Domů Věda a rozhovory Ruka státu v naší kapse

Ruka státu v naší kapse

Od Redakce
Jaké je celkové zdanění – ne to, co vidíme na výplatní pásce, ani to, které se objevuje ve statistikách a mezinárodních srovnáních? Na výplatní pásce najdeme hrubou mzdu, výši odvedeného pojistného na zdravotní a sociální pojištění a daň. Víme, že zaměstnavatel k našemu pojistnému přidá ještě svoje ve výši 35 % naší hrubé mzdy a obojí pojistné a daň pošle státu, potažmo zdravotní pojišťovně. Tabulka ukazuje, kolik z celkové měsíční mzdy (tedy z celkových mzdových nákladů zaměstnavatele) se odvádí na pojistném, kolik na daních a kolik nám zůstane:
Ruka státu v naší kapse 1


















* Čistá mzda v procentech z celkové mzdy

Zůstane nám to opravdu? Co uděláme s vydělanými penězi – asi je utratíme. Koupíme si za ně výrobky a služby, na to koneckonců peníze jsou. V cenách výrobků a služeb jsou ovšem zahrnuty další daně. Nejen ty samozřejmé – DPH a spotřební daň – ale i další: clo, silniční daň, daň z příjmu právnických osob (nejdříve jsme museli my zákazníci zaplatit, aby měla firma z čeho platit daň).
V roce 2003 se podle údajů Ministerstva financí na těchto daních vybralo celkem 365 miliard. Domácnosti se na konečné spotřebě podílely přibližně 67 % (zbytek je stát a neziskové instituce). Ve skutečnosti to bude trochu víc, stát jak známo nekouří a nepije, ale pro naše účely to takto postačí. Občané tedy zaplatili 240 miliard. Kolik to je z celkových výdajů domácností je dost těžké zjistit, protože údaje jednotlivých institucí se liší. Použijeme tedy v zájmu nešíření poplašné zprávy nejnižší odhad – z údajů MF vyplývá, že jde o necelých 20 % z celkových spotřebních výdajů domácností. Těchto 20 % tedy zaplatíme státu z naší čisté mzdy v ceně zboží a služeb. (Toto procento neplatíme pouze ze mzdy, ale i ze všech ostatních příjmů, včetně např. důchodů nebo přídavků na děti, dokonce i z příjmů nelegálních.)
Samozřejmě, nezaplatíme všichni stejně – záleží nejen na výši příjmu, ale i na struktuře výdajů – vyšší podíl výdajů na potraviny, které mají sníženou sazbu DPH znamená celkově nižší zdanění, jezdíme-li občas autobusem, vydáme na spotřební dani méně než člověk, který jezdí denně autem, ušetří abstinenti a nekuřáci. Spočítat to přesně nemůžeme, můžeme si nicméně udělat celkový obrázek.
Pokud neuplatňujeme žádné odpočty ze základu daně s výjimkou základní odčitatelné položky na poplatníka, nepobíráme žádné sociální dávky a naše spotřební chování odpovídá průměru populace, vypadá naše celkové zdanění tak, jak je vidět v grafu. A skutečnou cenu toho, co si můžeme za naši práci koupit, ukazuje „užitková mzda“.

Ruka státu v naší kapse 2

































Průměrné zdanění, uváděné ve statistikách, tak vysoké není. Je to proto, že část vybraných daní se vrací lidem zpět formou sociálních dávek (včetně důchodů), různých příspěvků na spoření apod. a daňový základ je nižší díky různým odčitatelným položkám. Tzv. složená daňová kvóta je podle MF přibližně 37 %, což je pod průměrem EU, podle metodiky používané pro výpočet Dne daňové svobody je celkové průměrné zdanění cca 45 %.

Pro ilustraci: Takto by vypadalo zdanění v případě 15% „rovné daně“ zároveň se zavedením rovné dávky ve výši životního minima jednotlivce (dnes 2.360 Kč):

Ruka státu v naší kapse 3




































Statistické údaje: www.mfcr.cz, www.czso.cz, www.cssz.cz

Autor: Kateřina Havlíčková

Zanechat komentář

9 × = 90

Mohlo by se vám líbit