán

Cílem SIGurmánu je pořádat přátelská posezení v restauracích, které jsou zajímavé a jejichž návštěva může nabídnout něco nového. Nemusí to být restaurace, kam byste zašli každý den, možná právě naopak, SIGurmán by Vám měl nabídnout možnost podívat se do míst, kam byste rodinu nebo kolegy nebrali. Akce plánujeme nepravidelně a nejlepším způsobem, jak se o nich dozvědět, je přihlásit se na intranetu do naší konference sig-gurman@mensa.cz.

Koordinátor: Tomáš Kubeš (tomas.kubes@mensa.cz, +420 603 737 333)
Konference: sig-gurman@mensa.cz (268 členů, 27 zpráv ročně)

Výtvarný SIG

Výtvarný SIG se letos připojil k oslavám 700. výročí narození Karla IV., uskutečnily se tři výstavy, a to v únoru, červenci a září: „Pečetě Země Koruny České, Karlov a Karel IV.“ v prostorách Magistrátu hl. města Prahy na Mariánském náměstí, „Pohlednice pro Karla IV.“ v prostorách Magistrátu hl. města Prahy ve Škodově paláci a „Pocta Karlu IV.“ v prostorách Restaurant & Coffee V Rohlíku na Kavčích horách.

Koordinátor: Eva Erbsová (eva.erbsova@mensa.cz)
Konference: sig-vytvarny@mensa.cz (126 členů, 1 zpráva ročně)

SIG beze jména

Název SIGu měl znít „SIG Ombudsman“, tento název však RM neschválila a SIG si za poslední dva roky nevybral jiný. – pozn. redakce

Koordinátorka SIGu beze jména teď sedí na více židlích a jako předsedkyně kontrolní komise Mensy ČR se věnuje tématu SIGu na volené pozici. Pokud budete mít nějaké podněty, budete mít pocit, že v Mense se něco děje špatně nebo neděje, co má, atd., můžete se obrátit kromě patřičného radního i na hana.druckmullerova@mensa.cz.

Koordinátor: Hana Druckmüllerová (hana.druckmullerova@mensa.cz, +420 737 827 808)

Zanechat komentář

6 + 4 =

Mohlo by se vám líbit